WAŻNE
TERAZ

Co dalej z wyborami i prezydentem Nawrockim? Bodnar ujawnia plan

Jak przechowywać pieczywo, by pozostało świeże i smaczne?

Wszyscy lubimy, świeże, pachnące, najlepiej jeszcze ciepłe pieczywo. Pyszny chleb i chrupiące bułeczki są najczęstszym elementem diety w wielu domach. Dlatego dobrze wiedzieć, jak je przechowywać, by przetrwały jak najdłużej nie tracąc przy tym swych walorów smakowych i zdrowotnych.

Przechowywanie pieczywaPrzechowywanie pieczywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
18

Jak przechowywać pieczywo?

Warto pamiętać kilka ważnych zasad:

  • Chleb należy przechowywać w temperaturze pokojowej.
  • Pieczywo pozostawione na stole szybko się wysuszy, natomiast zawinięte w foliową torebkę – spleśnieje. Pieczywo najlepiej przechowywać w pojemniku z drewna (drewniany chlebak bardzo dobrze odprowadza wilgoć na zewnątrz, a nie dopuszcza wilgoci do wewnątrz).
  • Chlebak należy utrzymywać w czystości. Regularne wietrzenie i czyszczenie pojemnika (przecieramy go octem i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia) sprawi, że zapobiegniemy psuciu się i spleśnieniu pieczywa.
  • Zamiast chlebaka można wybrać wiklinowy koszyczek, wówczas powinien on być wyłożony lnianą, ewentualnie bawełnianą serwetką, co będzie chronić pieczywo przed wysychaniem.
  • Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie przechowywanie pieczywa w lnianym woreczku.
  • Pieczywo wkładane do lodówki, będzie szybko czerstwiało. Nadmiar kupionego pieczywa dobrze jest natomiast zamrozić i wyjmować z zamrażalnika w razie potrzeby. W tej sytuacji należy wiedzieć, że pieczywo zamrażamy w szczelnej torebce bez dostępu powietrza; zamrażamy tylko raz; zamrażamy jak najszybciej, gdy pieczywo jest jeszcze świeże; nie trzymamy pieczywa w zamrażalniku dłużej niż kilka miesięcy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny

Jak odświeżyć czerstwy chleb i bułki? Przydatne triki

Nasza tradycja nie pochwala wyrzucania chleba. Poza tym marnowanie jedzenia, to zwyczajne marnowanie pieniędzy. Co można zatem zrobić, kiedy nie zjemy kupionego pieczywa i po paru dniach stanie się ono czerstwe, suche, po prostu niesmaczne? Możemy pieczywo odświeżyć. Warto więc znać sprawdzone triki, które pozwolą na skuteczne odświeżanie chleba, czy też bułek, tak aby znów smakowały jak prosto z piekarni.

Odświeżanie w kuchence mikrofalowej

Czerstwe pieczywo z powodzeniem możemy odświeżyć w kuchence mikrofalowej. Wystarczy owinąć chleb (bądź bułki) nawilżonym wodą ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane pieczywo trzeba włożyć do mikrofali, nastawić ją na pełną moc i trzymać pieczywo przez 10 sekund.

Jest to zdecydowanie najszybsza metoda, którą można z powodzeniem wykorzystać w sytuacjach kiedy nie mamy za wiele czasu.

Odświeżanie w piekarniku

Odświeżanie chleba w piekarniku zajmuje więcej czasu, jednak jest metoda bardziej skuteczna. Chleb i bułki odświeżone w piekarniku, odzyskają aromat, delikatny miąższ i chrupiącą skórkę, tak jakby były prosto z piekarni.

Czerstwe pieczywo należy zwilżyć wodą i owinąć aluminiową folią. Piekarnik rozgrzać do temperatury 140-150 stopni, po czym włożyć pieczywo. Bochenek trzymać w piekarniku przez ok 15-20 minut (małym bułkom wystarczy jedynie 5 minut).

Inna metoda przy użyciu piekarnika, wymaga zastosowania naczynia z wodą. Na niższej półce piekarnika należy postawić naczynie z wodą, nagrzać piekarnik, a następnie umieścić pieczywo na wyższej półce (odświeżanie powinno trwać około jednej do półtorej godziny).

Odświeżanie nad parą

Pieczywo można z powodzeniem odświeżyć nad parą. W tym celu trzeba przygotować duży garnek oraz sitko (które należy zawiesić na garnku). W garnku powinno być nalane tyle wody, aby sitko się nie zamoczyło. Następnie na sitku należy położyć kromki chleba (bądź bułki), przykryć pokrywką i gotować przez 2-3 minuty. Po tym czasie kromki będą już smaczne i świeże.

Przechowywanie pieczywa
Przechowywanie pieczywa © Adobe Stock

Odświeżanie chleba przy pomocy selera i jabłek

Ciekawym sposobem na odświeżenie pieczywa jest metoda z zastosowaniem jabłek lub selera naciowego. To wyjątkowo fajna metoda odświeżania pieczywa pokrojonego w kromki. Do szczelnego pojemnika na żywność, należy włożyć kromki pieczywa i kawałki obranego jabłka (bądź dwie łodygi selera naciowego). Następnie zamknięty pojemnik trzeba umieścić na całą noc w lodówce. Rano kromki chleba będą na nowo mięciutkie i smaczne.

Odświeżanie ciast i innych wyrobów piekarniczych

Jeśli po przyjęciu zostanie wam za dużo ciasta, pączków, czy też słodkich rogalików, nie ma się czym martwić, ponieważ nadają się one odświeżenia. Należy jednak pamiętać o jednej niezwykle istotnej zasadzie: wyroby cukiernicze można odświeżyć tylko raz i spożyć bezpośrednio po odświeżeniu.

Do odświeżenia wyrobów cukierniczych potrzebna będzie duża blacha, posmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia. Na tak przygotowanej blasze należy ułożyć ciasto i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc