Jak przechowywać pieczywo, by pozostało świeże i smaczne?

Wszyscy lubimy, świeże, pachnące, najlepiej jeszcze ciepłe pieczywo. Pyszny chleb i chrupiące bułeczki są najczęstszym elementem diety w wielu domach. Dlatego dobrze wiedzieć, jak je przechowywać, by przetrwały jak najdłużej nie tracąc przy tym swych walorów smakowych i zdrowotnych.

Przechowywanie pieczywaPrzechowywanie pieczywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak przechowywać pieczywo?

Warto pamiętać kilka ważnych zasad:

  • Chleb należy przechowywać w temperaturze pokojowej.
  • Pieczywo pozostawione na stole szybko się wysuszy, natomiast zawinięte w foliową torebkę – spleśnieje. Pieczywo najlepiej przechowywać w pojemniku z drewna (drewniany chlebak bardzo dobrze odprowadza wilgoć na zewnątrz, a nie dopuszcza wilgoci do wewnątrz).
  • Chlebak należy utrzymywać w czystości. Regularne wietrzenie i czyszczenie pojemnika (przecieramy go octem i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia) sprawi, że zapobiegniemy psuciu się i spleśnieniu pieczywa.
  • Zamiast chlebaka można wybrać wiklinowy koszyczek, wówczas powinien on być wyłożony lnianą, ewentualnie bawełnianą serwetką, co będzie chronić pieczywo przed wysychaniem.
  • Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie przechowywanie pieczywa w lnianym woreczku.
  • Pieczywo wkładane do lodówki, będzie szybko czerstwiało. Nadmiar kupionego pieczywa dobrze jest natomiast zamrozić i wyjmować z zamrażalnika w razie potrzeby. W tej sytuacji należy wiedzieć, że pieczywo zamrażamy w szczelnej torebce bez dostępu powietrza; zamrażamy tylko raz; zamrażamy jak najszybciej, gdy pieczywo jest jeszcze świeże; nie trzymamy pieczywa w zamrażalniku dłużej niż kilka miesięcy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny

Jak odświeżyć czerstwy chleb i bułki? Przydatne triki

Nasza tradycja nie pochwala wyrzucania chleba. Poza tym marnowanie jedzenia, to zwyczajne marnowanie pieniędzy. Co można zatem zrobić, kiedy nie zjemy kupionego pieczywa i po paru dniach stanie się ono czerstwe, suche, po prostu niesmaczne? Możemy pieczywo odświeżyć. Warto więc znać sprawdzone triki, które pozwolą na skuteczne odświeżanie chleba, czy też bułek, tak aby znów smakowały jak prosto z piekarni.

Odświeżanie w kuchence mikrofalowej

Czerstwe pieczywo z powodzeniem możemy odświeżyć w kuchence mikrofalowej. Wystarczy owinąć chleb (bądź bułki) nawilżonym wodą ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane pieczywo trzeba włożyć do mikrofali, nastawić ją na pełną moc i trzymać pieczywo przez 10 sekund.

Jest to zdecydowanie najszybsza metoda, którą można z powodzeniem wykorzystać w sytuacjach kiedy nie mamy za wiele czasu.

Odświeżanie w piekarniku

Odświeżanie chleba w piekarniku zajmuje więcej czasu, jednak jest metoda bardziej skuteczna. Chleb i bułki odświeżone w piekarniku, odzyskają aromat, delikatny miąższ i chrupiącą skórkę, tak jakby były prosto z piekarni.

Czerstwe pieczywo należy zwilżyć wodą i owinąć aluminiową folią. Piekarnik rozgrzać do temperatury 140-150 stopni, po czym włożyć pieczywo. Bochenek trzymać w piekarniku przez ok 15-20 minut (małym bułkom wystarczy jedynie 5 minut).

Inna metoda przy użyciu piekarnika, wymaga zastosowania naczynia z wodą. Na niższej półce piekarnika należy postawić naczynie z wodą, nagrzać piekarnik, a następnie umieścić pieczywo na wyższej półce (odświeżanie powinno trwać około jednej do półtorej godziny).

Odświeżanie nad parą

Pieczywo można z powodzeniem odświeżyć nad parą. W tym celu trzeba przygotować duży garnek oraz sitko (które należy zawiesić na garnku). W garnku powinno być nalane tyle wody, aby sitko się nie zamoczyło. Następnie na sitku należy położyć kromki chleba (bądź bułki), przykryć pokrywką i gotować przez 2-3 minuty. Po tym czasie kromki będą już smaczne i świeże.

Przechowywanie pieczywa
Przechowywanie pieczywa © Adobe Stock

Odświeżanie chleba przy pomocy selera i jabłek

Ciekawym sposobem na odświeżenie pieczywa jest metoda z zastosowaniem jabłek lub selera naciowego. To wyjątkowo fajna metoda odświeżania pieczywa pokrojonego w kromki. Do szczelnego pojemnika na żywność, należy włożyć kromki pieczywa i kawałki obranego jabłka (bądź dwie łodygi selera naciowego). Następnie zamknięty pojemnik trzeba umieścić na całą noc w lodówce. Rano kromki chleba będą na nowo mięciutkie i smaczne.

Odświeżanie ciast i innych wyrobów piekarniczych

Jeśli po przyjęciu zostanie wam za dużo ciasta, pączków, czy też słodkich rogalików, nie ma się czym martwić, ponieważ nadają się one odświeżenia. Należy jednak pamiętać o jednej niezwykle istotnej zasadzie: wyroby cukiernicze można odświeżyć tylko raz i spożyć bezpośrednio po odświeżeniu.

Do odświeżenia wyrobów cukierniczych potrzebna będzie duża blacha, posmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia. Na tak przygotowanej blasze należy ułożyć ciasto i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg