Jak przechowywać pieczywo, by pozostało świeże i smaczne?

Wszyscy lubimy, świeże, pachnące, najlepiej jeszcze ciepłe pieczywo. Pyszny chleb i chrupiące bułeczki są najczęstszym elementem diety w wielu domach. Dlatego dobrze wiedzieć, jak je przechowywać, by przetrwały jak najdłużej nie tracąc przy tym swych walorów smakowych i zdrowotnych.

Przechowywanie pieczywaPrzechowywanie pieczywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak przechowywać pieczywo?

Warto pamiętać kilka ważnych zasad:

  • Chleb należy przechowywać w temperaturze pokojowej.
  • Pieczywo pozostawione na stole szybko się wysuszy, natomiast zawinięte w foliową torebkę – spleśnieje. Pieczywo najlepiej przechowywać w pojemniku z drewna (drewniany chlebak bardzo dobrze odprowadza wilgoć na zewnątrz, a nie dopuszcza wilgoci do wewnątrz).
  • Chlebak należy utrzymywać w czystości. Regularne wietrzenie i czyszczenie pojemnika (przecieramy go octem i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia) sprawi, że zapobiegniemy psuciu się i spleśnieniu pieczywa.
  • Zamiast chlebaka można wybrać wiklinowy koszyczek, wówczas powinien on być wyłożony lnianą, ewentualnie bawełnianą serwetką, co będzie chronić pieczywo przed wysychaniem.
  • Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie przechowywanie pieczywa w lnianym woreczku.
  • Pieczywo wkładane do lodówki, będzie szybko czerstwiało. Nadmiar kupionego pieczywa dobrze jest natomiast zamrozić i wyjmować z zamrażalnika w razie potrzeby. W tej sytuacji należy wiedzieć, że pieczywo zamrażamy w szczelnej torebce bez dostępu powietrza; zamrażamy tylko raz; zamrażamy jak najszybciej, gdy pieczywo jest jeszcze świeże; nie trzymamy pieczywa w zamrażalniku dłużej niż kilka miesięcy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny

Jak odświeżyć czerstwy chleb i bułki? Przydatne triki

Nasza tradycja nie pochwala wyrzucania chleba. Poza tym marnowanie jedzenia, to zwyczajne marnowanie pieniędzy. Co można zatem zrobić, kiedy nie zjemy kupionego pieczywa i po paru dniach stanie się ono czerstwe, suche, po prostu niesmaczne? Możemy pieczywo odświeżyć. Warto więc znać sprawdzone triki, które pozwolą na skuteczne odświeżanie chleba, czy też bułek, tak aby znów smakowały jak prosto z piekarni.

Odświeżanie w kuchence mikrofalowej

Czerstwe pieczywo z powodzeniem możemy odświeżyć w kuchence mikrofalowej. Wystarczy owinąć chleb (bądź bułki) nawilżonym wodą ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane pieczywo trzeba włożyć do mikrofali, nastawić ją na pełną moc i trzymać pieczywo przez 10 sekund.

Jest to zdecydowanie najszybsza metoda, którą można z powodzeniem wykorzystać w sytuacjach kiedy nie mamy za wiele czasu.

Odświeżanie w piekarniku

Odświeżanie chleba w piekarniku zajmuje więcej czasu, jednak jest metoda bardziej skuteczna. Chleb i bułki odświeżone w piekarniku, odzyskają aromat, delikatny miąższ i chrupiącą skórkę, tak jakby były prosto z piekarni.

Czerstwe pieczywo należy zwilżyć wodą i owinąć aluminiową folią. Piekarnik rozgrzać do temperatury 140-150 stopni, po czym włożyć pieczywo. Bochenek trzymać w piekarniku przez ok 15-20 minut (małym bułkom wystarczy jedynie 5 minut).

Inna metoda przy użyciu piekarnika, wymaga zastosowania naczynia z wodą. Na niższej półce piekarnika należy postawić naczynie z wodą, nagrzać piekarnik, a następnie umieścić pieczywo na wyższej półce (odświeżanie powinno trwać około jednej do półtorej godziny).

Odświeżanie nad parą

Pieczywo można z powodzeniem odświeżyć nad parą. W tym celu trzeba przygotować duży garnek oraz sitko (które należy zawiesić na garnku). W garnku powinno być nalane tyle wody, aby sitko się nie zamoczyło. Następnie na sitku należy położyć kromki chleba (bądź bułki), przykryć pokrywką i gotować przez 2-3 minuty. Po tym czasie kromki będą już smaczne i świeże.

Przechowywanie pieczywa
Przechowywanie pieczywa © Adobe Stock

Odświeżanie chleba przy pomocy selera i jabłek

Ciekawym sposobem na odświeżenie pieczywa jest metoda z zastosowaniem jabłek lub selera naciowego. To wyjątkowo fajna metoda odświeżania pieczywa pokrojonego w kromki. Do szczelnego pojemnika na żywność, należy włożyć kromki pieczywa i kawałki obranego jabłka (bądź dwie łodygi selera naciowego). Następnie zamknięty pojemnik trzeba umieścić na całą noc w lodówce. Rano kromki chleba będą na nowo mięciutkie i smaczne.

Odświeżanie ciast i innych wyrobów piekarniczych

Jeśli po przyjęciu zostanie wam za dużo ciasta, pączków, czy też słodkich rogalików, nie ma się czym martwić, ponieważ nadają się one odświeżenia. Należy jednak pamiętać o jednej niezwykle istotnej zasadzie: wyroby cukiernicze można odświeżyć tylko raz i spożyć bezpośrednio po odświeżeniu.

Do odświeżenia wyrobów cukierniczych potrzebna będzie duża blacha, posmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia. Na tak przygotowanej blasze należy ułożyć ciasto i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem