Jak przechowywać pieczywo, by pozostało świeże i smaczne?

Wszyscy lubimy, świeże, pachnące, najlepiej jeszcze ciepłe pieczywo. Pyszny chleb i chrupiące bułeczki są najczęstszym elementem diety w wielu domach. Dlatego dobrze wiedzieć, jak je przechowywać, by przetrwały jak najdłużej nie tracąc przy tym swych walorów smakowych i zdrowotnych.

Przechowywanie pieczywaPrzechowywanie pieczywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak przechowywać pieczywo?

Warto pamiętać kilka ważnych zasad:

  • Chleb należy przechowywać w temperaturze pokojowej.
  • Pieczywo pozostawione na stole szybko się wysuszy, natomiast zawinięte w foliową torebkę – spleśnieje. Pieczywo najlepiej przechowywać w pojemniku z drewna (drewniany chlebak bardzo dobrze odprowadza wilgoć na zewnątrz, a nie dopuszcza wilgoci do wewnątrz).
  • Chlebak należy utrzymywać w czystości. Regularne wietrzenie i czyszczenie pojemnika (przecieramy go octem i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia) sprawi, że zapobiegniemy psuciu się i spleśnieniu pieczywa.
  • Zamiast chlebaka można wybrać wiklinowy koszyczek, wówczas powinien on być wyłożony lnianą, ewentualnie bawełnianą serwetką, co będzie chronić pieczywo przed wysychaniem.
  • Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie przechowywanie pieczywa w lnianym woreczku.
  • Pieczywo wkładane do lodówki, będzie szybko czerstwiało. Nadmiar kupionego pieczywa dobrze jest natomiast zamrozić i wyjmować z zamrażalnika w razie potrzeby. W tej sytuacji należy wiedzieć, że pieczywo zamrażamy w szczelnej torebce bez dostępu powietrza; zamrażamy tylko raz; zamrażamy jak najszybciej, gdy pieczywo jest jeszcze świeże; nie trzymamy pieczywa w zamrażalniku dłużej niż kilka miesięcy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny

Jak odświeżyć czerstwy chleb i bułki? Przydatne triki

Nasza tradycja nie pochwala wyrzucania chleba. Poza tym marnowanie jedzenia, to zwyczajne marnowanie pieniędzy. Co można zatem zrobić, kiedy nie zjemy kupionego pieczywa i po paru dniach stanie się ono czerstwe, suche, po prostu niesmaczne? Możemy pieczywo odświeżyć. Warto więc znać sprawdzone triki, które pozwolą na skuteczne odświeżanie chleba, czy też bułek, tak aby znów smakowały jak prosto z piekarni.

Odświeżanie w kuchence mikrofalowej

Czerstwe pieczywo z powodzeniem możemy odświeżyć w kuchence mikrofalowej. Wystarczy owinąć chleb (bądź bułki) nawilżonym wodą ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane pieczywo trzeba włożyć do mikrofali, nastawić ją na pełną moc i trzymać pieczywo przez 10 sekund.

Jest to zdecydowanie najszybsza metoda, którą można z powodzeniem wykorzystać w sytuacjach kiedy nie mamy za wiele czasu.

Odświeżanie w piekarniku

Odświeżanie chleba w piekarniku zajmuje więcej czasu, jednak jest metoda bardziej skuteczna. Chleb i bułki odświeżone w piekarniku, odzyskają aromat, delikatny miąższ i chrupiącą skórkę, tak jakby były prosto z piekarni.

Czerstwe pieczywo należy zwilżyć wodą i owinąć aluminiową folią. Piekarnik rozgrzać do temperatury 140-150 stopni, po czym włożyć pieczywo. Bochenek trzymać w piekarniku przez ok 15-20 minut (małym bułkom wystarczy jedynie 5 minut).

Inna metoda przy użyciu piekarnika, wymaga zastosowania naczynia z wodą. Na niższej półce piekarnika należy postawić naczynie z wodą, nagrzać piekarnik, a następnie umieścić pieczywo na wyższej półce (odświeżanie powinno trwać około jednej do półtorej godziny).

Odświeżanie nad parą

Pieczywo można z powodzeniem odświeżyć nad parą. W tym celu trzeba przygotować duży garnek oraz sitko (które należy zawiesić na garnku). W garnku powinno być nalane tyle wody, aby sitko się nie zamoczyło. Następnie na sitku należy położyć kromki chleba (bądź bułki), przykryć pokrywką i gotować przez 2-3 minuty. Po tym czasie kromki będą już smaczne i świeże.

Przechowywanie pieczywa
Przechowywanie pieczywa © Adobe Stock

Odświeżanie chleba przy pomocy selera i jabłek

Ciekawym sposobem na odświeżenie pieczywa jest metoda z zastosowaniem jabłek lub selera naciowego. To wyjątkowo fajna metoda odświeżania pieczywa pokrojonego w kromki. Do szczelnego pojemnika na żywność, należy włożyć kromki pieczywa i kawałki obranego jabłka (bądź dwie łodygi selera naciowego). Następnie zamknięty pojemnik trzeba umieścić na całą noc w lodówce. Rano kromki chleba będą na nowo mięciutkie i smaczne.

Odświeżanie ciast i innych wyrobów piekarniczych

Jeśli po przyjęciu zostanie wam za dużo ciasta, pączków, czy też słodkich rogalików, nie ma się czym martwić, ponieważ nadają się one odświeżenia. Należy jednak pamiętać o jednej niezwykle istotnej zasadzie: wyroby cukiernicze można odświeżyć tylko raz i spożyć bezpośrednio po odświeżeniu.

Do odświeżenia wyrobów cukierniczych potrzebna będzie duża blacha, posmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia. Na tak przygotowanej blasze należy ułożyć ciasto i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇