Focaccia z pomidorkami. Poczuj się jak na wakacjach we Włoszech

Bardzo prosty przepis na przepyszną foccacię z ziołami i pomidorkami koktajlowymi. Chcecie się poczuć jak na wakacjach w słonecznej Italii? Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Focaccia z pomidorkamiFocaccia z pomidorkami
Monika Lemko

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 550 g mąki typu 00 do pizzy
  • 300 ml ciepłej wody
  • 15 g soli

Ponadto:

  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • świeża mięta, bazylia
  • oliwa z oliwek
  • mąka krupczatka do podsypania

Przepis

  • W dużej misce dokładnie wymieszać wodę z oliwą, cukrem i drożdżami. Dodać połowę przesianej mąki i połączyć składniki. Przykryć ściereczką, pozostawić na 15 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Dodać pozostałą mąką wymieszaną z solą i za pomocą dużej drewnianej łyżki wymieszać (można w malakserze za pomocą haka). Rękę zwilżyć oliwą i zagnieść kulę zagarniając jak najwięcej powietrza do środka. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz.
  • Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką krupczatką.
  • Przełożyć na nią ciasto, przez odwrócenie miski, za pomocą dłoni uformować dowolny kształt. Powkładać gęsto całe pomidorki, oprószyć pieprzem, posmarować ciasto oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia. Żeby przyśpieszyć ten proces, wystarczy piekarnik nastawić na 50 st. C, wyłączyć, włożyć i ciasto będzie sobie rosło przez 15 -20 min.
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika, pomidorki delikatnie wciskamy w ciasto. Piekarnik nastawiamy na 225 st. C i pieczemy na dolnym poziomie ok. 15-20 min.
  • Po wyciągnięciu wierzch smarujemy oliwą. Podajemy ze świeżymi ziołami.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia