WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Focaccia z pomidorkami. Poczuj się jak na wakacjach we Włoszech

Bardzo prosty przepis na przepyszną foccacię z ziołami i pomidorkami koktajlowymi. Chcecie się poczuć jak na wakacjach w słonecznej Italii? Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Focaccia z pomidorkamiFocaccia z pomidorkami
Monika Lemko

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 550 g mąki typu 00 do pizzy
  • 300 ml ciepłej wody
  • 15 g soli

Ponadto:

  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • świeża mięta, bazylia
  • oliwa z oliwek
  • mąka krupczatka do podsypania

Przepis

  • W dużej misce dokładnie wymieszać wodę z oliwą, cukrem i drożdżami. Dodać połowę przesianej mąki i połączyć składniki. Przykryć ściereczką, pozostawić na 15 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Dodać pozostałą mąką wymieszaną z solą i za pomocą dużej drewnianej łyżki wymieszać (można w malakserze za pomocą haka). Rękę zwilżyć oliwą i zagnieść kulę zagarniając jak najwięcej powietrza do środka. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz.
  • Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką krupczatką.
  • Przełożyć na nią ciasto, przez odwrócenie miski, za pomocą dłoni uformować dowolny kształt. Powkładać gęsto całe pomidorki, oprószyć pieprzem, posmarować ciasto oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia. Żeby przyśpieszyć ten proces, wystarczy piekarnik nastawić na 50 st. C, wyłączyć, włożyć i ciasto będzie sobie rosło przez 15 -20 min.
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika, pomidorki delikatnie wciskamy w ciasto. Piekarnik nastawiamy na 225 st. C i pieczemy na dolnym poziomie ok. 15-20 min.
  • Po wyciągnięciu wierzch smarujemy oliwą. Podajemy ze świeżymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce