Domowe cebularze krok po kroku. Smakują wybornie

Cebularz to przysmak, który zna chyba każdy mieszkaniec Lubelszczyzny. Te drożdżowe bułki z cebulą i makiem doskonale sprawdzą się na kolację czy piknik. Przekonajcie się sami. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Cebularze krok po krokuCebularze krok po kroku
Paulina Michalak

Składniki

  • 10 g suchych drożdży
  • 250 g ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g oleju

Farsz:

  • 400 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 30 g masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • żółtko do posmarowania
  • czarnuszka lub mak do posypania

Przepis

  • Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz.
  • Cebulę zeszklić na maśle wraz z przyprawami.
  • Wyrośnięte ciasto, zagnieść ponownie i podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę i spłaszczyć w dłoniach, szklanką zrobić wgłębienie na środku i w to miejsce nałożyć farsz.
  • Posmarować żółtkiem i posypać czarnuszka. Piec około 25 min. w 200 stopniach.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę