Świąteczne chleby na słodko z południa Europy

Cały świat śródziemnomorski przed Wielkanocą piecze wyjątkowe chleby. Są do sobie podobne, ale stoją za nimi różne historie. Oto przegląd najciekawszych świątecznych bochenków.

Colomba Colomba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | De Luca Luigi
Bartek Kieżun

Colomba

W Italii najsłynniejszym wielkanocnym wypiekiem jest Colomba di Pasqua. To słodki chleb w kształcie gołębicy pachnący pomarańczową skórką i migdałami. Jego historia jest, jak na włoskie warunki, bardzo krótka i do tego wyjątkowo mało romantyczna. Wszystko zaczęło się od panettone, wysokiego chleba wypiekanego na Boże Narodzenie. Ten lombardzki wypiek stał się bardzo popularny w całych Włoszech. Piekarnie w Mediolanie i okolicach pracowały pełną parą od listopada, a potem w styczniu nadchodził czas przestoju. W latach trzydziestych Dino Villani, malarz, krytyk sztuki i niejako przy okazji dyrektor działu reklamy firmy Motta z Mediolanu postanowił wymyślić specjalne ciasto wielkanocne. Ograniczone wykorzystanie maszyn i urządzeń do wypieku panettone przez większą część roku stojących niemalże bezczynnie stało się motorem tego pomysłu. Drożdżowa colomba upieczona z tego samego, co panettone ciasta okazała się strzałem w dziesiątkę. Wielkanocna gołębica oblana lukrem, kojarzonym z bielą, czyli czystością i skromnością, obsypana migdałami stała się przebojem na włoskich stołach. Gdy tylko colomba pojawi się w sklepach od razu staje się główną bohaterką słodkiego włoskiego śniadania.

Paskalya

Stambulska paskalya też jest materiałem z recyklingu, ale zupełnie innego rodzaju. Dziś piekarnie w Stambule oferują ją przez cały rok, ale historia zaczyna się od zamieszkujących Konstantynopol Greków. W czasie Wielkiego Postu półki w greckich piekarniach uginały się od posypanych kawałkami migdałów chałek. Te słodkie chleby greccy piekarze doprawiali mahlepem, czyli sproszkowaną pestką wiśni wonnej i często także odrobiną żywicy pistacji kleistej, czyli mastyksem. Aby się przekonać jak smakuje paskalya są dwie możliwości. Pierwsza to oczywiście wyprawa do Stambułu, druga jest nieco prostsza. W trakcie urlopu w Grecji należy poszukiwać wypieku o nazwie tsoureki. Wygląda i smakuje niemalże identycznie.

Jak przedłużyć świeżość wielkanocnych potraw. Proste triki eksperta

Mona di Pasqua

Przenieśmy się do Hiszpanii. W Kastylii La Manczy przede wszystkim, ale dziś także już w innych regionach tego kraju należy wypatrywać drożdżowego, pachnącego skórką pomarańczowa kołacza upieczonego z całymi jajkami wbitymi w ciasto. To najbardziej charakterystyczna cecha mony. Ten nieco tylko słodki wypiek ma jednak długą i skomplikowaną historię. Był to tradycyjny dar składany właścicielom ziemskim i kończący rok agrarny. Coś jakby wieniec dożynkowy. Symbolika jajka wiązanego z Wielkanocą przyczyniła się do zmiany postrzegania tego wypieku i chleb z jesiennego stał się wiosenny.

Pinca
Pinca © Adobe Stock

Pinca

W Chorwacji piecze się chleb o nazwie pinca. Niepowtarzalnego aromatu dodają mu rodzynki, rum oraz skórka pomarańczowa. To bardzo bliska kuzynka pinzy triestiny, pochodzącej z Triestu. Najłatwiej rozpoznać oba bochenki po pięknej brązowej skrócę i po nacięciu w kształcie krzyża na skórce.

Torta di Pasqua

Słonym wyjątkiem zamykającym ten krótki przegląd jest torta di Pasqua z Umbrii. Wysoki jak panettone chleb pojawia się w umbryjskich piekarniach tuż przed świętami. To, co charakterystyczne to fakt, że przepisów na niego jest bez liku. Niektóre powstają na bazie zakwasu, inne na drożdżach. Czasem doprawia się tortę świeżo tłuczonym pieprzem. Jednak głównym dodatkiem smakowym jest potężna ilość tartego sera dodawanego do ciasta. Może to być grana padano lub parmigiano reggiano, ale nie można również pominąć sporej ilości pecorino, sera z mleka owczego. A potem po upieczeniu trzeba już tylko poczekać na wielkanocne śniadanie.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟