Domowe pieczywo. Prosty sposób na oszczędność

Coraz bardziej popularne jest pieczenie w domu własnego pieczywa. Nie jest to skomplikowane, choć wymaga wprawy. Własne bułki czy chleb są pyszne i wypełniają dom pięknym zapachem świeżego pieczywa. Oto trzy nasze propozycje na domowe wypieki.

Sliced loaf of artisanal bread and butter knife on linen cloth close-up, selective focus.Marina Saprunovabread, tartine, linen, cloth, food, loaf, artisanal, background, white, organic, breakfast, rustic, french, wheat, homemade, crust, sourdough, fresh, wood, gourmet, cooking, nobody, traditional, knife, butter, selective, focusDomowy chleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marina Saprunova
Magda Bukowska

Bułki z makiem

Domowe bułeczki można przygotować bardzo szybko, a na pewno nasi domownicy będą zachwyceni ich smakiem i zapachem. Potrzebujemy: pół kilograma mąki pszennej, szklankę mleka, łyżeczkę soli, łyżkę cukru, 10 g świeżych drożdży, łyżkę masła i dwie łyżki maku.

Ze wszystkich składników zagniatamy w misce gładkie ciasto, przykrywamy miskę folią i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na równe porcje, formujemy okrągłe bułeczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st C. Wyrośnięte bułki smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 20 minut, aż będą rumiane.

Domowa ciabatta

Delikatna włoska ciabatta to jeden z najbardziej wdzięcznych wypieków. Wystarczy się przyłożyć, a uda się ona nam zawsze. Składniki: pół litra ciepłej wody, pół kilograma mąki, opakowanie suchych drożdży, łyżka soli, łyżka cukru, kilka łyżek oliwy.

Chleb zapiekany z serem. Świetny sposób na czerstwe pieczywo

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i cukier. Wszystko mieszamy. Drożdże mieszamy z ciepłą wodą i wlewamy do miski z mąką. Wlewamy olej. Wyrabiamy ciasto co najmniej pół godziny, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2dwie godziny. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Na blachę wykładamy ciasto i rozciągamy je, by zajęło całą powierzchnię blaszki. Następnie kroimy na prostokątne bułeczki, pozostawiając pomiędzy nimi niewielkie odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na około 20 minut.

Chleb razowy

Pieczenie domowego chleba to kiedyś była codzienność, dziś raczej święto. A szkoda, bo domowy chleb razowy to prawdziwy rarytas. Potrzebujemy: dwie szklanki mąki pszennej, trzy szklanki mąki razowej, dwie łyżeczki soli, łyżeczkę cukru, dwie łyżeczki suchych drożdży, kawałek masła, dwie szklanki ciepłej wody

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i razową, dodajemy sól, cukier, drożdże, masło i wodę, a następnie wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość dzielimy je na dwie części. Dwie keksówki smarujemy masłem, wysypujemy otrębami. Przekładamy do nich ciasto, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Chleb pieczemy przez 15 minut w temperaturze 230 stopni C, potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy kolejne 15-20 minut.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru