Trwa ładowanie...

Domowe pieczywo. Prosty sposób na oszczędność

Coraz bardziej popularne jest pieczenie w domu własnego pieczywa. Nie jest to skomplikowane, choć wymaga wprawy. Własne bułki czy chleb są pyszne i wypełniają dom pięknym zapachem świeżego pieczywa. Oto trzy nasze propozycje na domowe wypieki.

Domowy chleb Domowy chleb Źródło: Adobe Stock, fot: Marina Saprunova
d1y2732
d1y2732

Bułki z makiem

Domowe bułeczki można przygotować bardzo szybko, a na pewno nasi domownicy będą zachwyceni ich smakiem i zapachem. Potrzebujemy: pół kilograma mąki pszennej, szklankę mleka, łyżeczkę soli, łyżkę cukru, 10 g świeżych drożdży, łyżkę masła i dwie łyżki maku.

Ze wszystkich składników zagniatamy w misce gładkie ciasto, przykrywamy miskę folią i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na równe porcje, formujemy okrągłe bułeczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st C. Wyrośnięte bułki smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 20 minut, aż będą rumiane.

Domowa ciabatta

Delikatna włoska ciabatta to jeden z najbardziej wdzięcznych wypieków. Wystarczy się przyłożyć, a uda się ona nam zawsze. Składniki: pół litra ciepłej wody, pół kilograma mąki, opakowanie suchych drożdży, łyżka soli, łyżka cukru, kilka łyżek oliwy.

Chleb zapiekany z serem. Świetny sposób na czerstwe pieczywo

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i cukier. Wszystko mieszamy. Drożdże mieszamy z ciepłą wodą i wlewamy do miski z mąką. Wlewamy olej. Wyrabiamy ciasto co najmniej pół godziny, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2dwie godziny. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Na blachę wykładamy ciasto i rozciągamy je, by zajęło całą powierzchnię blaszki. Następnie kroimy na prostokątne bułeczki, pozostawiając pomiędzy nimi niewielkie odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na około 20 minut.

d1y2732

Chleb razowy

Pieczenie domowego chleba to kiedyś była codzienność, dziś raczej święto. A szkoda, bo domowy chleb razowy to prawdziwy rarytas. Potrzebujemy: dwie szklanki mąki pszennej, trzy szklanki mąki razowej, dwie łyżeczki soli, łyżeczkę cukru, dwie łyżeczki suchych drożdży, kawałek masła, dwie szklanki ciepłej wody

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i razową, dodajemy sól, cukier, drożdże, masło i wodę, a następnie wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość dzielimy je na dwie części. Dwie keksówki smarujemy masłem, wysypujemy otrębami. Przekładamy do nich ciasto, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Chleb pieczemy przez 15 minut w temperaturze 230 stopni C, potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy kolejne 15-20 minut.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1y2732
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1y2732
Więcej tematów