Domowe pieczywo. Prosty sposób na oszczędność

Coraz bardziej popularne jest pieczenie w domu własnego pieczywa. Nie jest to skomplikowane, choć wymaga wprawy. Własne bułki czy chleb są pyszne i wypełniają dom pięknym zapachem świeżego pieczywa. Oto trzy nasze propozycje na domowe wypieki.

Sliced loaf of artisanal bread and butter knife on linen cloth close-up, selective focus.Marina Saprunovabread, tartine, linen, cloth, food, loaf, artisanal, background, white, organic, breakfast, rustic, french, wheat, homemade, crust, sourdough, fresh, wood, gourmet, cooking, nobody, traditional, knife, butter, selective, focusDomowy chleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marina Saprunova
Magda Bukowska

Bułki z makiem

Domowe bułeczki można przygotować bardzo szybko, a na pewno nasi domownicy będą zachwyceni ich smakiem i zapachem. Potrzebujemy: pół kilograma mąki pszennej, szklankę mleka, łyżeczkę soli, łyżkę cukru, 10 g świeżych drożdży, łyżkę masła i dwie łyżki maku.

Ze wszystkich składników zagniatamy w misce gładkie ciasto, przykrywamy miskę folią i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na równe porcje, formujemy okrągłe bułeczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st C. Wyrośnięte bułki smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 20 minut, aż będą rumiane.

Domowa ciabatta

Delikatna włoska ciabatta to jeden z najbardziej wdzięcznych wypieków. Wystarczy się przyłożyć, a uda się ona nam zawsze. Składniki: pół litra ciepłej wody, pół kilograma mąki, opakowanie suchych drożdży, łyżka soli, łyżka cukru, kilka łyżek oliwy.

Chleb zapiekany z serem. Świetny sposób na czerstwe pieczywo

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i cukier. Wszystko mieszamy. Drożdże mieszamy z ciepłą wodą i wlewamy do miski z mąką. Wlewamy olej. Wyrabiamy ciasto co najmniej pół godziny, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2dwie godziny. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Na blachę wykładamy ciasto i rozciągamy je, by zajęło całą powierzchnię blaszki. Następnie kroimy na prostokątne bułeczki, pozostawiając pomiędzy nimi niewielkie odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na około 20 minut.

Chleb razowy

Pieczenie domowego chleba to kiedyś była codzienność, dziś raczej święto. A szkoda, bo domowy chleb razowy to prawdziwy rarytas. Potrzebujemy: dwie szklanki mąki pszennej, trzy szklanki mąki razowej, dwie łyżeczki soli, łyżeczkę cukru, dwie łyżeczki suchych drożdży, kawałek masła, dwie szklanki ciepłej wody

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i razową, dodajemy sól, cukier, drożdże, masło i wodę, a następnie wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość dzielimy je na dwie części. Dwie keksówki smarujemy masłem, wysypujemy otrębami. Przekładamy do nich ciasto, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Chleb pieczemy przez 15 minut w temperaturze 230 stopni C, potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy kolejne 15-20 minut.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀