Domowe bajgle proteinowe z dwóch składników - nie uwierzysz, jakie to proste

Bajgle zyskały na popularności, a teraz można je zrobić w domu z zaledwie dwóch składników. Przepis udostępniony przez dietetyczkę Emily English jest prosty i szybki do wykonania.

Domowe bajgle można zrobić dosłownie z 2 bazowych składnikówDomowe bajgle można zrobić dosłownie z 2 bazowych składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bajgle stały się niezwykle popularne, nie kojarzą się już jedynie z Nowym Jorkiem, gdzie można je znaleźć w wielu sklepach. Jednak tradycyjne pieczenie bajgli jest czasochłonne. Jeśli decydujemy się na zrobienie ich jak obwarzanki, oprócz pieczenia dochodzi jeszcze zaparzanie ciasta. Dietetyczka Emily English podzieliła się przepisem na bajgle z dwóch składników, które są bogate w białko, wyglądają jak prawilne bajgle i są po prostu przepyszne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Przepis na bajgle z greckim jogurtem

Sekretem tego przepisu jest grecki jogurt, który zastępuje tradycyjne ciasto. Wystarczy wymieszać mąkę z jogurtem, aż powstanie ciasto. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać więcej mąki. Po uformowaniu bajgli należy je posmarować jajkiem i posypać sezamem. Bajgle piecze się w piekarniku przez 25 minut. Choć nie są tak puszyste jak tradycyjne, to stanowią wygodną alternatywę. Przepis można podwoić, aby uzyskać osiem bajgli.

Jak przygotować bajgle krok po kroku

  • W misce połącz mąkę i jogurt, dodaj szczyptę soli i mieszaj widelcem, aż powstanie ciasto.
  • Ugniataj ciasto przez 30 sekund do minuty, aż będzie gładkie.
  • Podziel na cztery części, uformuj wałki i złącz końce.
  • Posmaruj jajkiem, posyp sezamem i piecz w 190°C przez 20-25 minut.

Bajgle można jeść od razu lub zamrozić na później. To prosty sposób na domowe pieczywo, które jest szybkie w przygotowaniu i bogate w białko. Przepis pochodzi z serwisu "Express".

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm