Domowe bajgle proteinowe z dwóch składników - nie uwierzysz, jakie to proste

Bajgle zyskały na popularności, a teraz można je zrobić w domu z zaledwie dwóch składników. Przepis udostępniony przez dietetyczkę Emily English jest prosty i szybki do wykonania.

Domowe bajgle można zrobić dosłownie z 2 bazowych składnikówDomowe bajgle można zrobić dosłownie z 2 bazowych składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bajgle stały się niezwykle popularne, nie kojarzą się już jedynie z Nowym Jorkiem, gdzie można je znaleźć w wielu sklepach. Jednak tradycyjne pieczenie bajgli jest czasochłonne. Jeśli decydujemy się na zrobienie ich jak obwarzanki, oprócz pieczenia dochodzi jeszcze zaparzanie ciasta. Dietetyczka Emily English podzieliła się przepisem na bajgle z dwóch składników, które są bogate w białko, wyglądają jak prawilne bajgle i są po prostu przepyszne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Przepis na bajgle z greckim jogurtem

Sekretem tego przepisu jest grecki jogurt, który zastępuje tradycyjne ciasto. Wystarczy wymieszać mąkę z jogurtem, aż powstanie ciasto. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać więcej mąki. Po uformowaniu bajgli należy je posmarować jajkiem i posypać sezamem. Bajgle piecze się w piekarniku przez 25 minut. Choć nie są tak puszyste jak tradycyjne, to stanowią wygodną alternatywę. Przepis można podwoić, aby uzyskać osiem bajgli.

Jak przygotować bajgle krok po kroku

  • W misce połącz mąkę i jogurt, dodaj szczyptę soli i mieszaj widelcem, aż powstanie ciasto.
  • Ugniataj ciasto przez 30 sekund do minuty, aż będzie gładkie.
  • Podziel na cztery części, uformuj wałki i złącz końce.
  • Posmaruj jajkiem, posyp sezamem i piecz w 190°C przez 20-25 minut.

Bajgle można jeść od razu lub zamrozić na później. To prosty sposób na domowe pieczywo, które jest szybkie w przygotowaniu i bogate w białko. Przepis pochodzi z serwisu "Express".

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟