Domowe bajgle proteinowe z dwóch składników - nie uwierzysz, jakie to proste

Bajgle zyskały na popularności, a teraz można je zrobić w domu z zaledwie dwóch składników. Przepis udostępniony przez dietetyczkę Emily English jest prosty i szybki do wykonania.

Domowe bajgle można zrobić dosłownie z 2 bazowych składnikówDomowe bajgle można zrobić dosłownie z 2 bazowych składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bajgle stały się niezwykle popularne, nie kojarzą się już jedynie z Nowym Jorkiem, gdzie można je znaleźć w wielu sklepach. Jednak tradycyjne pieczenie bajgli jest czasochłonne. Jeśli decydujemy się na zrobienie ich jak obwarzanki, oprócz pieczenia dochodzi jeszcze zaparzanie ciasta. Dietetyczka Emily English podzieliła się przepisem na bajgle z dwóch składników, które są bogate w białko, wyglądają jak prawilne bajgle i są po prostu przepyszne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Przepis na bajgle z greckim jogurtem

Sekretem tego przepisu jest grecki jogurt, który zastępuje tradycyjne ciasto. Wystarczy wymieszać mąkę z jogurtem, aż powstanie ciasto. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać więcej mąki. Po uformowaniu bajgli należy je posmarować jajkiem i posypać sezamem. Bajgle piecze się w piekarniku przez 25 minut. Choć nie są tak puszyste jak tradycyjne, to stanowią wygodną alternatywę. Przepis można podwoić, aby uzyskać osiem bajgli.

Jak przygotować bajgle krok po kroku

  • W misce połącz mąkę i jogurt, dodaj szczyptę soli i mieszaj widelcem, aż powstanie ciasto.
  • Ugniataj ciasto przez 30 sekund do minuty, aż będzie gładkie.
  • Podziel na cztery części, uformuj wałki i złącz końce.
  • Posmaruj jajkiem, posyp sezamem i piecz w 190°C przez 20-25 minut.

Bajgle można jeść od razu lub zamrozić na później. To prosty sposób na domowe pieczywo, które jest szybkie w przygotowaniu i bogate w białko. Przepis pochodzi z serwisu "Express".

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀