Bułki szpinakowe na oliwie z oliwek

Przepyszne dwukolorowe bułeczki, które zachwycą twoją rodzinę. Doskonale sprawdzą się na śniadanie lub jako dodatek do kremowych zup czy sałatek. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Bułki szpinakowe na oliwie z oliwekBułki szpinakowe na oliwie z oliwek
Monika Lemko

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 00,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 200 ml wody,
  • 1/2 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu świeżo mielonego,
  • 80 g świeżego szpinaku.

Przepis

  • Zaczyn: w dużej misce rozpuścić drożdże z cukrem, wymieszać z 150 g mąki, przykryć na 15 min do wyrośnięcia.
  • Umyty i osuszony szpinak zmiksować bardzo drobno.
  • Do zaczynu wlać oliwę, zamieszać i dodać 250 g mąki wymieszanej z pieprzem i solą. Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część zagnieść jeszcze raz dodając niewielką ilość mąki, ma być elastyczne, miękkie i żeby nie przyklejało się do dłoni. Przełożyć do 2 miski, przykryć.
  • Do drugiej części ciasta dodać szpinak (wyrabiać w misce), zagnieść ciasto z pozostałą mąką – 100 g. Zagniatać aż zmieni kolor, uformować kule i zostawić w misce pod przykryciem. Ciasto pozostawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
  • Ciasto białe rozwałkować na prostokąt ok. 25 cm x 35 cm, w razie potrzeby podsypać mąką. Na taki sam prostokąt rozwałkować ciasto szpinakowe. Na zielone, nałożyć białe ciasto i delikatnie rozwałkować, żeby się połączyły, zwiększy się wielkość na ok. 30 cm x 40 cm.
  • Zaczynając od dłuższego boku, delikatnie zwinąć na roladę, pokroić na 8 równych części. Krążek ustawiony pionowo, za pomocą pałeczki np. do sushi, podzielić na połowę. Docisnąć pałeczkę prawie do samego końca, wyciągnąć ją, bułkę przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Tę czynność wykonać z pozostałymi krążkami.
  • Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Piec w 200 st. C ok. 12-15 min.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości