Lawasz – ormiański chleb z trzech składników

Świetny przykład na potwierdzenie tezy, że nie potrzeba skomplikowanych przepisów z dużą ilością składników, by przygotować coś smacznego. Ormiański lawasz wymaga wyłącznie mąki, wody i soli, ewentualnie jeszcze odrobiny oliwy. Sprawdzi się jako dodatek do posiłków czy baza rozmaitych potraw.

LawaszLawasz - ormiański chleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD
14

To jeden z symboli kuchni Armenii, w 2014 r. wpisany jako element kultury i dziedzictwa tego kraju na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Decyzja spotkała się zresztą z gwałtownymi protestami w Azerbejdżanie, Iranie czy Turcji, gdzie panuje przekonanie, że lawasz został zawłaszczony przez Ormian, choć nie tylko oni od wieków wypiekają ten specjał. Dziś nie da się jednoznacznie ustalić, skąd pochodzi chlebek. Historycy przyjmują, że jego receptura narodziła się raczej na Bliskim Wschodzie, prawdopodobnie w Persji.

Jednak to w Armenii lawasz zyskał status kulinarnej ikony. Nieprzypadkowo na honorowym miejscu w Narodowym Muzeum Sztuki w Erewaniu wisi obraz słynnego malarza Minasa Minassiana, przedstawiający kobiety wypiekające chlebki w tonirze, czyli tradycyjnym glinianym piecu zakopanym w ziemi, który do dziś znajdziemy w wielu ormiańskich domach.

Zgodnie z wielowiekowym obyczajem lawasze przygotowują kobiety, zwykle cztery – pierwsza wyrabia ciasto, druga formuje placki, trzecia przykleja je do rozgrzanych ścian toniru, zaś czwarta, najbardziej doświadczona, decyduje, czy są upieczone i wyciąga chlebki z pieca za pomocą specjalnego, długiego szpikulca.

Rewelacyjne zapiekanki na kromkach chleba

W kulturze ormiańskiej lawasz jest symbolem szczęścia i dobrobytu. Tradycja każe, by podczas wesela nakładać placek na ramiona młodej pary, co ma zagwarantować jej pomyślność oraz zapewnić… potomstwo.

Jednak lawasz to przede wszystkim prosty i smaczny produkt, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Przygotujemy go bez większego wysiłku, nawet nie posiadając pieca tonir.

Przepis na lawasz

Jak już wspomnieliśmy lawasz nie wymaga użycia wielu składników. Najważniejsza jest dobrej jakości mąka. Jaka? Zdaniem znawców tematu świetnie sprawdza się zwłaszcza pszenna, typu 500 lub 550, lekka i puszysta, zapewniająca wypiekowi pożądaną elastyczność. Oczywiście możemy też eksperymentować z innymi rodzajami mąki, np. orkiszową, ale musimy się liczyć z tym, że efekt końcowy nie będzie w pełni zadowalający.

Mąkę (2 szklanki) przesiewamy przez sitko i wsypujemy do miski. Dodajemy drobnoziarnistą sól (czubata łyżeczka), mieszamy. Dolewamy oliwę z oliwek (2-3 łyżki) i wyrabiamy przez 3-4 minuty, mikserem lub ręcznie, stopniowo dolewając wodę o letniej temperaturze (szklanka). Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, formujemy je w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.

Po tym czasie z masy odrywamy niewielkie kawałki, formujemy w kulki i rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki, podsypując niewielką ilością mąki. Rozgrzewamy patelnię – o jak największej średnicy i grubym dnie. Nie używamy żadnego tłuszczu! Wykładamy placki i smażymy, nie dłużej niż po pół minuty z każdej strony.

Lawasz jest gotowy, gdy na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza oraz brązowe przebarwienia. Na koniec spryskujemy placek z obu stron zimną wodą, dzięki czemu będzie elastyczny.

Jak wykorzystać lawasza?

To produkt uniwersalny. Możemy go jeść na ciepło lub zimno, np. jako dodatek do gulaszu czy jajecznicy. Będzie pyszną alternatywą dla naleśników – wystarczy owinąć nim farsz z podsmażonej piersi kurczaka, pomidorów, sałaty lodowej oraz tartego sera. Wcześniej placek warto posmarować sosem czosnkowym albo pomidorowym.

Lawasz
Lawasz © Adobe Stock

Ormiański chlebek świetnie się komponuje z różnymi rodzajami mięsa. W Armenii lawasz często jada się z inną lokalną specjalnością – chorowacem, czyli grillowanymi kawałkami jagnięciny, wieprzowiny czy wołowiny oraz podpieczonymi pomidorami, papryką i bakłażanami.

Wegetarianie mogą przyrządzić smaczne sakiewki według przepisu Roberta Makłowicza – w chlebek zawijamy wówczas kulki z ugotowanej czerwonej fasoli, zmiksowanej z orzechami włoskimi, czosnkiem, kolendrą, miętą i olejem słonecznikowym. Farsz wzbogacamy pestkami granatu.

Lawasz sprawdzi się też podczas przygotowywania zimnych przekąsek, np. na domową imprezę. Smarujemy go majonezem, po czym zawijamy w placek np. pokrojoną w kostkę szynkę, kukurydzę konserwową oraz kapustę pekińską. Formujemy ciasną roladkę, owijamy folią spożywczą, wkładamy na pół godziny do lodówki, a po tym czasie kroimy w plastry i wykładamy na talerz.

Ormiański chlebek pasuje również do sałatek – po pokrojeniu w cienkie plasterki mieszamy go z posiekanym ogórkiem kiszonym, cebulą, czerwoną papryką oraz sosem z jogurtu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku.

Lawasz można jeść na słodko, choćby z powidłami czy miodem. Warto spróbować przygotować turecki deser kaysefe – placek podaje się wówczas z ugotowanymi w cukrze suszonymi morelami, polanymi roztopionym masłem i posypanymi orzechami włoskimi, wcześniej posiekanymi.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie