Bułeczki czosnkowe. Trudno sie im oprzeć

Pulchne, miękkie i nieziemsko aromatyczne bułeczki drożdżowe z masłem ziołowym i żółtym serem. Sprawdzą się jako dodatek do zup, sałatek czy grillowanych dań. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Bułeczki czosnkoweBułeczki czosnkowe
Paulina Michalak

Ciasto:

  • 100 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 330 g mąki pszennej

Masło czosnkowe:

  • 40 g miękkiego masła
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku - przez praskę
  • sól i pieprz do smaku

Składniki

  • Dodatkowo:
  • żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach
  • żółtko do posmarowania
  • sezam do posypania

Przepis

  • Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Masło wymieszać z czosnkiem i pietruszką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm.
  • Szerszą część ciasta posmarować masłem czosnkowym i posypać żółtym serem i złożyć na pół, lekko docisnąć. Pokroić na 10 pasków, każdy pasek przeciąć przez środek i zapleść.
  • Odłożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i przykryć do ponownego wyrośnięcia na około 20 min w tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
  • Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać sezamem. Piec przez około 20 min. w 190 stopniach.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę