Nie tylko do parówek. Oto najlepsze przepisy na wykorzystanie musztardy

Zazwyczaj wykorzystujemy ją jako dodatek do mięs czy wędlin – świetnie smakuje z parówką czy pieczoną kiełbasą. Jednak popularny sos, którego bazę stanowią nasiona gorczycy, to produkt znacznie bardziej uniwersalny. Co możemy przyrządzić z musztardy?

MusztardaMusztarda
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Sos musztardowy

Sprawdzi się doskonale jako dodatek do pulpetów, zrazów i innych mięsnych przysmaków serwowanych na obiad. Jak przygotować pyszny sos? Na patelni szklimy posiekaną cebulę, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki), musztardę Dijon (łyżkę) i łagodniejszą musztardę francuską (dwie łyżki). Dolewamy bulion, mięsny lub warzywny (szklanka) i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec przyprawiamy go jeszcze sosem Worcestershire (łyżka) i drobno posiekaną natką pietruszki. Przed zaserwowaniem, w ciepłym sosie dokładnie rozprowadzamy 100 g masła.

Kurczak z nadzieniem musztardowym

Gorczycowy sos będzie ciekawym dodatkiem do farszu, którym możemy nadziać np. filety z piersi kurczaka. Potrzebujemy 2-3 łyżek dość pikantnej musztardy (np. Dijon), którą mieszamy z porwanymi na małe kawałki kulkami mozzarelli (125 g) oraz tartym cheddarem (50 g). Cztery filety nacinamy z boku, po czym nadziewamy przygotowaną masą, a na koniec owijamy boczkiem (dwa plasterki na jedną pierś). Pieczemy przez 20-25 minut, w temperaturze 180 st.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Musztarda. Czy jest zdrowa?

Musztardowa marynata do mięs

Ocet obecny w składzie musztardy powoduje, że mięso (np. karkówka) staje się miękkie i kruche, dlatego produkt warto stosować do przygotowania marynaty. Zadanie jest proste – musztardę (3 łyżki) dokładnie łączymy z oliwą z oliwek (3 łyżki), przeciśniętym przez praskę czosnkiem (ząbek), keczupem (łyżka) i przyprawami – np. solą, pieprzem, suszonym rozmarynem. Można dodać też miód (1-2 łyżki). Jeśli lubimy pikantne smaki, warto użyć ostrej musztardy, a do emulsji dodać pieprz kajeński. Tak powstałą marynatą smarujemy mięso przeznaczone do smażenia, pieczenia czy grillowania, po czym odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Łosoś z musztardą

Musztarda świetnie pasuje nie tylko do mięs, ale również ryb, zwłaszcza tłustych, morskich, choćby popularnego łososia. Jak przyrządzić go w oryginalny i smaczny sposób? Ostrą musztardę, Dijon albo rosyjską (2 łyżki) łączymy z sokiem wyciśniętym ze świeżej pomarańczy oraz jasnym, płynnym miodem, np. lipowym (2 łyżeczki). Powstałą emulsją smarujemy filety z łososia i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20-25 minut, aż ryba ładnie się przyrumieni. Serwujemy z ziemniaczanym puree.

Marchewka z orzechami laskowymi i musztardą

Szukasz ciekawego dodatku do obiadu albo oryginalnej i zdrowej przekąski? Zaczynamy od uprażenia na suchej patelni orzechów laskowych (50 g), które powinny nabrać ładnego, złotego koloru. Pozostawiamy je do ostygnięcia, po czym drobno siekamy. Musztardę Dijon (2 łyżeczki) dokładnie mieszamy z czerwonym octem winnym (łyżeczka) i sherry (2 łyżki), a następnie, nie przerywając mieszania, dolewamy olej roślinny, np. z pestek winogron (3 łyżki). Marchewki (pół kilograma) kroimy w cienkie plasterki i gotujemy na parze przez kilka minut (powinny być chrupiące). Przekładamy do garnka, polewamy dressingiem i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Marchewkę serwujemy na ciepło, posypaną orzechami.

Sałatka ziemniaczana z musztardą

Pyszny pomysł na lunch czy kolację. Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania ziemniaków (4-5), najlepiej na parze. Odstawiamy je do ostygnięcia, a w tym czasie przyrządzamy sos: musztardę chrzanową (3 łyżki) łączymy z dobrej jakości oliwą z oliwek (3 łyżki) oraz sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny. Przestudzone ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone (1-2) oraz jajka ma twardo (2). Polewamy przygotowanym sosem i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki, żeby wszystkie smaki się "przegryzły".

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw