Nie tylko do parówek. Oto najlepsze przepisy na wykorzystanie musztardy

Zazwyczaj wykorzystujemy ją jako dodatek do mięs czy wędlin – świetnie smakuje z parówką czy pieczoną kiełbasą. Jednak popularny sos, którego bazę stanowią nasiona gorczycy, to produkt znacznie bardziej uniwersalny. Co możemy przyrządzić z musztardy?

MusztardaMusztarda
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Sos musztardowy

Sprawdzi się doskonale jako dodatek do pulpetów, zrazów i innych mięsnych przysmaków serwowanych na obiad. Jak przygotować pyszny sos? Na patelni szklimy posiekaną cebulę, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki), musztardę Dijon (łyżkę) i łagodniejszą musztardę francuską (dwie łyżki). Dolewamy bulion, mięsny lub warzywny (szklanka) i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec przyprawiamy go jeszcze sosem Worcestershire (łyżka) i drobno posiekaną natką pietruszki. Przed zaserwowaniem, w ciepłym sosie dokładnie rozprowadzamy 100 g masła.

Kurczak z nadzieniem musztardowym

Gorczycowy sos będzie ciekawym dodatkiem do farszu, którym możemy nadziać np. filety z piersi kurczaka. Potrzebujemy 2-3 łyżek dość pikantnej musztardy (np. Dijon), którą mieszamy z porwanymi na małe kawałki kulkami mozzarelli (125 g) oraz tartym cheddarem (50 g). Cztery filety nacinamy z boku, po czym nadziewamy przygotowaną masą, a na koniec owijamy boczkiem (dwa plasterki na jedną pierś). Pieczemy przez 20-25 minut, w temperaturze 180 st.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Musztarda. Czy jest zdrowa?

Musztardowa marynata do mięs

Ocet obecny w składzie musztardy powoduje, że mięso (np. karkówka) staje się miękkie i kruche, dlatego produkt warto stosować do przygotowania marynaty. Zadanie jest proste – musztardę (3 łyżki) dokładnie łączymy z oliwą z oliwek (3 łyżki), przeciśniętym przez praskę czosnkiem (ząbek), keczupem (łyżka) i przyprawami – np. solą, pieprzem, suszonym rozmarynem. Można dodać też miód (1-2 łyżki). Jeśli lubimy pikantne smaki, warto użyć ostrej musztardy, a do emulsji dodać pieprz kajeński. Tak powstałą marynatą smarujemy mięso przeznaczone do smażenia, pieczenia czy grillowania, po czym odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Łosoś z musztardą

Musztarda świetnie pasuje nie tylko do mięs, ale również ryb, zwłaszcza tłustych, morskich, choćby popularnego łososia. Jak przyrządzić go w oryginalny i smaczny sposób? Ostrą musztardę, Dijon albo rosyjską (2 łyżki) łączymy z sokiem wyciśniętym ze świeżej pomarańczy oraz jasnym, płynnym miodem, np. lipowym (2 łyżeczki). Powstałą emulsją smarujemy filety z łososia i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20-25 minut, aż ryba ładnie się przyrumieni. Serwujemy z ziemniaczanym puree.

Marchewka z orzechami laskowymi i musztardą

Szukasz ciekawego dodatku do obiadu albo oryginalnej i zdrowej przekąski? Zaczynamy od uprażenia na suchej patelni orzechów laskowych (50 g), które powinny nabrać ładnego, złotego koloru. Pozostawiamy je do ostygnięcia, po czym drobno siekamy. Musztardę Dijon (2 łyżeczki) dokładnie mieszamy z czerwonym octem winnym (łyżeczka) i sherry (2 łyżki), a następnie, nie przerywając mieszania, dolewamy olej roślinny, np. z pestek winogron (3 łyżki). Marchewki (pół kilograma) kroimy w cienkie plasterki i gotujemy na parze przez kilka minut (powinny być chrupiące). Przekładamy do garnka, polewamy dressingiem i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Marchewkę serwujemy na ciepło, posypaną orzechami.

Sałatka ziemniaczana z musztardą

Pyszny pomysł na lunch czy kolację. Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania ziemniaków (4-5), najlepiej na parze. Odstawiamy je do ostygnięcia, a w tym czasie przyrządzamy sos: musztardę chrzanową (3 łyżki) łączymy z dobrej jakości oliwą z oliwek (3 łyżki) oraz sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny. Przestudzone ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone (1-2) oraz jajka ma twardo (2). Polewamy przygotowanym sosem i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki, żeby wszystkie smaki się "przegryzły".

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja