Nie tylko do parówek. Oto najlepsze przepisy na wykorzystanie musztardy

Zazwyczaj wykorzystujemy ją jako dodatek do mięs czy wędlin – świetnie smakuje z parówką czy pieczoną kiełbasą. Jednak popularny sos, którego bazę stanowią nasiona gorczycy, to produkt znacznie bardziej uniwersalny. Co możemy przyrządzić z musztardy?

MusztardaMusztarda
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Sos musztardowy

Sprawdzi się doskonale jako dodatek do pulpetów, zrazów i innych mięsnych przysmaków serwowanych na obiad. Jak przygotować pyszny sos? Na patelni szklimy posiekaną cebulę, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki), musztardę Dijon (łyżkę) i łagodniejszą musztardę francuską (dwie łyżki). Dolewamy bulion, mięsny lub warzywny (szklanka) i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec przyprawiamy go jeszcze sosem Worcestershire (łyżka) i drobno posiekaną natką pietruszki. Przed zaserwowaniem, w ciepłym sosie dokładnie rozprowadzamy 100 g masła.

Kurczak z nadzieniem musztardowym

Gorczycowy sos będzie ciekawym dodatkiem do farszu, którym możemy nadziać np. filety z piersi kurczaka. Potrzebujemy 2-3 łyżek dość pikantnej musztardy (np. Dijon), którą mieszamy z porwanymi na małe kawałki kulkami mozzarelli (125 g) oraz tartym cheddarem (50 g). Cztery filety nacinamy z boku, po czym nadziewamy przygotowaną masą, a na koniec owijamy boczkiem (dwa plasterki na jedną pierś). Pieczemy przez 20-25 minut, w temperaturze 180 st.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Musztarda. Czy jest zdrowa?

Musztardowa marynata do mięs

Ocet obecny w składzie musztardy powoduje, że mięso (np. karkówka) staje się miękkie i kruche, dlatego produkt warto stosować do przygotowania marynaty. Zadanie jest proste – musztardę (3 łyżki) dokładnie łączymy z oliwą z oliwek (3 łyżki), przeciśniętym przez praskę czosnkiem (ząbek), keczupem (łyżka) i przyprawami – np. solą, pieprzem, suszonym rozmarynem. Można dodać też miód (1-2 łyżki). Jeśli lubimy pikantne smaki, warto użyć ostrej musztardy, a do emulsji dodać pieprz kajeński. Tak powstałą marynatą smarujemy mięso przeznaczone do smażenia, pieczenia czy grillowania, po czym odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Łosoś z musztardą

Musztarda świetnie pasuje nie tylko do mięs, ale również ryb, zwłaszcza tłustych, morskich, choćby popularnego łososia. Jak przyrządzić go w oryginalny i smaczny sposób? Ostrą musztardę, Dijon albo rosyjską (2 łyżki) łączymy z sokiem wyciśniętym ze świeżej pomarańczy oraz jasnym, płynnym miodem, np. lipowym (2 łyżeczki). Powstałą emulsją smarujemy filety z łososia i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20-25 minut, aż ryba ładnie się przyrumieni. Serwujemy z ziemniaczanym puree.

Marchewka z orzechami laskowymi i musztardą

Szukasz ciekawego dodatku do obiadu albo oryginalnej i zdrowej przekąski? Zaczynamy od uprażenia na suchej patelni orzechów laskowych (50 g), które powinny nabrać ładnego, złotego koloru. Pozostawiamy je do ostygnięcia, po czym drobno siekamy. Musztardę Dijon (2 łyżeczki) dokładnie mieszamy z czerwonym octem winnym (łyżeczka) i sherry (2 łyżki), a następnie, nie przerywając mieszania, dolewamy olej roślinny, np. z pestek winogron (3 łyżki). Marchewki (pół kilograma) kroimy w cienkie plasterki i gotujemy na parze przez kilka minut (powinny być chrupiące). Przekładamy do garnka, polewamy dressingiem i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Marchewkę serwujemy na ciepło, posypaną orzechami.

Sałatka ziemniaczana z musztardą

Pyszny pomysł na lunch czy kolację. Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania ziemniaków (4-5), najlepiej na parze. Odstawiamy je do ostygnięcia, a w tym czasie przyrządzamy sos: musztardę chrzanową (3 łyżki) łączymy z dobrej jakości oliwą z oliwek (3 łyżki) oraz sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny. Przestudzone ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone (1-2) oraz jajka ma twardo (2). Polewamy przygotowanym sosem i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki, żeby wszystkie smaki się "przegryzły".

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny