WAŻNE
TERAZ

SN uznał ważność wyborów

Nie tylko do parówek. Oto najlepsze przepisy na wykorzystanie musztardy

Zazwyczaj wykorzystujemy ją jako dodatek do mięs czy wędlin – świetnie smakuje z parówką czy pieczoną kiełbasą. Jednak popularny sos, którego bazę stanowią nasiona gorczycy, to produkt znacznie bardziej uniwersalny. Co możemy przyrządzić z musztardy?

MusztardaMusztarda
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD
SKOMENTUJ

Sos musztardowy

Sprawdzi się doskonale jako dodatek do pulpetów, zrazów i innych mięsnych przysmaków serwowanych na obiad. Jak przygotować pyszny sos? Na patelni szklimy posiekaną cebulę, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki), musztardę Dijon (łyżkę) i łagodniejszą musztardę francuską (dwie łyżki). Dolewamy bulion, mięsny lub warzywny (szklanka) i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec przyprawiamy go jeszcze sosem Worcestershire (łyżka) i drobno posiekaną natką pietruszki. Przed zaserwowaniem, w ciepłym sosie dokładnie rozprowadzamy 100 g masła.

Kurczak z nadzieniem musztardowym

Gorczycowy sos będzie ciekawym dodatkiem do farszu, którym możemy nadziać np. filety z piersi kurczaka. Potrzebujemy 2-3 łyżek dość pikantnej musztardy (np. Dijon), którą mieszamy z porwanymi na małe kawałki kulkami mozzarelli (125 g) oraz tartym cheddarem (50 g). Cztery filety nacinamy z boku, po czym nadziewamy przygotowaną masą, a na koniec owijamy boczkiem (dwa plasterki na jedną pierś). Pieczemy przez 20-25 minut, w temperaturze 180 st.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Musztarda. Czy jest zdrowa?

Musztardowa marynata do mięs

Ocet obecny w składzie musztardy powoduje, że mięso (np. karkówka) staje się miękkie i kruche, dlatego produkt warto stosować do przygotowania marynaty. Zadanie jest proste – musztardę (3 łyżki) dokładnie łączymy z oliwą z oliwek (3 łyżki), przeciśniętym przez praskę czosnkiem (ząbek), keczupem (łyżka) i przyprawami – np. solą, pieprzem, suszonym rozmarynem. Można dodać też miód (1-2 łyżki). Jeśli lubimy pikantne smaki, warto użyć ostrej musztardy, a do emulsji dodać pieprz kajeński. Tak powstałą marynatą smarujemy mięso przeznaczone do smażenia, pieczenia czy grillowania, po czym odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Łosoś z musztardą

Musztarda świetnie pasuje nie tylko do mięs, ale również ryb, zwłaszcza tłustych, morskich, choćby popularnego łososia. Jak przyrządzić go w oryginalny i smaczny sposób? Ostrą musztardę, Dijon albo rosyjską (2 łyżki) łączymy z sokiem wyciśniętym ze świeżej pomarańczy oraz jasnym, płynnym miodem, np. lipowym (2 łyżeczki). Powstałą emulsją smarujemy filety z łososia i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20-25 minut, aż ryba ładnie się przyrumieni. Serwujemy z ziemniaczanym puree.

Marchewka z orzechami laskowymi i musztardą

Szukasz ciekawego dodatku do obiadu albo oryginalnej i zdrowej przekąski? Zaczynamy od uprażenia na suchej patelni orzechów laskowych (50 g), które powinny nabrać ładnego, złotego koloru. Pozostawiamy je do ostygnięcia, po czym drobno siekamy. Musztardę Dijon (2 łyżeczki) dokładnie mieszamy z czerwonym octem winnym (łyżeczka) i sherry (2 łyżki), a następnie, nie przerywając mieszania, dolewamy olej roślinny, np. z pestek winogron (3 łyżki). Marchewki (pół kilograma) kroimy w cienkie plasterki i gotujemy na parze przez kilka minut (powinny być chrupiące). Przekładamy do garnka, polewamy dressingiem i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Marchewkę serwujemy na ciepło, posypaną orzechami.

Sałatka ziemniaczana z musztardą

Pyszny pomysł na lunch czy kolację. Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania ziemniaków (4-5), najlepiej na parze. Odstawiamy je do ostygnięcia, a w tym czasie przyrządzamy sos: musztardę chrzanową (3 łyżki) łączymy z dobrej jakości oliwą z oliwek (3 łyżki) oraz sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny. Przestudzone ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone (1-2) oraz jajka ma twardo (2). Polewamy przygotowanym sosem i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki, żeby wszystkie smaki się "przegryzły".

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru