Trwa ładowanie...

Jaki sos podać do grillowanej kiełbasy? 8 propozycji

Jak wzbogacić smak grillowanej kiełbasy, karkówki albo łososia? Świetnym rozwiązaniem jest zaserwowanie takich przysmaków w towarzystwie własnoręcznie przygotowanego sosu. Oto kilka propozycji, które z dużą pewnością uatrakcyjnią menu każdej plenerowej biesiady.

8 najpyszniejszych sosów do grillowanych przysmaków8 najpyszniejszych sosów do grillowanych przysmakówŹródło: 123RF
d2hhaum
d2hhaum

Musztarda

Obowiązkowy dodatek do grillowanych specjałów. Zazwyczaj jednak na naszych stołach króluje musztarda kupiona w sklepie. A gdyby przyrządzić ją samodzielnie? Zadanie wcale nie jest skomplikowane.

Potrzebujemy około 200 g ziaren gorczycy. Biała jest delikatniejsza, czarna ostrzej­sza, dlatego najlepiej je zmieszać, w proporcji odpowiadającej naszym upodobaniom smakowym. Ziarenka mielimy blenderem albo ucieramy w moździerzu, a następnie zalewamy 50 ml wrzącej wody (lub białego wina wytrawnego), zagotowanej z 250 ml octu winnego albo jabłkowego oraz 50 g cukru (ewentualnie 50 ml miodu lub sy­ropu klonowego). Pozostawiamy na kilka godzin do napęcznienia, po czym dopra­wiamy solą i pieprzem. Gdy masa jest za gęsta, dolewamy trochę przegotowanej wody. Przekładamy do słoiczka i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 go­dzin, by wszystkie smaki się "przegryzły". Domową musztardę możemy wzbogacić rozmaitymi dodatkami: tartym chrzanem, sokiem z cytryny, czosnkiem, curry, mieloną papryką czy suszonym estragonem.

Sos agrestowy

Propozycja na letnie spotkania przy grillu. Słodko-kwaśny smak agrestu sprawia, że owoce są świetną bazą do przyrządzenia sosu ­- pysznego dodatku do grillowanej karkówki czy piersi z kurczaka.

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Na początku należy poddusić na małym ogniu dojrzały agrest (ok. pół kilograma), dodając do niego trochę wody (150 ml) i cukru (150 g). Gdy owoce zaczną się roz­padać dokładamy 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 2-3 łyżeczki ostrej musztardy, łyżeczkę miodu i kilka rozgniecionych jagód jałowca. Wszystko zalewa­my wytrawnym, czerwonym winem (150 ml). Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, a następnie przecieramy przez sito. Uzyskany sos świetnie smakuje na cie­pło i zimno.

d2hhaum

Tzatziki

Grecki pomysł na wzbogacenie smaku grillowanych mięs lub warzyw. Tzatziki to pyszny i orzeźwiający dip, który pomaga również w trawieniu tłustych potraw, co też warto docenić.

Bazę sosu stanowi jogurt (najlepiej typu greckiego, który ma bardziej kremową konsystencję od naszych tradycyjnych produktów mlecznych). Do niego dodajemy startego i odsączonego ogórka, 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, odrobinę soku z cytryny oraz kilka kropli oliwy z oliwek bądź octu winnego. Całość mieszamy, a później doprawiamy solą i pieprzem. Tzatziki najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Chimichurri

Choć nazwa tego pochodzącego z Ameryki Południowej sosu brzmi egzotycznie, chimichurri bez problemu przygotujemy ze składników, których czę­sto używa się w polskiej kuchni. Świetnie pasuje do grillowanych mięs, ryb czy warzyw, ale sprawdzi się również jako marynata lub dodatek do kanapek.

Jak go przygotować? Drobno siekamy natkę pietruszki oraz liście oregano i kolendry, dodajemy świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pa­pryczkę chili (nie przesadzając z jej ilością), trochę soku z cytryny i oliwy, a na ko­niec wszystko dobrze mieszamy. Przed podaniem chimichurri należy schodzić przez kilka godzin w lodówce.

d2hhaum

Sos chrzanowy

Klasyka, która świetnie sprawdza się zarówno jako dodatek do grillowanej kiełbasy i karkówki, jak i łososia czy halibuta.

Przepisów na ten specjał jest mnóstwo. Kubki smakowe na pewno uszczęśliwi sos przygotowany z dwóch łyżek świeżo utartego chrzanu, który blendujemy z dwoma żółtkami ugotowanymi na twardo, a następnie mieszamy z posiekaną pomarańczą (obraną ze skórki i pozbawioną białych błon), czterema łyżkami majonezu i kwaśnej śmietany, na koniec doprawiamy solą, białym pieprzem oraz szczyptą gałki muszka­tołowej.

Pikantny sos tatarski

Receptury tego specjału można znaleźć już w XVIII-wiecznych książkach kucharskich, wydawanych zarówno w Londynie czy Paryżu, jak i "Kucharzu doskonałym" Wojciecha Wielądko, opublikowanym w Warszawie w 1783 r. Sos tatarski wzbogaci smak każdego grillowanego specjału.

d2hhaum

Dobrej jakości majonez (szklanka) łączymy z gęstą, kwaśną śmietaną (pół szklanki), dodajemy dwie marynowane papryki (drobno posiekane), starte kwaskowe jabłko oraz dwie kopiaste łyżki posiekanej zieleniny (najlepiej sprawdzi się kompozycja szczypiorku, koperku, natki pietruszki i rzeżuchy). Na koniec doprawiamy łyżeczką łagodnej musztardy, szczyptą pieprzu cayenne, solą i białym pieprzem. Sos powinien mieć wyraźny pikantny smak z przebijającą nutą słodyczy. Przygotowujemy go na przynajmniej godzinę przed spożyciem.

Sos tymiankowy

Tymianek stanowi skarbnicę olejków eterycznych, które działają odkażająco, rozkurczająco i bakteriobójczo. Jest także aromatyczną i rozgrzewającą przyprawą, która znakomicie sprawdza się jako baza pysznego sosu do grillowanych przysmaków.

d2hhaum

Potrzebujemy pęczka świeżego tymianku, który drobno siekamy, a następnie dodajemy do podsma­żonej cebuli i zalewamy 250 ml bulionu, najlepiej drobiowego. Kilka minut gotuje­my, a następnie powoli dokładamy trzy łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Sos należy podawać schłodzony.

Angielski sos pomidorowy

Aromatyczny sos, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również skutecznie rozgrzewa, dlatego sprawdzi się podczas grillowania w chłodniejsze dni. Cenią go naj­lepsi brytyjscy kucharze, z Jamie Oliverem na czele.

d2hhaum

Na oliwie z oliwek podsmażamy 10-12 pomidorków cherry, dosypując kilka ziarenek czerwonego pieprzu i soli himalajskiej. Następnie dodajemy łyżkę papryki wędzonej, octu balsamicznego i octu winnego, a także kilka kropli tabasco oraz sosu Worcester­shire. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Przecedzamy ją przez sito, ponownie przekłada­my do rondelka, wlewamy łyżkę wody i czerwonego wina, gotujemy przez kilka mi­nut. Na koniec całość blendujemy, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Podajemy na ciepło lub zimno.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj