Obiad jak za dawanych lat. Przepis na jajka w sosie musztardowo-chrzanowym

Sos musztardowy to najlepszy dodatek do jaj ugotowanych na twardo. Aby nieco podkręcić sos, warto dodać do niego odrobinę chrzanu. Możesz również użyć musztardy chrzanowej. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

Obiad jak za dawanych lat. Przepis na jajka w sosie musztardowo-chrzanowymObiad jak za dawanych lat. Przepis na jajka w sosie musztardowo-chrzanowym
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 łyżki drobno posiekanego pora (białej części)
  • 3 łyżki masła
  • 200 ml dobrej kwaśnej śmietany
  • 100-150 ml przegotowanej wody
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Jajka ugotuj na półtwardo na bardzo wolnym ogniu. Wystarczy ok. 5-6 minut. Wystudź i delikatnie obierz ze skorupek.
  • W rondelku rozpuść masło. Dodaj pora podsmaż, aż się lekko zrumieni.
  • W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z wodą, musztardą i chrzanem. Wlej do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Uwaga, nie doprowadzaj sosu do wrzenia.
  • Dopraw solą, cukrem i pieprzem. Do sosu włóż ugotowane i obrane ze skorupek jajka.
  • Podawaj z gotowanymi ziemniakami utłuczonymi z odrobiną masła, śmietany i sporej szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości