Pasta z wędzonej makreli. Hit PRL w prostym przepisie
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą to klasyk polskiej kuchni. Doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Przepis przypomina Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Śniadanie
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
- Jajka należy umyć i ugotować na twardo. Ostudzone jajka obrać ze skorupek.
 - Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
 - Wędzoną makrelę przekroić wzdłuż i oddzielić mięso od skóry i kręgosłupa. Usunąć dokładnie wszystkie ości, a mięso rozgnieść delikatnie widelcem.
 - Ogórki pokroić w kostkę. Jajka zetrzeć na tartce. Wymieszać w miseczce makrelę z posiekaną cebulą, ogórkami i jajkami.
 - Dodać 2-3 łyżki majonezu oraz 1 łyżeczkę musztardy.
 - Wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl