Domowa musztarda może być pyszna
Podkręca smak mięs i wędlin, wzbogaca marynaty, sosy sałatkowe czy pasty kanapkowe – musztarda od wieków stanowi jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw. Bez większego problemu przygotujemy ją samodzielnie.
Głównym składnikiem musztardy są nasiona gorczycy, którą w dolinie Indusu uprawiano już blisko 2 tysiące lat przed naszą erą. W Chinach, w czasach dynastii Zhou, zaczęto je mielić i przetwarzać na pastę podawaną na początku posiłku w celu pobudzenia apetytu.
Sos przypominający trochę współczesną musztardę przyrządzano w starożytnym Rzymie, gdzie zmielone nasiona gorczycy mieszano z niesfermentowanym sokiem winogronowym. W książce kucharskiej "De re coquinaria" z przełomu IV i V wieku pojawia się pierwszy znany przepis na tego typu specjał, w składzie którego oprócz mielonej gorczycy znalazł się także pieprz, kminek, lubczyk, tymianek, cebula, miód, ocet i sos rybny. Taka mieszanka była zalecana jako dodatek do… pieczonego dzika.
Około X wieku przepis na musztardę dotarł do Francji. Prekursorami w jej produkcji byli mnisi z paryskiego klasztoru Saint-Germain-des-Prés. Z czasem stolicą tego sosu stało się miasto Dijon. O popularności specjału świadczy zapisek dotyczący uczty zorganizowanej przez księcia Burgundii w 1336 r. W jej trakcie zużyto 320 litrów kremu musztardowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiące i pyszne. Ogórki w zalewie musztardowej do słoików na zimę
Dziś musztarda jest chętnie jadana na całym świecie. Najczęściej jako dodatek do mięs, zimnych i gorących. Jest również stosowana jako składnik sosów, winegretów czy marynat. W Belgii i Holandii dużą popularnością cieszy się zupa musztardowa.
Musztardę, w licznych odsłonach smakowych, możemy bez trudu kupić w sklepie. Jednak skład tego typu produktów często pozostawia sporo do życzenia. Może zatem warto przyrządzić pyszny sos w domu? Zadanie jest bardzo proste.
Gorczyca – wartości odżywcze
Bazą musztardy, decydującą o jej smaku i aromacie, jest gorczyca. Do przygotowania domowego sosu najlepiej wykorzystać nasiona dwóch odmian tej rośliny: białą i czarną. Obie wykazują dużo wartości odżywczych.
Biała gorczyca reguluje pracę układu pokarmowego, m.in. znacząco zwiększając produkcję śliny niezbędnej do trawienia. Nasiona, dzięki obecności żelaza, magnezu i selenu, wspierają pracę systemu odpornościowego. Wykazują właściwości przeciwgrzybicze, łagodzą skurcze mięśni, leczą bóle stawów, wspomagają pracę serca, a nawet usuwają nieprzyjemny zapach z ust. Biała gorczyca wspiera też metabolizm – pomaga w syntezie białek oraz przetwarzaniu tłuszczów i węglowodanów. Skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia kości i zęby.
Także czarna gorczyca znana jest z korzystnego działania na układ pokarmowy. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, wspomaga perystaltykę jelit i przyczynia się do lepszego wchłaniania pokarmów. Sprawdza się w przypadku niestrawności, wzdęć czy zaparć. Działa żółciopędnie, wspomagając pracę trzustki i wątroby.
Przepis na domową musztardę
Przygotowanie domowej musztardy jest bardzo proste. Nasiona gorczycy białej (4 łyżki) i czarnej (2 łyżki) rozdrabniamy w młynku lub moździerzu, po czym przesypujemy do miseczki, zalewamy czerwonym octem winnym (4 łyżki), słodkim winem czerwonym (4 łyżki) i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie miksujemy z suszonym rozmarynem (łyżeczka) i solą (łyżeczka). Przekładamy do słoika i umieszczamy w lodówce na 1-2 dni.
Oczywiście skład musztardy możemy modyfikować. Warto dodać do niej świeżo starty chrzan (1 łyżkę), płynny miód (2 łyżki), startą skórkę z cytryny (łyżeczka) czy posiekany koperek (łyżka).
Ciekawy przepis zaproponował też w jednym z odcinków swojego telewizyjnego programu Karol Okrasa. W słoiku umieszczamy ziarna żółtej gorczycy (12 łyżeczek), białe, wytrawne wino (4 łyżki) i sok jabłkowy (4 łyżki). Dodajemy kurkumę (łyżeczka), mieszamy i odstawiamy na 24 godziny.