Domowa musztarda może być pyszna

Podkręca smak mięs i wędlin, wzbogaca marynaty, sosy sałatkowe czy pasty kanapkowe – musztarda od wieków stanowi jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw. Bez większego problemu przygotujemy ją samodzielnie.

Musztarda w słoiczkuMusztarda w słoiczku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
oprac.  KGD

Głównym składnikiem musztardy są nasiona gorczycy, którą w dolinie Indusu uprawiano już blisko 2 tysiące lat przed naszą erą. W Chinach, w czasach dynastii Zhou, zaczęto je mielić i przetwarzać na pastę podawaną na początku posiłku w celu pobudzenia apetytu.

Sos przypominający trochę współczesną musztardę przyrządzano w starożytnym Rzymie, gdzie zmielone nasiona gorczycy mieszano z niesfermentowanym sokiem winogronowym. W książce kucharskiej "De re coquinaria" z przełomu IV i V wieku pojawia się pierwszy znany przepis na tego typu specjał, w składzie którego oprócz mielonej gorczycy znalazł się także pieprz, kminek, lubczyk, tymianek, cebula, miód, ocet i sos rybny. Taka mieszanka była zalecana jako dodatek do… pieczonego dzika.

Około X wieku przepis na musztardę dotarł do Francji. Prekursorami w jej produkcji byli mnisi z paryskiego klasztoru Saint-Germain-des-Prés. Z czasem stolicą tego sosu stało się miasto Dijon. O popularności specjału świadczy zapisek dotyczący uczty zorganizowanej przez księcia Burgundii w 1336 r. W jej trakcie zużyto 320 litrów kremu musztardowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące i pyszne. Ogórki w zalewie musztardowej do słoików na zimę

Dziś musztarda jest chętnie jadana na całym świecie. Najczęściej jako dodatek do mięs, zimnych i gorących. Jest również stosowana jako składnik sosów, winegretów czy marynat. W Belgii i Holandii dużą popularnością cieszy się zupa musztardowa.

Musztardę, w licznych odsłonach smakowych, możemy bez trudu kupić w sklepie. Jednak skład tego typu produktów często pozostawia sporo do życzenia. Może zatem warto przyrządzić pyszny sos w domu? Zadanie jest bardzo proste.

Gorczyca – wartości odżywcze

Bazą musztardy, decydującą o jej smaku i aromacie, jest gorczyca. Do przygotowania domowego sosu najlepiej wykorzystać nasiona dwóch odmian tej rośliny: białą i czarną. Obie wykazują dużo wartości odżywczych.

Biała gorczyca reguluje pracę układu pokarmowego, m.in. znacząco zwiększając produkcję śliny niezbędnej do trawienia. Nasiona, dzięki obecności żelaza, magnezu i selenu, wspierają pracę systemu odpornościowego. Wykazują właściwości przeciwgrzybicze, łagodzą skurcze mięśni, leczą bóle stawów, wspomagają pracę serca, a nawet usuwają nieprzyjemny zapach z ust. Biała gorczyca wspiera też metabolizm – pomaga w syntezie białek oraz przetwarzaniu tłuszczów i węglowodanów. Skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia kości i zęby.

Mięso z musztardą
Mięso z musztardą © Adobe Stock | ROMUALDO CRISSI

Także czarna gorczyca znana jest z korzystnego działania na układ pokarmowy. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, wspomaga perystaltykę jelit i przyczynia się do lepszego wchłaniania pokarmów. Sprawdza się w przypadku niestrawności, wzdęć czy zaparć. Działa żółciopędnie, wspomagając pracę trzustki i wątroby.

Przepis na domową musztardę

Przygotowanie domowej musztardy jest bardzo proste. Nasiona gorczycy białej (4 łyżki) i czarnej (2 łyżki) rozdrabniamy w młynku lub moździerzu, po czym przesypujemy do miseczki, zalewamy czerwonym octem winnym (4 łyżki), słodkim winem czerwonym (4 łyżki) i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie miksujemy z suszonym rozmarynem (łyżeczka) i solą (łyżeczka). Przekładamy do słoika i umieszczamy w lodówce na 1-2 dni.

Oczywiście skład musztardy możemy modyfikować. Warto dodać do niej świeżo starty chrzan (1 łyżkę), płynny miód (2 łyżki), startą skórkę z cytryny (łyżeczka) czy posiekany koperek (łyżka).

Ciekawy przepis zaproponował też w jednym z odcinków swojego telewizyjnego programu Karol Okrasa. W słoiku umieszczamy ziarna żółtej gorczycy (12 łyżeczek), białe, wytrawne wino (4 łyżki) i sok jabłkowy (4 łyżki). Dodajemy kurkumę (łyżeczka), mieszamy i odstawiamy na 24 godziny.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia