Domowa musztarda może być pyszna

Podkręca smak mięs i wędlin, wzbogaca marynaty, sosy sałatkowe czy pasty kanapkowe – musztarda od wieków stanowi jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw. Bez większego problemu przygotujemy ją samodzielnie.

Musztarda w słoiczkuMusztarda w słoiczku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
oprac.  KGD

Głównym składnikiem musztardy są nasiona gorczycy, którą w dolinie Indusu uprawiano już blisko 2 tysiące lat przed naszą erą. W Chinach, w czasach dynastii Zhou, zaczęto je mielić i przetwarzać na pastę podawaną na początku posiłku w celu pobudzenia apetytu.

Sos przypominający trochę współczesną musztardę przyrządzano w starożytnym Rzymie, gdzie zmielone nasiona gorczycy mieszano z niesfermentowanym sokiem winogronowym. W książce kucharskiej "De re coquinaria" z przełomu IV i V wieku pojawia się pierwszy znany przepis na tego typu specjał, w składzie którego oprócz mielonej gorczycy znalazł się także pieprz, kminek, lubczyk, tymianek, cebula, miód, ocet i sos rybny. Taka mieszanka była zalecana jako dodatek do… pieczonego dzika.

Około X wieku przepis na musztardę dotarł do Francji. Prekursorami w jej produkcji byli mnisi z paryskiego klasztoru Saint-Germain-des-Prés. Z czasem stolicą tego sosu stało się miasto Dijon. O popularności specjału świadczy zapisek dotyczący uczty zorganizowanej przez księcia Burgundii w 1336 r. W jej trakcie zużyto 320 litrów kremu musztardowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące i pyszne. Ogórki w zalewie musztardowej do słoików na zimę

Dziś musztarda jest chętnie jadana na całym świecie. Najczęściej jako dodatek do mięs, zimnych i gorących. Jest również stosowana jako składnik sosów, winegretów czy marynat. W Belgii i Holandii dużą popularnością cieszy się zupa musztardowa.

Musztardę, w licznych odsłonach smakowych, możemy bez trudu kupić w sklepie. Jednak skład tego typu produktów często pozostawia sporo do życzenia. Może zatem warto przyrządzić pyszny sos w domu? Zadanie jest bardzo proste.

Gorczyca – wartości odżywcze

Bazą musztardy, decydującą o jej smaku i aromacie, jest gorczyca. Do przygotowania domowego sosu najlepiej wykorzystać nasiona dwóch odmian tej rośliny: białą i czarną. Obie wykazują dużo wartości odżywczych.

Biała gorczyca reguluje pracę układu pokarmowego, m.in. znacząco zwiększając produkcję śliny niezbędnej do trawienia. Nasiona, dzięki obecności żelaza, magnezu i selenu, wspierają pracę systemu odpornościowego. Wykazują właściwości przeciwgrzybicze, łagodzą skurcze mięśni, leczą bóle stawów, wspomagają pracę serca, a nawet usuwają nieprzyjemny zapach z ust. Biała gorczyca wspiera też metabolizm – pomaga w syntezie białek oraz przetwarzaniu tłuszczów i węglowodanów. Skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia kości i zęby.

Mięso z musztardą
Mięso z musztardą © Adobe Stock | ROMUALDO CRISSI

Także czarna gorczyca znana jest z korzystnego działania na układ pokarmowy. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, wspomaga perystaltykę jelit i przyczynia się do lepszego wchłaniania pokarmów. Sprawdza się w przypadku niestrawności, wzdęć czy zaparć. Działa żółciopędnie, wspomagając pracę trzustki i wątroby.

Przepis na domową musztardę

Przygotowanie domowej musztardy jest bardzo proste. Nasiona gorczycy białej (4 łyżki) i czarnej (2 łyżki) rozdrabniamy w młynku lub moździerzu, po czym przesypujemy do miseczki, zalewamy czerwonym octem winnym (4 łyżki), słodkim winem czerwonym (4 łyżki) i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie miksujemy z suszonym rozmarynem (łyżeczka) i solą (łyżeczka). Przekładamy do słoika i umieszczamy w lodówce na 1-2 dni.

Oczywiście skład musztardy możemy modyfikować. Warto dodać do niej świeżo starty chrzan (1 łyżkę), płynny miód (2 łyżki), startą skórkę z cytryny (łyżeczka) czy posiekany koperek (łyżka).

Ciekawy przepis zaproponował też w jednym z odcinków swojego telewizyjnego programu Karol Okrasa. W słoiku umieszczamy ziarna żółtej gorczycy (12 łyżeczek), białe, wytrawne wino (4 łyżki) i sok jabłkowy (4 łyżki). Dodajemy kurkumę (łyżeczka), mieszamy i odstawiamy na 24 godziny.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji