Trwa ładowanie...

Domowa musztarda może być pyszna

Podkręca smak mięs i wędlin, wzbogaca marynaty, sosy sałatkowe czy pasty kanapkowe – musztarda od wieków stanowi jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw. Bez większego problemu przygotujemy ją samodzielnie.

Musztarda w słoiczkuMusztarda w słoiczkuŹródło: Adobe Stock, fot: africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
d2hhaum
d2hhaum

Głównym składnikiem musztardy są nasiona gorczycy, którą w dolinie Indusu uprawiano już blisko 2 tysiące lat przed naszą erą. W Chinach, w czasach dynastii Zhou, zaczęto je mielić i przetwarzać na pastę podawaną na początku posiłku w celu pobudzenia apetytu.

Sos przypominający trochę współczesną musztardę przyrządzano w starożytnym Rzymie, gdzie zmielone nasiona gorczycy mieszano z niesfermentowanym sokiem winogronowym. W książce kucharskiej "De re coquinaria" z przełomu IV i V wieku pojawia się pierwszy znany przepis na tego typu specjał, w składzie którego oprócz mielonej gorczycy znalazł się także pieprz, kminek, lubczyk, tymianek, cebula, miód, ocet i sos rybny. Taka mieszanka była zalecana jako dodatek do… pieczonego dzika.

Około X wieku przepis na musztardę dotarł do Francji. Prekursorami w jej produkcji byli mnisi z paryskiego klasztoru Saint-Germain-des-Prés. Z czasem stolicą tego sosu stało się miasto Dijon. O popularności specjału świadczy zapisek dotyczący uczty zorganizowanej przez księcia Burgundii w 1336 r. W jej trakcie zużyto 320 litrów kremu musztardowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące i pyszne. Ogórki w zalewie musztardowej do słoików na zimę

Dziś musztarda jest chętnie jadana na całym świecie. Najczęściej jako dodatek do mięs, zimnych i gorących. Jest również stosowana jako składnik sosów, winegretów czy marynat. W Belgii i Holandii dużą popularnością cieszy się zupa musztardowa.

d2hhaum

Musztardę, w licznych odsłonach smakowych, możemy bez trudu kupić w sklepie. Jednak skład tego typu produktów często pozostawia sporo do życzenia. Może zatem warto przyrządzić pyszny sos w domu? Zadanie jest bardzo proste.

Gorczyca – wartości odżywcze

Bazą musztardy, decydującą o jej smaku i aromacie, jest gorczyca. Do przygotowania domowego sosu najlepiej wykorzystać nasiona dwóch odmian tej rośliny: białą i czarną. Obie wykazują dużo wartości odżywczych.

Biała gorczyca reguluje pracę układu pokarmowego, m.in. znacząco zwiększając produkcję śliny niezbędnej do trawienia. Nasiona, dzięki obecności żelaza, magnezu i selenu, wspierają pracę systemu odpornościowego. Wykazują właściwości przeciwgrzybicze, łagodzą skurcze mięśni, leczą bóle stawów, wspomagają pracę serca, a nawet usuwają nieprzyjemny zapach z ust. Biała gorczyca wspiera też metabolizm – pomaga w syntezie białek oraz przetwarzaniu tłuszczów i węglowodanów. Skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia kości i zęby.

Mięso z musztardą Adobe Stock
Mięso z musztardąŹródło: Adobe Stock, fot: ROMUALDO CRISSI

Także czarna gorczyca znana jest z korzystnego działania na układ pokarmowy. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, wspomaga perystaltykę jelit i przyczynia się do lepszego wchłaniania pokarmów. Sprawdza się w przypadku niestrawności, wzdęć czy zaparć. Działa żółciopędnie, wspomagając pracę trzustki i wątroby.

d2hhaum

Przepis na domową musztardę

Przygotowanie domowej musztardy jest bardzo proste. Nasiona gorczycy białej (4 łyżki) i czarnej (2 łyżki) rozdrabniamy w młynku lub moździerzu, po czym przesypujemy do miseczki, zalewamy czerwonym octem winnym (4 łyżki), słodkim winem czerwonym (4 łyżki) i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie miksujemy z suszonym rozmarynem (łyżeczka) i solą (łyżeczka). Przekładamy do słoika i umieszczamy w lodówce na 1-2 dni.

Oczywiście skład musztardy możemy modyfikować. Warto dodać do niej świeżo starty chrzan (1 łyżkę), płynny miód (2 łyżki), startą skórkę z cytryny (łyżeczka) czy posiekany koperek (łyżka).

Ciekawy przepis zaproponował też w jednym z odcinków swojego telewizyjnego programu Karol Okrasa. W słoiku umieszczamy ziarna żółtej gorczycy (12 łyżeczek), białe, wytrawne wino (4 łyżki) i sok jabłkowy (4 łyżki). Dodajemy kurkumę (łyżeczka), mieszamy i odstawiamy na 24 godziny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj