Gorczyca – jakie ma właściwości i do czego warto ją dodawać?

Niepozorne ziarenka gorczycy mają wielką moc. Roślina ta jest nam najbardziej znana jako podstawowy składnik musztardy. Warto jednak wiedzieć, że gorczyca doskonale sprawdzi się również w innych potrawach, a do tego ma wiele cennych właściwości.

Ziarna gorczycy mogą służyć do samodzielnego przygotowania domowej musztardyZiarna gorczycy mogą służyć do samodzielnego przygotowania domowej musztardy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gorczyca – czym się charakteryzuje?

Gorczyca jest rośliną należącą do jednorocznych oleistych roślin z rodziny kapustowatych. Dziko rosnącą można spotkać w południowej części Europy, zachodniej części Azji, północnej części Afryki, czy też w Pakistanie. Uprawiana jest jednak na całym świecie i występuje w różnych odmianach. Najczęściej mamy do czynienia z gorczycą białą, ale popularne są również gorczyca czarna i sarepska.

Gorczyca biała ma prostą łodygę, którą osiąga ok. 50 cm wysokości. Jej liście mają nierówny kształt, a kwiatki są delikatne, żółte i mocno pachnące. Okres kwitnienia przypada na przełom czerwca i lipca. Owoce gorczycy mają postać szorstkich owłosionych półokrągłych łuszczyn, które pękają, gdy stają się dojrzałe. Wewnątrz kryją się charakterystyczne żółte ziarenka, które to wykorzystuje się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce oraz medycynie naturalnej.

Właściwości gorczycy

Zdrowotne działanie gorczycy znane było już w starożytności. Sumerowie, Grecy i Rzymianie leczyli nią zatrucia pokarmowe, rany, bóle brzucha czy zębów. Chińczycy stosowali gorczycę na przebarwienia skórne różnego pochodzenia.

Chrupiące i pyszne. Ogórki w zalewie musztardowej do słoików na zimę

Gorczyca biała zawiera: tłuszcze, białka, sole mineralne, glikozydy, olejki eteryczne, witaminy (np. witaminę C, witaminy z grupy B, witaminy K, E i A), a także składniki mineralne, takie jak potas, wapń, żelazo, selen, miedź, magnez, cynk, sód, mangan czy fosfor.

Gorczyca przede wszystkim działa ochronnie na błony śluzowe dwunastnicy i żołądka. Łagodzi zaparcia, pobudza trawienie, a także lekko przeczyszcza. Dzięki takiemu działaniu ziarenka gorczycy polecane są w nieżytach żołądka i jelit oraz w problemach trawiennych.

Dzięki zawartości witamin i składników mineralnych gorczyca może wpływać na obniżenie poziomu cukru, cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także korzystnie oddziałuje na kondycję skóry i włosów, opóźniając procesy starzeniowe.

Z kolei olejki eteryczne obecne w gorczycy sprawiają, że działa ona rozgrzewająco. Rozszerza naczynia krwionośne, ma właściwości napotne, przeciwzapalne i moczopędne. Gorczycę stosuje się np. w stanach zapalnych zatok, gardła i jamy ustnej. Ziarna gorczycy wspierają również produkcję żółci. Ostatnie badania sugerują, że gorczyca może mieć nawet działanie przeciwnowotworowe.

Z ziaren gorczycy tłoczy się również olejek, który wykorzystuje się w produkcji plastrów i maści przeciwbólowych przydatnych w schorzeniach reumatycznych. Dawniej był on używany w przypadku chorób płuc, a także jako preparat, który wspiera wzrost włosów i hamuje łysienie.

Ze względu na to, że gorczyca rozszerza naczynia krwionośne, powinny unikać jej kobiety w ciąży. Roślina ta powoduje przekrwienie macicy, co może prowadzić nawet do poronienia. Ze względu na wpływ gorczycy na poziom cukru we krwi, osoby chore na cukrzycę powinny skonsultować z lekarzem lub dietetykiem uwzględnienie tej rośliny w swojej diecie.

Należy też mieć na uwadze to, że olejki eteryczne obecne w gorczycy mogą działać drażniąco, więc ich stosowanie powinno być kontrolowane, by nie doprowadziło do pojawienia się zaczerwienienia skóry, jej pieczenia, a nawet oparzeń czy martwicy.

Gorczyca – zastosowanie w kuchni

Oczywiście, powinniśmy pamiętać, że gorczyca to doskonała przyprawa, która nadaje charakterystycznego smaku potrawom. Wchodzi ona w skład musztardy, ale można ją łączyć również z innymi produktami spożywczymi. Poza uzupełnianiem dań swoim wyjątkowym smakiem, gorczyca w kuchni zapobiega psuciu się potraw.

Gorczycę dodaje się do przetworów, takich jak ogórki konserwowe, marynowana papryka, marynowane grzybki. Można stosować ją w formie całych lub sproszkowanych ziarenek. Świetnie uzupełnia smak marynat, np. karkówki czy śledzi. Gorczycę można również łączyć z zupami, sosami i potrawami warzywnymi. Okazuje się, że doskonale smakuje z żółtym serem czy jajkiem, dodając im wyrazistości.

Co ciekawe, zmielone ziarna gorczycy mogą służyć do samodzielnego przygotowania domowej musztardy. Tak naprawdę wystarczy wymieszać je z wodą, odrobiną octu i ulubionymi przyprawami. Sproszkowana musztarda często stanowi również dodatek do chrzanu wasabi w barach sushi.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀