Gorczyca – jakie ma właściwości i do czego warto ją dodawać?

Niepozorne ziarenka gorczycy mają wielką moc. Roślina ta jest nam najbardziej znana jako podstawowy składnik musztardy. Warto jednak wiedzieć, że gorczyca doskonale sprawdzi się również w innych potrawach, a do tego ma wiele cennych właściwości.

Ziarna gorczycy mogą służyć do samodzielnego przygotowania domowej musztardyZiarna gorczycy mogą służyć do samodzielnego przygotowania domowej musztardy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gorczyca – czym się charakteryzuje?

Gorczyca jest rośliną należącą do jednorocznych oleistych roślin z rodziny kapustowatych. Dziko rosnącą można spotkać w południowej części Europy, zachodniej części Azji, północnej części Afryki, czy też w Pakistanie. Uprawiana jest jednak na całym świecie i występuje w różnych odmianach. Najczęściej mamy do czynienia z gorczycą białą, ale popularne są również gorczyca czarna i sarepska.

Gorczyca biała ma prostą łodygę, którą osiąga ok. 50 cm wysokości. Jej liście mają nierówny kształt, a kwiatki są delikatne, żółte i mocno pachnące. Okres kwitnienia przypada na przełom czerwca i lipca. Owoce gorczycy mają postać szorstkich owłosionych półokrągłych łuszczyn, które pękają, gdy stają się dojrzałe. Wewnątrz kryją się charakterystyczne żółte ziarenka, które to wykorzystuje się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce oraz medycynie naturalnej.

Właściwości gorczycy

Zdrowotne działanie gorczycy znane było już w starożytności. Sumerowie, Grecy i Rzymianie leczyli nią zatrucia pokarmowe, rany, bóle brzucha czy zębów. Chińczycy stosowali gorczycę na przebarwienia skórne różnego pochodzenia.

Chrupiące i pyszne. Ogórki w zalewie musztardowej do słoików na zimę

Gorczyca biała zawiera: tłuszcze, białka, sole mineralne, glikozydy, olejki eteryczne, witaminy (np. witaminę C, witaminy z grupy B, witaminy K, E i A), a także składniki mineralne, takie jak potas, wapń, żelazo, selen, miedź, magnez, cynk, sód, mangan czy fosfor.

Gorczyca przede wszystkim działa ochronnie na błony śluzowe dwunastnicy i żołądka. Łagodzi zaparcia, pobudza trawienie, a także lekko przeczyszcza. Dzięki takiemu działaniu ziarenka gorczycy polecane są w nieżytach żołądka i jelit oraz w problemach trawiennych.

Dzięki zawartości witamin i składników mineralnych gorczyca może wpływać na obniżenie poziomu cukru, cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także korzystnie oddziałuje na kondycję skóry i włosów, opóźniając procesy starzeniowe.

Z kolei olejki eteryczne obecne w gorczycy sprawiają, że działa ona rozgrzewająco. Rozszerza naczynia krwionośne, ma właściwości napotne, przeciwzapalne i moczopędne. Gorczycę stosuje się np. w stanach zapalnych zatok, gardła i jamy ustnej. Ziarna gorczycy wspierają również produkcję żółci. Ostatnie badania sugerują, że gorczyca może mieć nawet działanie przeciwnowotworowe.

Z ziaren gorczycy tłoczy się również olejek, który wykorzystuje się w produkcji plastrów i maści przeciwbólowych przydatnych w schorzeniach reumatycznych. Dawniej był on używany w przypadku chorób płuc, a także jako preparat, który wspiera wzrost włosów i hamuje łysienie.

Ze względu na to, że gorczyca rozszerza naczynia krwionośne, powinny unikać jej kobiety w ciąży. Roślina ta powoduje przekrwienie macicy, co może prowadzić nawet do poronienia. Ze względu na wpływ gorczycy na poziom cukru we krwi, osoby chore na cukrzycę powinny skonsultować z lekarzem lub dietetykiem uwzględnienie tej rośliny w swojej diecie.

Należy też mieć na uwadze to, że olejki eteryczne obecne w gorczycy mogą działać drażniąco, więc ich stosowanie powinno być kontrolowane, by nie doprowadziło do pojawienia się zaczerwienienia skóry, jej pieczenia, a nawet oparzeń czy martwicy.

Gorczyca – zastosowanie w kuchni

Oczywiście, powinniśmy pamiętać, że gorczyca to doskonała przyprawa, która nadaje charakterystycznego smaku potrawom. Wchodzi ona w skład musztardy, ale można ją łączyć również z innymi produktami spożywczymi. Poza uzupełnianiem dań swoim wyjątkowym smakiem, gorczyca w kuchni zapobiega psuciu się potraw.

Gorczycę dodaje się do przetworów, takich jak ogórki konserwowe, marynowana papryka, marynowane grzybki. Można stosować ją w formie całych lub sproszkowanych ziarenek. Świetnie uzupełnia smak marynat, np. karkówki czy śledzi. Gorczycę można również łączyć z zupami, sosami i potrawami warzywnymi. Okazuje się, że doskonale smakuje z żółtym serem czy jajkiem, dodając im wyrazistości.

Co ciekawe, zmielone ziarna gorczycy mogą służyć do samodzielnego przygotowania domowej musztardy. Tak naprawdę wystarczy wymieszać je z wodą, odrobiną octu i ulubionymi przyprawami. Sproszkowana musztarda często stanowi również dodatek do chrzanu wasabi w barach sushi.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia