Gorczyca – jakie ma właściwości i do czego warto ją dodawać?

Niepozorne ziarenka gorczycy mają wielką moc. Roślina ta jest nam najbardziej znana jako podstawowy składnik musztardy. Warto jednak wiedzieć, że gorczyca doskonale sprawdzi się również w innych potrawach, a do tego ma wiele cennych właściwości.

Ziarna gorczycy mogą służyć do samodzielnego przygotowania domowej musztardyZiarna gorczycy mogą służyć do samodzielnego przygotowania domowej musztardy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gorczyca – czym się charakteryzuje?

Gorczyca jest rośliną należącą do jednorocznych oleistych roślin z rodziny kapustowatych. Dziko rosnącą można spotkać w południowej części Europy, zachodniej części Azji, północnej części Afryki, czy też w Pakistanie. Uprawiana jest jednak na całym świecie i występuje w różnych odmianach. Najczęściej mamy do czynienia z gorczycą białą, ale popularne są również gorczyca czarna i sarepska.

Gorczyca biała ma prostą łodygę, którą osiąga ok. 50 cm wysokości. Jej liście mają nierówny kształt, a kwiatki są delikatne, żółte i mocno pachnące. Okres kwitnienia przypada na przełom czerwca i lipca. Owoce gorczycy mają postać szorstkich owłosionych półokrągłych łuszczyn, które pękają, gdy stają się dojrzałe. Wewnątrz kryją się charakterystyczne żółte ziarenka, które to wykorzystuje się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce oraz medycynie naturalnej.

Właściwości gorczycy

Zdrowotne działanie gorczycy znane było już w starożytności. Sumerowie, Grecy i Rzymianie leczyli nią zatrucia pokarmowe, rany, bóle brzucha czy zębów. Chińczycy stosowali gorczycę na przebarwienia skórne różnego pochodzenia.

Chrupiące i pyszne. Ogórki w zalewie musztardowej do słoików na zimę

Gorczyca biała zawiera: tłuszcze, białka, sole mineralne, glikozydy, olejki eteryczne, witaminy (np. witaminę C, witaminy z grupy B, witaminy K, E i A), a także składniki mineralne, takie jak potas, wapń, żelazo, selen, miedź, magnez, cynk, sód, mangan czy fosfor.

Gorczyca przede wszystkim działa ochronnie na błony śluzowe dwunastnicy i żołądka. Łagodzi zaparcia, pobudza trawienie, a także lekko przeczyszcza. Dzięki takiemu działaniu ziarenka gorczycy polecane są w nieżytach żołądka i jelit oraz w problemach trawiennych.

Dzięki zawartości witamin i składników mineralnych gorczyca może wpływać na obniżenie poziomu cukru, cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także korzystnie oddziałuje na kondycję skóry i włosów, opóźniając procesy starzeniowe.

Z kolei olejki eteryczne obecne w gorczycy sprawiają, że działa ona rozgrzewająco. Rozszerza naczynia krwionośne, ma właściwości napotne, przeciwzapalne i moczopędne. Gorczycę stosuje się np. w stanach zapalnych zatok, gardła i jamy ustnej. Ziarna gorczycy wspierają również produkcję żółci. Ostatnie badania sugerują, że gorczyca może mieć nawet działanie przeciwnowotworowe.

Z ziaren gorczycy tłoczy się również olejek, który wykorzystuje się w produkcji plastrów i maści przeciwbólowych przydatnych w schorzeniach reumatycznych. Dawniej był on używany w przypadku chorób płuc, a także jako preparat, który wspiera wzrost włosów i hamuje łysienie.

Ze względu na to, że gorczyca rozszerza naczynia krwionośne, powinny unikać jej kobiety w ciąży. Roślina ta powoduje przekrwienie macicy, co może prowadzić nawet do poronienia. Ze względu na wpływ gorczycy na poziom cukru we krwi, osoby chore na cukrzycę powinny skonsultować z lekarzem lub dietetykiem uwzględnienie tej rośliny w swojej diecie.

Należy też mieć na uwadze to, że olejki eteryczne obecne w gorczycy mogą działać drażniąco, więc ich stosowanie powinno być kontrolowane, by nie doprowadziło do pojawienia się zaczerwienienia skóry, jej pieczenia, a nawet oparzeń czy martwicy.

Gorczyca – zastosowanie w kuchni

Oczywiście, powinniśmy pamiętać, że gorczyca to doskonała przyprawa, która nadaje charakterystycznego smaku potrawom. Wchodzi ona w skład musztardy, ale można ją łączyć również z innymi produktami spożywczymi. Poza uzupełnianiem dań swoim wyjątkowym smakiem, gorczyca w kuchni zapobiega psuciu się potraw.

Gorczycę dodaje się do przetworów, takich jak ogórki konserwowe, marynowana papryka, marynowane grzybki. Można stosować ją w formie całych lub sproszkowanych ziarenek. Świetnie uzupełnia smak marynat, np. karkówki czy śledzi. Gorczycę można również łączyć z zupami, sosami i potrawami warzywnymi. Okazuje się, że doskonale smakuje z żółtym serem czy jajkiem, dodając im wyrazistości.

Co ciekawe, zmielone ziarna gorczycy mogą służyć do samodzielnego przygotowania domowej musztardy. Tak naprawdę wystarczy wymieszać je z wodą, odrobiną octu i ulubionymi przyprawami. Sproszkowana musztarda często stanowi również dodatek do chrzanu wasabi w barach sushi.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟