Ogórki w musztardzie. Jak je zrobić?
Bardzo prosty i szybki przepis na ogórki w musztardzie. Sprawdzą się na kanapki lub jako dodatek do obiadu. Warto zrobić zapas na zimę. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Przetwory
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Na 25 słoików o pojemności 1 l:
- 10 kg ogórków
 
Zalewa:
- 30 szklanek wody
 - 10 szklanek octu 10 proc.
 - 10 szklanek cukru
 - 60 łyżek musztardy sarepskiej
 - 20 łyżek soli
 
Składniki do słoika:
- 3 ziarna czarnego pieprzu
 - 3 ziarna ziela angielskiego
 - gorczyca - 1/2łyżeczki do każdego słoika
 
Przepis
- Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy.
 - Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy tzw. dupki i kroimy w podłużne plastry.
 - Ogórki układamy pionowo w słoikach.
 - Do każdego słoika dodajemy przyprawy, ziele angielskie, pieprz oraz gorczycę.
 - Zalewamy zalewą pozostawiając około 1 centymetra przestrzeni od góry słoika.
 - Zakręcamy szczelnie, każdy słoik i pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 st. C.
 - Słoiki wyjmujemy dopiero, aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl