Konkurencja dla pizzy i hot dogów. Drożdżowe ślimaczki z parówkami
Mamy dla was fantastyczny pomysł na przekąskę do pracy czy szkoły lub na spotkanie ze znajomymi. Drożdżowe zawijańce ze smakowitym nadzieniem skuszą każdego. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 50 g musztardy
- 50 g ketchupu
- 150 g sera żółtego
- 2 ogórki konserwowe
- 80 g cebulki prażonej
- 600 g mąki pszennej
- 300 g wody
- 40 g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 2 łyżeczki soli
- 5 g oleju
- 6 parówek
Przepis
- Mąkę, sól, cukier wsypuję do miski, dodaję drożdże rozpuszczone w wodzie, wlewam olej i wyrabiam ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje ciasto w prostokąt 30 cm x 40 cm.
- Musztardę mieszam z ketchupem, smaruję ciasto po całej powierzchni.
- Następnie posypuję prażoną cebulką i startymi na tarce ogórkami konserwowymi.
- Kiełbaski kroję w plasterki i rozkładam na ogórkach. 5. Ciasto kroję pionowo w 5 cm paski i posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach.
- Paski ciasta zwijam w rulony i układam w tortownicy. Odstawiam na dwadzieścia minut do wyrośnięcia.
- Następnie piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl