Biała i czarna gorczyca. Co w niej siedzi?

Gorczyca jest jedną z powszechnie stosowanych przypraw oraz podstawowym składnikiem musztardy. Cieszy się szerokim zastosowaniem w kuchni oraz w medycynie. Posiada wiele odmian i różne właściwości. Charakteryzuje się mocniejszym smakiem.

GorczycaGorczyca - podstawowy składnik musztardy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gorczyca - pochodzenie

Roślina pochodzi z rejonu Morza Śródziemnomorskiego oraz Europy Południowo-Wschodniej. Należy do rodziny Brassica genus, do której należą także: brokuł, kalafior, kapusta, rzepa, rzodkiewka i rukola.

Jest rośliną jednoroczną, nasiona zawierają ilości tłuszczu w następujących ilościach:

  • gorczyca biała – ok. 28 proc.
  • gorczyca czarna – ok. 31 proc.

Gorczyca – odmiany i ich zastosowanie

Gorczyca czarna używana jest do sosów. Gorczyca biała dzięki właściwościom konserwującym znalazła zastosowanie w marynowaniu. Dzięki nasionom tej rośliny korniszony czy inne warzywa w occie, kiszonki czy przetwory wędliniarskie zyskają niezapomniany aromatyczny smak. Z kolei mielona gorczyca może być używana do tłustych mięs, kiełbas, zapiekanek, sosów czy gotowanych ryb.

Musztarda. Czy jest zdrowa?

Gorczyca biała jest stosowana do sporządzania musztard i pieprzu ziołowego. Ponadto, wykorzystywana jest do peklowania przypraw używanych do gotowania mięsa. Dzięki niej także kapusta nabierze pikantnego smaku.

Brązowa gorczyca jest składnikiem innych przypraw i mieszanek curry oraz past. Wykonywany z niej olej wykorzystywany jest jako pikantna przyprawa. Gorczyca w formie sproszkowanej dodawana jest do majonezu i sosów.

Czarna gorczyca stanowi przede wszystkim składnik ostrzejszych odmian musztard. Ze względu na swój ostry smak jest idealna do zalew octowych i marynat. A zatem jeśli chcesz przygotować kiszoną kapustę, ogórki konserwowe czy marynowane grzyby, warto sięgnąć po czarną odmianę gorczycy. Doskonała do domowego majonezu, wędlin i sałatek. Znalazła zastosowanie w kuchni orientalnej.

Gorczyca – właściwości lecznicze

Gorczyca czarna zawiera izotiocyjanian allilu, który działa miejscowo podrażniająco i może powodować zaczerwienienie skóry. Dlatego należy stosować produkty, które poprawią ukrwienie skóry lub narządów wewnętrznych. Na dolegliwości związane z gośćcem działa 15- minutowa kąpiel w odwarze o temperaturze 40 st. C. Gorczycę czarną w postaci olejku gorczycowego można stosować także w bólach reumatycznych.

Gorczyca
© Adobe Stock

Ponadto, gorczyca czarna sprawdza się w dolegliwościach związanych z zapaleniem korzonków nerwowych i nerwobólach korzonkowych. Kiedyś stosowano gorczycę przy bólach mięśniowych, zapaleniu ścięgien, odoskrzelowym zapaleniu płuc oraz zapaleniu opłucnej. Okłady z gorczycy czarnej są pomocne w przypadku wysokiego ciśnienia krwi, stanach zapalnych i bólach gardła. Należy jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z okładami, ponieważ nadmierne silne działanie gorczycy może powodować zaczerwienienie skóry, swędzenie, pieczenie, a nawet martwicę.

Gorczycę czarną powinny stosować osoby z dolegliwościami żołądkowymi – niestrawnościami, zaparciami czy stanami zapalnymi. Ma działanie przeczyszczające i przeciwzapalne. Gorczyca czarna działa stymulująco na układ trawienny.

Gorczyca biała znajduje swe zastosowanie w stanach zapalnych żołądka i dolegliwościach układu pokarmowego. Ponadto, spożywane całe nasiona wywołują delikatny efekt przeczyszczający, dlatego są skutecznym środkiem na zaparcia. Z kolei spożywanie rozdrobnionych nasion gorczycy białej wzmaga apetyt i leczy niestrawności. Gorczycę zaleca się osobom zmagającym się z zapaleniem zatok – rozgrzane nasiona gorczycy należy owinąć w płótno i przykładać do okolic policzków i czoła. Podobne działanie można odnotować w przypadku bólów reumatycznych – przykładamy nasiona na chore miejsca. Atutem gorczycy białej jest zapobieganie depresji i ospałości, a także wzmacnianie systemu odpornościowego.

Warto wspomnieć o jeszcze jednej istotnej zalecie gorczycy – wspomaga odchudzanie – pęczniejące w żołądku nasiona dają uczucie sytości.

Osoby cierpiące na problemy z tarczycą nie powinny sięgać po gorczycę ze względu na jej substancje wolotwórcze. Nasiona gorczycy mogą również przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi.

Jako ciekawostkę warto dodać, że gorczyca jest źródłem takich witamin, jak witamina C, A, E, K, B6, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego oraz wapnia, fosforu, cynku, sodu, potasu i magnezu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów