Musztardowiec. Pikantny smak gorczycy zaklęty w liściach

Musztardowiec to roślina pochodząca z Azji, choć należy do znanych nam kapustowatych. W Polsce niemal niedostępna na bazarach i rzadko uprawiania w ogrodach. Czas to zmienić, bo musztardowiec jest pyszny, zdrowy i wprost stworzony do naszych warunków klimatycznych.

Musztardowiec Musztardowiec wciąż nie jest popularny w Polsce
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Musztardowiec – czym jest?

To roślina uprawiana w Azji od wieków, której smak poniekąd jest nam znany, a to za sprawą musztardy wytwarzanej z ziaren musztardowca. Popularny jest zwłaszcza na terenach Syberii, Chin i Indii, ale występuje także w Ameryce Północnej i Europie Wschodniej.

Musztardowiec, gorczyca sarepska, kapusta sitowata – ciekawe warzywo liściaste można odnaleźć pod tymi właśnie nazwami. Od stosunkowo krótkiego czasu uprawiane są także odmiany o ozdobnych, ale przede wszystkim jadalnych liściach – dużych, gładkich, postrzępionych, intensywnie zielonych, a nawet fioletowych.

Prozdrowotne właściwości gorczycy

Musztardowiec – właściwości

Choć nadal potencjał musztardowca nie jest przez nas wykorzystywany, to warto polować na niego w sklepach ze zdrową żywnością czy w niektórych marketach. Ci, którzy mają ogród, z powodzeniem mogą sadzić gorczycę sarepską – nie tylko jest niewymagająca i szybko rośnie, ale też lubi niskie temperatury – chłód wzmaga intensywność smaku liści.

A jakie wartości prozdrowotne oferuje azjatycki musztardowiec? Przede wszystkim jest źródłem kwasu foliowego, witamin: A, C, E i K oraz wapnia, ale też sulforafanu – siarkoorganicznego związku, który wpływa na usuwanie z organizmu toksyn i substancji rakotwórczych!

Ale uwaga: gorczyca sarepska nie jest dla każdego. Z raczenia się tym pikantnym warzywem powinni zrezygnować wrzodowcy, bo może podrażniać błonę śluzową żołądka, a także ciężarne z powodu doniesień o ryzyku powodowania poronień.

Musztardowiec – smak i propozycje wykorzystania w kuchni

Wszystkie odmiany łączy jedno: pikantny smak, oczywiście z nutą goryczy. Jadalne są jednak nie tylko liście, ale i pędy, a nawet kiełki musztardowca. Te ostatnie idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań, ich wykończenie czy też chrupki dodatek do kanapek.

Z kolei liście i pędy można przerabiać na pesto, a nawet gotować, smażyć i dusić. Doskonale sobie z tego zdają sprawę Azjaci, którzy gorczycę nawet i marynują, ale i coraz częściej Polacy decydują się na skosztowanie tej intrygującej rośliny.

A oto kilka inspiracji na wykorzystanie liście musztardowca:

  • Pesto. Zblenduj garść surowych liści z garścią ziaren słonecznika i olejem z pestek dyni. Możesz dodać również parmezan lub nawet cheddar.
  • Zupa. Na klarowanym maśle podsmaż ½ szalotki i 1 ząbek czosnku, a następnie dodaj 2 garści szpinaku i garść liści musztardowca. Gdy nieco zmiękną, zalej je bulionem warzywnym, dopraw obficie solą, a po zagotowaniu zmiksuj i dopraw słodką śmietanką oraz mielonym, czarnym pieprzem.
  • Przystawka lub dodatek do obiadu. 2 garście liści musztardowca wrzuć na rozgrzany olej i delikatnie przesmaż z 4-5 ząbkami czosnku. Gdy wszystko zacznie pachnieć, zalej liście gorczycy sarepskiej niewielką ilością mleka i duś do miękkości. Podawaj do obiadu lub jako przystawkę, a nawet lekką kolację w towarzystwie bagietki.
  • Do twarożku i jajecznicy. Młode, delikatnie liście musztardowca posiekaj i dopraw solą oraz pieprzem. 200 g twarogu rozgnieć w misce, dodaj do niego ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i ¼ łyżeczki musztardy francuskiej. Posiekane liście kapusty sarepskiej możesz także podać z jajecznicą (wówczas do liści warto dodać oliwę i sok z cytryny, robiąc swego rodzaju dressing) lub usmażyć wraz z jajkami.
Duszone liście musztardowca
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki