Musztardowiec. Pikantny smak gorczycy zaklęty w liściach

Musztardowiec to roślina pochodząca z Azji, choć należy do znanych nam kapustowatych. W Polsce niemal niedostępna na bazarach i rzadko uprawiania w ogrodach. Czas to zmienić, bo musztardowiec jest pyszny, zdrowy i wprost stworzony do naszych warunków klimatycznych.

Musztardowiec Musztardowiec wciąż nie jest popularny w Polsce
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Musztardowiec – czym jest?

To roślina uprawiana w Azji od wieków, której smak poniekąd jest nam znany, a to za sprawą musztardy wytwarzanej z ziaren musztardowca. Popularny jest zwłaszcza na terenach Syberii, Chin i Indii, ale występuje także w Ameryce Północnej i Europie Wschodniej.

Musztardowiec, gorczyca sarepska, kapusta sitowata – ciekawe warzywo liściaste można odnaleźć pod tymi właśnie nazwami. Od stosunkowo krótkiego czasu uprawiane są także odmiany o ozdobnych, ale przede wszystkim jadalnych liściach – dużych, gładkich, postrzępionych, intensywnie zielonych, a nawet fioletowych.

Prozdrowotne właściwości gorczycy

Musztardowiec – właściwości

Choć nadal potencjał musztardowca nie jest przez nas wykorzystywany, to warto polować na niego w sklepach ze zdrową żywnością czy w niektórych marketach. Ci, którzy mają ogród, z powodzeniem mogą sadzić gorczycę sarepską – nie tylko jest niewymagająca i szybko rośnie, ale też lubi niskie temperatury – chłód wzmaga intensywność smaku liści.

A jakie wartości prozdrowotne oferuje azjatycki musztardowiec? Przede wszystkim jest źródłem kwasu foliowego, witamin: A, C, E i K oraz wapnia, ale też sulforafanu – siarkoorganicznego związku, który wpływa na usuwanie z organizmu toksyn i substancji rakotwórczych!

Ale uwaga: gorczyca sarepska nie jest dla każdego. Z raczenia się tym pikantnym warzywem powinni zrezygnować wrzodowcy, bo może podrażniać błonę śluzową żołądka, a także ciężarne z powodu doniesień o ryzyku powodowania poronień.

Musztardowiec – smak i propozycje wykorzystania w kuchni

Wszystkie odmiany łączy jedno: pikantny smak, oczywiście z nutą goryczy. Jadalne są jednak nie tylko liście, ale i pędy, a nawet kiełki musztardowca. Te ostatnie idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań, ich wykończenie czy też chrupki dodatek do kanapek.

Z kolei liście i pędy można przerabiać na pesto, a nawet gotować, smażyć i dusić. Doskonale sobie z tego zdają sprawę Azjaci, którzy gorczycę nawet i marynują, ale i coraz częściej Polacy decydują się na skosztowanie tej intrygującej rośliny.

A oto kilka inspiracji na wykorzystanie liście musztardowca:

  • Pesto. Zblenduj garść surowych liści z garścią ziaren słonecznika i olejem z pestek dyni. Możesz dodać również parmezan lub nawet cheddar.
  • Zupa. Na klarowanym maśle podsmaż ½ szalotki i 1 ząbek czosnku, a następnie dodaj 2 garści szpinaku i garść liści musztardowca. Gdy nieco zmiękną, zalej je bulionem warzywnym, dopraw obficie solą, a po zagotowaniu zmiksuj i dopraw słodką śmietanką oraz mielonym, czarnym pieprzem.
  • Przystawka lub dodatek do obiadu. 2 garście liści musztardowca wrzuć na rozgrzany olej i delikatnie przesmaż z 4-5 ząbkami czosnku. Gdy wszystko zacznie pachnieć, zalej liście gorczycy sarepskiej niewielką ilością mleka i duś do miękkości. Podawaj do obiadu lub jako przystawkę, a nawet lekką kolację w towarzystwie bagietki.
  • Do twarożku i jajecznicy. Młode, delikatnie liście musztardowca posiekaj i dopraw solą oraz pieprzem. 200 g twarogu rozgnieć w misce, dodaj do niego ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i ¼ łyżeczki musztardy francuskiej. Posiekane liście kapusty sarepskiej możesz także podać z jajecznicą (wówczas do liści warto dodać oliwę i sok z cytryny, robiąc swego rodzaju dressing) lub usmażyć wraz z jajkami.
Duszone liście musztardowca
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii