Kuchnia bałkańska

Kuchnia bałkańska kształtowała się pod wpływem klimatu i czynników kulturowych oraz religijnych. Wyraźnie widoczne są w niej wpływy włoskie i tureckie. Smaki Półwyspu Bałkańskiego są intensywne i wyraziste. Te same dania mogą smakować zupełnie inaczej w różnych rejonach.

Przede wszystkim kuchnia bałkańska opiera się na mięsie – pieczonym, wędzonym bądź grillowanym. W krajach chrześcijańskich jedzona jest głównie wieprzowina, natomiast w krajach muzułmańskich jagnięcina albo wołowina. Poza tym można spotkać tam różnego rodzaju ciasta z farszem mięsnym. Wiele potraw traktuje cukinię, bakłażana i paprykę, jako swoją bazę, ponieważ są łatwo dostępne w tym rejonie. Ponadto tworzone są różnego rodzaju dodatki z tych warzyw. Przykładowo z czerwonej papryki robiony jest aromatyczny sos – ajvar, który dodaje się do wielu potraw. Ajvar w niektórych regionach robiony jest z bakłażanami, pomidorami czy czosnkiem. Popularnością cieszą się też ostre zupy i gęste sosy. Tradycyjna kuchnia bałkańska jest prosta i przystępna. Głównie używane składniki to czerwona papryka, cebula, biały ser, mięso, pomidor i kajmak. Pozyskiwane produkty zawsze są świeże. Wyczuwać w tej kuchni orientalną nutę.Najpopularniejszą potrawą na Bałkanach jest cevapcici, czyli nieduże, podłużne kotleciki z siekanego mięsa. Innym daniem jest burek – placek z ciasta filo, wypełniany mięsem mielonym, serem lub w wersji wegańskiej. Na Bałkanach istnieje też lokalna wersja hamburgera – pljeskavica, czyli kotlet z wołowiny, baraniny i wieprzowiny.

Dania tej kuchni podawane są zwykle w temperaturze pokojowej, przez co dla mieszkańców Bałkanów posiłki w Europie są zwykle zbyt gorące.

Dubrownik jesienią? Bartek Kieżun przekonuje, ze warto

Dubrownik jesienią? Bartek Kieżun przekonuje, ze warto

Bartek Kieżun Bartek Kieżun
Bałkańska domowa majówka

Bałkańska domowa majówka

Bałkański ajvar
WIDEO

Bałkański ajvar

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Kiełbasa bałkańska

Kiełbasa bałkańska

Sałatka jugosłowiańska

Sałatka jugosłowiańska

Jak przygotować bałkańską ucztę

Jak przygotować bałkańską ucztę

Danie mięsne, które pokochali mieszkańcy z krajów bałkańskich

Danie mięsne, które pokochali mieszkańcy z krajów bałkańskich

Ewa Podleśna-Ślusarczyk Ewa Podleśna-Ślusarczyk