WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Kuchnia bałkańska. Nie tylko mięso

Bałkany są dla mnie łatwe - mówię w lokalnym języku, byłam tam wielokrotnie, znam historię i kulturę na tyle dobrze, żeby nie popełniać zbyt wielu faux pas, i generalnie lubię ten region. Jest jednak jeden temat, który łatwy nie jest (no może jeszcze oprócz tego, że wszyscy i wszędzie palą tam papierosy). Co tam jeść, gdy nie je się mięsa?

Kuchnia bałkańska. Nie tylko mięso
Źródło zdjęć: © AdobeStock

W tym roku wybieram się na Bałkany z bezmięsnym towarzyszem i zastanawiając się, czy nie skończy się jedzeniem wyłącznie chleba z serem i frytek, postanowiłam zrobić swoiste "sprawdzam". Okazuje się, że nie jest tak źle! Bezmięsne Bałkany mogą być bardzo ciekawe i urozmaicone. Oto kilka tradycyjnych jarskich dań oraz wegetariańskich wersji klasycznych lokalnych potraw.

Gibanica (zapiekanka serowa)

To typowe serbskie danie. Legenda głosi, że bogowie zesłali Serbom gibanicę, gdy Ci musieli po raz 44 odbudować Belgrad. To ona dała im siłę. Gibanica jest tłusta, pełna sera i ciasta filo, po prostu przepyszna. Idealna przed ciężką pracą...

Składniki:

  • 500 g tłustego twarogu
  • 5 jajek
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml wody
  • 150 ml oleju
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 500 g gotowego ciasta filo

Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Głęboką blachę do pieczenia wysmarować olejem i wyłożyć dno ciastem filo (pozostałe płaty zostawić do przykrycia gibanicy). W misce roztrzepać twaróg, 4 jajka, 100 ml oleju, 2 łyżeczki soli, wodę i jogurt. Mieszanka będzie bardzo płynna, ale tak ma być. Płaty ciasta należy teraz zgnieść i zamoczyć w mieszance (nie szkodzi jeśli się trochę połamią). Zgniecione, namoczone ciasto, układać w blasze, aż będzie całkowicie wypełniona. Pozostałość mikstury wylać na ciasto. Pozostałymi dwoma płatami ciasta przykryć blachę. Ostatnie jajko roztrzepać w misce z 50 ml oleju. Rozprowadzić miksturę po całej powierzchni zapiekanki. Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut, aż wierzch będzie złoto-brązowy. Podawać ze szklanką mleka lub jogurtu.

Zobacz też: Kuchnia wegańska - jak podbić walory smakowe?

Peksimeti (szybkie uštipki)

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 300 ml płynnego jogurtu
  • 2 jajka
  • 50 ml ciepłego mleka
  • proszek do pieczenia
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie: mąkę, proszek do pieczenia i sól połączyć w misce, dodać rozbełtane jajka z jogurtem i mlekiem. Wymieszać dobrze mikserem (ciasto nie powinno się lepić, jeśli się lepi należy dodać trochę mąki). Rozwałkować na niezbyt gruby placek i pokroić na szerokie prostokąty. Kawałki ciasta wrzucać na rozgrzany olej na kilka minut i odwracać, aby usmażyły się z obu stron. Wyjmować na ręcznik papierowy do odsączenia. Przykryć ścierką, żeby nieco zmiękły. Podawać ciepłe na słodko z dżemem lub miodem, albo na słono z serem i ajwarem.

Pasulj prebranac - zapiekana fasola

Składniki:

  • 500 g białej fasoli
  • 300 ml oliwy
  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • mielona papryka
  • mielony pieprz
  • sól

Przygotowanie: fasolę zagotować w wodzie w dużym garnku, następnie odcedzić i zalać wrzącą wodą i gotować aż zmięknie (uważać, żeby nie rozgotować!), odcedzić. Obrać cebulę, zalać zimną wodą i odczekać około 10 minut. Cebulę pokroić na cienkie piórka. Część oleju rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim cebulę, dodać pieprz i paprykę. Natłuścić brytfannę, w której fasola będzie się zapiekać. Wykładać warstwami: fasolę i cebulę, aż do wyczerpania (ostatnia warstwa powinna być z fasoli). Każdą warstwę cebuli polewać oliwą. Na wierz położyć liść laurowy, czosnek i zalać pozostałą oliwą. Piec pół godziny.

Macedońska zapiekanka warzywna - Turli Tava

To danie jest tradycyjnie przygotowywane z mięsem, ale fantastycznie smakuje również w wersji bezmięsnej: z ziemniakami, bakłażanem i marchewką. Danie gotuje się długo, na małym ogniu, dzięki temu nabiera świetnego smaku.

Składniki:

  • 3 zielone, podłużne papryki
  • 1 duży bakłażan
  • 1 cukinia
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 2-3 czerwone cebule
  • 1 główka młodego czosnku
  • 4 marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, trochę mielonej papryki
  • pietruszka, mięta
  • oliwa

Przygotowanie: pokroić warzywa w następujący sposób: ziemniaki - na duże kawałki, paprykę - w plastry, bakłażan - połowę w plastry, resztę w kosteczkę (posolić i odstawić, żeby pozbyć się goryczy), cukinia - połowę w plastry, resztę w kosteczkę, marchew - wzdłuż, pomidor - w plastry, 1 cebula - w plastry, reszta - na drobno, czosnek - drobniutko. Okrągłe kawałki będą przykrywały danie. W głębokim naczyniu podsmażyć cebulę. Gdy zmięknie, stopniowo dodawać pozostałe składniki w następującej kolejności: marchew, odcedzony, drobno pokrojony bakłażan, ziemniaki. Przez chwilę smażyć na małym ogniu. Dodać paprykę i cukinię. Przyprawić vegetą, solą, pieprzem, papryką, pietruszką i mięta. Gotować przez 10-15 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Danie przykryć pozostałymi warzywami w plastrach, posypać vegetą i piec około 45 minut.

Stipska pastrmajlija - macedońska pizza

Zwyczajowo danie to jest niemal po brzegi wypełnione wieprzowiną, ta wersja jednak obędzie się bez mięsa!

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Nadzienie:

  • pieprz, suszona papryka, oregano, oliwa
  • warzywa według uznania - cukinia, bakłażan, cebula, czosnek
  • ser typu feta lub szopski
  • jedno jajko na każdą zapiekankę

Przygotowanie: mąkę, wodę, sól, cukier i drożdże zagnieść na ciasto. Odstawić, żeby rosło (może być w ciepłym piekarniku). Czekając, aż ciasto wyrośnie, można przygotować warzywa. Cukinię i bakłażana pokroić na plastry, posolić i odczekać, aż zmiękną. Cebulę pokroić w piórka i lekko podsmażyć. Ciasto wyrabiać przez chwilę, żeby je odgazować. Uformować 8 owalnych placów (grubszych przy brzegach). Na środku ciasta układać warzywa i rozkruszyć ser. Piekarnik rozgrzać do 250 st. C i piec placki przez 6-7 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200C i piec przez kolejne około 10 minut. Pod sam koniec pieczenia wybić po jednym jajku na każdy placek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów