Kuchnie świata
Duszone jabłka w syropie, tort migdałowy, a może ciasto z pianką z białek? Bałkany mają do zaoferowania więcej niż piękne krajobrazy i zabytki. Dziś sprawdzamy, co warto spróbować podróżując po tym regionie. Chcecie wiedzieć więcej? Zapraszamy do naszej galerii.
Kifle
Kifle to popularne w regionie rogaliki z ciasta drożdżowego. W Serbii i Macedonii możemy spotkać je z nadzieniem serowym i sezamem. Na Bałkanach takie rogale podawane są z dodatkiem dżemu na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Historycy nie są zgodni co do daty i miejsca powstania tego specjału. Jedna z historii mówi, że kifle po raz pierwszy zostały upieczone przez piekarzy pracujących w węgierskiej Budzie po odparciu ataków wojsk tureckich na miasto.
Hasude
Połączenie karmelu i mąki kukurydzianej może wydawać się nieciekawym pomysłem. Jednak ten przysmak ma wielu fanów. Niektóre źródła podają, że podobnie jak wiele dań na Bałkanach ma tureckie korzenie. Pieczone ciasto z dodatkiem cynamonu i orzechów jest miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Nic dziwnego, że Albańczycy kochają ten deser!
true #adv=1# ))
Šampita
Šampita, to ciast popularne właściwie w każdym państwie byłej Jugosławii, szczególnie lubiane w Serbii, Bośni i Macedonii. To prosty, ale zarazem rozpływający się w ustach, lekki deser składający się z cienkiego spodu z ciasta francuskiego i puszystej pianki z białek. Podobnym bałkańskim ciastem jest krempita, z waniliowym kremem z jajek i mleka, przypominające polską kremówkę.
Tufahija
Tufahija to deser ceniony przede wszystkim nie tylko przez mieszkańców Bośni, ale także przez turystów odwiedzających ich kraj. Podobnie jak inne słodkości w tym regionie, najprawdopodobniej ma korzenie tureckie. Czym jest niezwykła tufahija? To duszone w słodkim syropie jabłka z nadzieniem orzechów włoskich i bitą śmietaną.
Rapska torta
Chorwacja wybierana za cel wakacyjnych podróży wielu Polaków, może pochwalić się wyjątkowym ciastem. Rapska torta to ciasto ze sporej ilości migdałów i likieru maraschino układane w kształt spirali. Historycy twierdzą, że pierwszy raz zostało opieczone na wyspie Rab. Jedno ze źródeł wiąże jego powstanie z przybycie na wyspę papieża Aleksandra III w XII wieku. Prawdziwe pochodzenie owiane jest jednak wciąż tajemnicą.