Słodka podróż przez Bałkany. Najpopularniejsze desery

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kuchnie świata

Obraz
© 123RF

Duszone jabłka w syropie, tort migdałowy, a może ciasto z pianką z białek? Bałkany mają do zaoferowania więcej niż piękne krajobrazy i zabytki. Dziś sprawdzamy, co warto spróbować podróżując po tym regionie. Chcecie wiedzieć więcej? Zapraszamy do naszej galerii.

/ 6Kifle

Obraz
© Instagram.com | _kredenac__

Kifle to popularne w regionie rogaliki z ciasta drożdżowego. W Serbii i Macedonii możemy spotkać je z nadzieniem serowym i sezamem. Na Bałkanach takie rogale podawane są z dodatkiem dżemu na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Historycy nie są zgodni co do daty i miejsca powstania tego specjału. Jedna z historii mówi, że kifle po raz pierwszy zostały upieczone przez piekarzy pracujących w węgierskiej Budzie po odparciu ataków wojsk tureckich na miasto.

/ 6Hasude

Obraz
© Instagram.com | papare_thebeautyofsmallthings

Połączenie karmelu i mąki kukurydzianej może wydawać się nieciekawym pomysłem. Jednak ten przysmak ma wielu fanów. Niektóre źródła podają, że podobnie jak wiele dań na Bałkanach ma tureckie korzenie. Pieczone ciasto z dodatkiem cynamonu i orzechów jest miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Nic dziwnego, że Albańczycy kochają ten deser!

true #adv=1# ))

/ 6Šampita

Obraz
© Instagram.com | meanas.sweets

Šampita, to ciast popularne właściwie w każdym państwie byłej Jugosławii, szczególnie lubiane w Serbii, Bośni i Macedonii. To prosty, ale zarazem rozpływający się w ustach, lekki deser składający się z cienkiego spodu z ciasta francuskiego i puszystej pianki z białek. Podobnym bałkańskim ciastem jest krempita, z waniliowym kremem z jajek i mleka, przypominające polską kremówkę.

/ 6Tufahija

Obraz
© Instagram.com | thetasteatlas

Tufahija to deser ceniony przede wszystkim nie tylko przez mieszkańców Bośni, ale także przez turystów odwiedzających ich kraj. Podobnie jak inne słodkości w tym regionie, najprawdopodobniej ma korzenie tureckie. Czym jest niezwykła tufahija? To duszone w słodkim syropie jabłka z nadzieniem orzechów włoskich i bitą śmietaną.

/ 6Rapska torta

Obraz
© Instagram.com | casa_punta

Chorwacja wybierana za cel wakacyjnych podróży wielu Polaków, może pochwalić się wyjątkowym ciastem. Rapska torta to ciasto ze sporej ilości migdałów i likieru maraschino układane w kształt spirali. Historycy twierdzą, że pierwszy raz zostało opieczone na wyspie Rab. Jedno ze źródeł wiąże jego powstanie z przybycie na wyspę papieża Aleksandra III w XII wieku. Prawdziwe pochodzenie owiane jest jednak wciąż tajemnicą.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał