Przepis na ljutenicę według Jakuba Kuronia

Lipiec to idealny moment na zrobienie smakowitych przetworów, po które z apetytem sięgniemy zimą. Feeria barw i mnogość smaków pozwalają na przyrządzenie różnorodnych dodatków do dań, past, kiszonek oraz dżemów. Pomysłem wartym uwagi są także domowe pasty wielowarzywne, których mamy do wyboru naprawdę wiele - wegańskie smalce, pesto, jlutenice, tapenady. – Do tego typu przetworów nadaje się doskonale bób oraz rośliny strączkowe i fasolowe. Są bogate w białko, a także mają odpowiednią, zwartą strukturę. Dobre połączenia to w tym przypadku imbir, kolendra, gorczyca, a jeśli lubimy pikantne smaki chilli, tabasco czy pasta sambal oelek. Gdy nie jesteśmy doświadczeni w mieszaniu przypraw, wystarczy użyć odpowiednio skomponowanych mieszanek, jak garam masala lub curry – radzi jakub Kuroń, eskpret kulinarny i szef kuchni.

Przepis na ljutenicę według Jakuba KuroniaPrzepis na ljutenicę według Jakuba Kuronia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg papryki
  • 1 kg bakłażanów, przekrojonych na pół
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebule, pokrojone w grubą kostkę
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki łagodnej papryki w proszku
  • 2 kg pomidorów bez skórki
  • sól, do smaku ostra papryka
  • cukier do smaku

Przepis

  • Piekarnik rozgrzej do 220 st. C. Na blaszce do pieczenia ułóż papryki, bakłażany i czosnek. Skrop warzywa oliw, oprósz solą. Zapiekaj przez 20 minut, następnie przełóż na drugą stronę i piecz drugie 20 minut.
  • Po tym czasie wyjmij z piekarnika, przykryj szczelnie naczynie i odstaw na 30 minut. Następnie obierz warzywa ze skórki i nasion. Posiekaj dość grubo.
  • W rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę z liściem laurowym. Po około 7 minutach, kiedy cebula będzie złota, dodaj paprykę łagodną i ostrą oraz pomidory pokrojone w kostkę.
  • Duś około 15 minut, aż część płynu wyparuje. Dodaj warzywa, gotuj aż sos zgęstnieje, ale zwróć uwagę, aby warzywa się nie rozpadły. Dopraw solą i ostrą papryką.
  • Gotową ljutenicę przełóż do dokładnie wysterylizowanych słoików.
  • Słoiki ustaw zakrętką do dołu, pozostaw do wystygnięcia. Tak przygotowane nie wymagają dalszej pasteryzacji.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości