Trwa ładowanie...
d49q8ve

Paški sir. Chorwacki produkt eksportowy

Sława Chorwacji opiera się przede wszystkim na jej błękitnym morzu i słonecznej pogodzie, wyspach, winie, oliwkach, no i może jeszcze na piłce nożnej. Jest tam jednak kilka równie, a może nawet i bardziej, błyszczących diamentów, o których często się zapomina.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ser dojrzewa od 6 miesięcy do nawet 1,5 roku
Ser dojrzewa od 6 miesięcy do nawet 1,5 roku (Adobe Stock)
d49q8ve

Jednym z nich jest ser z niewielkiej wyspy Pag. Paški sir – to doceniany przez krytyków, znawców, ale i zwykłych "zjadaczy sera" jeden z głównych produktów eksportowych kulinarnej Chorwacji.

Ten ser nie mógłby powstać gdzie indziej. Produkowany jest z mleka owiec hodowanych jedynie tu, na kamienistej adriatyckiej wyspie Pag. Paška ovca jest niewielka i daje niewiele mleka. Roślinności jest tu jak na lekarstwo, stąd owce muszą się wykazać sprytem i kreatywnością. Ich głównym pożywieniem jest silnie zasolona trawa (bura, zimny wiatr nanosi na nią sól z morza), szałwia, rozmaryn i tymianek. To wszystko nadaje ich mleku specyficzny słonawo-ziołowy posmak, który później jest wyraźnie wyczuwalny w serze.

Zobacz też: Jak wybrać dobry ser

Ser dojrzewa od 6 miesięcy do nawet 1,5 roku. Najcenniejszy i najczęściej doceniany pochodzi z serowarni w maleńkiej miejscowości na Pagu - Kolan. Niezwykle trudno go dostać. W Chorwacji można go kupić tylko w niektórych miastach, a ten najlepszy znika z półek, gdy tylko się pojawi. Dodatkowa ciekawostka – ser jest produkowany bez użycia zwierzęcej podpuszczki, zastępuje się ją podpuszczką roślinną – dzięki czemu paški sir jest serem wegetariańskim.

High quality cheese from Pag island, Croatia, waiting to mature. Adobe Stock
High quality cheese from Pag island, Croatia, waiting to mature.

Paški sir jest twardy, miąższ może się różnić kolorem - od jasnego do bardzo ciemnego żółtego, bywa kruszący się lub zwarty, to wszystko zależy od czasu dojrzewania. Zanim jednak trafi do dojrzewalni - skórkę naciera się oliwą z oliwek i popiołem. To również nadaje mu bardzo specyficzny smak.

d49q8ve

Młody jest przyjemnie słonawy i wyraźnie ziołowy. Wraz z dojrzewaniem smak intensywnieje i staje się bardzo ostry. Ser sprawdza się świetnie ze świeżymi owocami jak figi czy winogrona, pršutem (szynką dojrzewającą), oliwą z oliwek czy dzikim miodem. Starszy idzie w parze z czerwonym winem lub dość mocnym winem białym. Mówi się tu, że smakuje jak esencja tej wyspy: sól, zioła i mleko.

Nie tylko finalny produkt jest uważany za delikates. Już nawet skuta (coś na kształt świeżego twarożku), która powstaje w trakcie produkcji sera, jest niezwykle ceniona. Na Pagu jada się ją z polentą, makaronem lub na słodko z miodem.

Adobe Stock

W 2017 roku paški sir otrzymał nagrodę dla najlepszego sera owczego na świecie. Wcześniej zdobywał też nagrody w San Sebastian i w USA. Choć sława sera już dawno opuściła i wyspę, i samą Chorwację, nadal jest produkowany w naturalny sposób.

Najstarsza Serowarnia na Pagu zatrudnia około 85 osób z lokalnej społeczności, ma własne stado 3000 owiec, którymi zajmuje się 20 lokalnych pasterzy.
Produkcja sera jest niezwykle istotną częścią tutejszej gospodarki, na wyspie mieszka mniej niż 10 tysięcy osób, z czego około 100 rodzin zajmuje się hodowlą owiec i sprzedażą mleka do produkcji sera. W krótkim okresie produkcyjnym od stycznia do czerwca powstaje tam około stu ton sera. W drugiej połowie roku owce się jagnią i odbudowują siły. Na całej wyspie powstaje rocznie jeszcze 2 razy tyle sera. Na wyspie produkuje się tez sery krowie i z mleka mieszanego, ale to owczy jest tu lokalną gwiazdą.

d49q8ve

Produkcja składa się z czterech etapów: pasteryzacji mleka, wytwarzania sera, solenia i dojrzewania. Magia tego sera to nie tylko mleko – to także ten trzeci etap – solenie (salamurenje). To na tym etapie wykorzystuje się kolejne bogactwo tej wyspy – sól morską. Tutejsza sól ma niezwykle wysoką jakość, jest wytwarzana z niezanieczyszczonej wody nagrzewanej przez Adriatyckie słońce. Eksportuje się ją zagranicę m.in. do Bośni i Hercegoviny, gdzie jest wykorzystywana do produkcji tamtejszego wyśmienitego sera o nazwie Livanjski Sir.

Przepisy – można wykorzystać inny twardy, zwarty, owczy ser!

Adriatycka przekąska z owczym serem

Składniki:

  • Spory kawałek twardego owczego sera
  • 1 koper włoski
  • 2 suszone figi (nie zbyt suche)
  • 1 łyżeczka orzeszków piniowych
  • 1 łyżka miodu
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet jabłkowy
Croatian typical traditional food, soparnik and prosciutto and cheese. Adobe Stock
Croatian typical traditional food, soparnik and prosciutto and cheese.

Przygotowanie: ser pokroić w grube plastry i przekroić je na trójkąty. Koper włoski przekroić na pół i pokroić w cienkie plastry, włożyć do miski. Figi pokroić na plasterki, dodać do kopru. Dorzucić orzeszki, miód, sól i pieprz. Dolać oliwę i ocet, wymieszać. Podawać z serem jako przystawkę.

d49q8ve

Bruschetty z twardym serem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • Czosnek
  • Czarne oliwki bez pestek
  • Mieszanka przypraw włoskich
  • Kukurydziana ciabatta (lub chlebek kukurydziany)
  • Kapary
  • Pomidorki koktajlowe
  • Twardy ser owczy (może być owczo-krowi)

Przygotowanie: ser pokroić w kostkę 5/5 mm, wrzucić do miski. Pomidorki pokroić na sześć części i wrzucić do miski z serem. Dodać kapary, wycisnąć ząbek czosnku. Oliwki pokroić w plasterki i dodać do miski. Wszystko przyprawić mieszkanką włoskich ziół. Dodać oliwę i odrobinę świeżej bazylii. Wymieszać. Ciabattę pokroić na centymetrowe kromki i wyłożyć na rozgrzaną patelnię grillową. Gdy zarumienią się z obu stron, wyłożyć je na talerz, a na nich ułożyć warzywa z serem. Podawać z białym winem.

Pikantna zupa warzywna z makaronem i serem

Składniki:

  • Makaron kolanka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • 4 nieduże ziemniaki
  • Mieszanka włoskich ziół
  • Pieprz
  • Bulion warzywny
  • Seler naciowy
  • Półtwardy owczy ser

Przygotowanie: warzywa umyć i obrać. Cebulę pokroić w drobne piórka. Marchew, seler i ziemniaki pokroić w kosteczkę. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i smażyć marchew, ziemniaki, cebulę i seler na średnim ogniu. Posolić i solidnie popieprzyć. Po około 15 minutach do patelni dodać makaron (nieugotowany!) i doprawić mieszanką ziół. Chwilę podsmażyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać bulionem tak, aby przykrył składniki. Na powierzchni zupy ułożyć jedno centymetrowe plastry sera tak, żeby całkowicie przykryły zupę. Naczynie wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika pod grill. Po 20 minutach zupę wyjąć z piekarnika. Podawać z pszennym chlebem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d49q8ve

Podziel się opinią

Share

d49q8ve

d49q8ve