ycipk-45623x

Danie mięsne, które pokochali mieszkańcy z krajów bałkańskich

W każdym kraju występuje pod inną nazwą, ale jest wykonywane w podobny sposób. Głównym składnikiem jest siekane mięso.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Danie mięsne, które pokochali mieszkańcy z krajów bałkańskich
(123RF)
ycipk-45623x

Ćevapčići to rodzaj bałkańskiej potrawy, która znana jest pod różnymi nazwami. Jako Ćevapčići występuje w Serbii, w Rumunii znana jest jako mititei lub mici, w Rumunii Ćevapi, a w Albanii qofte.

Dlaczego te danie mięsne ma tak wyjątkowy smak? Chodzi tu o połączenie różnych gatunków mięs, które wymieszane z przyprawami i ziołami, a także czosnkiem i cebulą, dają niezwykłe doznania smakowe.

Ćevapčići - robimy podobnie jak kotlety mielone. Do zmielonego mięsa wieprzowego i wołowego, dodajemy cebulę, czosnek, majeranek, sól, pieprz i wodę. W zależności od kraju dodatkiem może być także ostra i słodka papryka, tymianek, kminek i soda. Przygotowaną mięsną masę przechowujemy w lodówce, żeby mięso było twardsze. W ten sposób możemy uformować konkretny kształt, czyli kiełbaski. Następnie można zgrillować.

ycipk-45623x

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-45623x

ycipk-45623x
ycipk-45623x