Danie mięsne, które pokochali mieszkańcy z krajów bałkańskich
W każdym kraju występuje pod inną nazwą, ale jest wykonywane w podobny sposób. Głównym składnikiem jest siekane mięso.
Ćevapčići to rodzaj bałkańskiej potrawy, która znana jest pod różnymi nazwami. Jako Ćevapčići występuje w Serbii, w Rumunii znana jest jako mititei lub mici, w Rumunii Ćevapi, a w Albanii qofte.
Dlaczego te danie mięsne ma tak wyjątkowy smak? Chodzi tu o połączenie różnych gatunków mięs, które wymieszane z przyprawami i ziołami, a także czosnkiem i cebulą, dają niezwykłe doznania smakowe.
Ćevapčići - robimy podobnie jak kotlety mielone. Do zmielonego mięsa wieprzowego i wołowego, dodajemy cebulę, czosnek, majeranek, sól, pieprz i wodę. W zależności od kraju dodatkiem może być także ostra i słodka papryka, tymianek, kminek i soda. Przygotowaną mięsną masę przechowujemy w lodówce, żeby mięso było twardsze. W ten sposób możemy uformować konkretny kształt, czyli kiełbaski. Następnie można zgrillować.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl