Trwa ładowanie...

Ajwar — bałkańska pasta z papryki i bakłażana

Ajwar przygotowuje się z pieczonych warzyw. To zdrowa pasta, która ma w kuchni wiele zastosowań. Już dziś możecie zrobić w domu ten przysmak prosto z Serbii.

AjwarAjwarŹródło: Adobe Stock, fot: Igor Dutina
df0rco1
df0rco1

Ajwar to pasta warzywna z papryki i bakłażana z dodatkiem czosnku i octu. Ajwar pochodzi z kuchni serbskiej, ale cieszy się popularnością na całych Bałkanach. W zależności od kraju i dodatków pasta ta nosi różne nazwy. Czasem ajwar ma łagodny smak, a czasem mocno pikantny. W innych wersjach dodaje się do niego też pomidory czy twaróg.

Zastosowanie w kuchni

Ajwar świetnie komponuje się ze smakiem grillowanych mięs czy ryb. Często jada się go także na kanapkach. Można dodawać go do makaronów, wytrawnych ciast i potraw z ryżu. Świetnie sprawdza się również jako dip do maczania świeżych, chrupiących warzyw i chipsów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Przepis na ajwar

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 500 g bakłażana
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

df0rco1

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę przekrawamy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych, a bakłażana nakłuwamy widelcem.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Blaszkę wykładamy papierem, kładziemy na niej warzywa i pieczemy przez około 40 minut.
  3. Upieczone warzywa przekładamy do dużej miski i przykrywamy ściereczką.
  4. Kiedy warzywa już się przestudzą, obieramy paprykę, a z bakłażana łyżką wydobywamy miąższ.
  5. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, sól i pieprz i dusimy około 30 minut.

Kiszona cukinia. Na jednym słoiku się nie skończy

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
df0rco1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj