Trwa ładowanie...

Ajwar — bałkańska pasta z papryki i bakłażana

Ajwar przygotowuje się z pieczonych warzyw. To zdrowa pasta, która ma w kuchni wiele zastosowań. Już dziś możecie zrobić w domu ten przysmak prosto z Serbii.

AjwarAjwarŹródło: Adobe Stock, fot: Igor Dutina
dsrvakd

Ajwar to pasta warzywna z papryki i bakłażana z dodatkiem czosnku i octu. Ajwar pochodzi z kuchni serbskiej, ale cieszy się popularnością na całych Bałkanach. W zależności od kraju i dodatków pasta ta nosi różne nazwy. Czasem ajwar ma łagodny smak, a czasem mocno pikantny. W innych wersjach dodaje się do niego też pomidory czy twaróg.

Zastosowanie w kuchni

Ajwar świetnie komponuje się ze smakiem grillowanych mięs czy ryb. Często jada się go także na kanapkach. Można dodawać go do makaronów, wytrawnych ciast i potraw z ryżu. Świetnie sprawdza się również jako dip do maczania świeżych, chrupiących warzyw i chipsów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Przepis na ajwar

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 500 g bakłażana
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

dsrvakd

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę przekrawamy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych, a bakłażana nakłuwamy widelcem.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Blaszkę wykładamy papierem, kładziemy na niej warzywa i pieczemy przez około 40 minut.
  3. Upieczone warzywa przekładamy do dużej miski i przykrywamy ściereczką.
  4. Kiedy warzywa już się przestudzą, obieramy paprykę, a z bakłażana łyżką wydobywamy miąższ.
  5. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, sól i pieprz i dusimy około 30 minut.

Kiszona cukinia. Na jednym słoiku się nie skończy

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dsrvakd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dsrvakd
Więcej tematów