Ajwar — bałkańska pasta z papryki i bakłażana

Ajwar przygotowuje się z pieczonych warzyw. To zdrowa pasta, która ma w kuchni wiele zastosowań. Już dziś możecie zrobić w domu ten przysmak prosto z Serbii.

AjwarAjwar
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Igor Dutina

Ajwar to pasta warzywna z papryki i bakłażana z dodatkiem czosnku i octu. Ajwar pochodzi z kuchni serbskiej, ale cieszy się popularnością na całych Bałkanach. W zależności od kraju i dodatków pasta ta nosi różne nazwy. Czasem ajwar ma łagodny smak, a czasem mocno pikantny. W innych wersjach dodaje się do niego też pomidory czy twaróg.

Zastosowanie w kuchni

Ajwar świetnie komponuje się ze smakiem grillowanych mięs czy ryb. Często jada się go także na kanapkach. Można dodawać go do makaronów, wytrawnych ciast i potraw z ryżu. Świetnie sprawdza się również jako dip do maczania świeżych, chrupiących warzyw i chipsów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Przepis na ajwar

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 500 g bakłażana
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę przekrawamy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych, a bakłażana nakłuwamy widelcem.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Blaszkę wykładamy papierem, kładziemy na niej warzywa i pieczemy przez około 40 minut.
  3. Upieczone warzywa przekładamy do dużej miski i przykrywamy ściereczką.
  4. Kiedy warzywa już się przestudzą, obieramy paprykę, a z bakłażana łyżką wydobywamy miąższ.
  5. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, sól i pieprz i dusimy około 30 minut.

Kiszona cukinia. Na jednym słoiku się nie skończy

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce