Ajwar — bałkańska pasta z papryki i bakłażana
Ajwar przygotowuje się z pieczonych warzyw. To zdrowa pasta, która ma w kuchni wiele zastosowań. Już dziś możecie zrobić w domu ten przysmak prosto z Serbii.
Ajwar to pasta warzywna z papryki i bakłażana z dodatkiem czosnku i octu. Ajwar pochodzi z kuchni serbskiej, ale cieszy się popularnością na całych Bałkanach. W zależności od kraju i dodatków pasta ta nosi różne nazwy. Czasem ajwar ma łagodny smak, a czasem mocno pikantny. W innych wersjach dodaje się do niego też pomidory czy twaróg.
Zastosowanie w kuchni
Ajwar świetnie komponuje się ze smakiem grillowanych mięs czy ryb. Często jada się go także na kanapkach. Można dodawać go do makaronów, wytrawnych ciast i potraw z ryżu. Świetnie sprawdza się również jako dip do maczania świeżych, chrupiących warzyw i chipsów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują
Przepis na ajwar
Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki
- 500 g bakłażana
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Paprykę przekrawamy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych, a bakłażana nakłuwamy widelcem.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Blaszkę wykładamy papierem, kładziemy na niej warzywa i pieczemy przez około 40 minut.
- Upieczone warzywa przekładamy do dużej miski i przykrywamy ściereczką.
- Kiedy warzywa już się przestudzą, obieramy paprykę, a z bakłażana łyżką wydobywamy miąższ.
- Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, sól i pieprz i dusimy około 30 minut.