WAŻNE
TERAZ

Straż Graniczna zatrzymała kolejne osoby. Nowe dane

Bałkańska domowa majówka

Bałkany od kilku lat stały się dla Polaków jednym z najpopularniejszych kierunków wypadowych na majówkę. W tym roku, niestety, z wyjazdów nici. Od czego jednak wyobraźnia i… kuchnia? Nawet nie wychodząc z domu możemy stworzyć sobie namiastkę podróży do Serbii, Chorwacji czy Macedonii. Przygotujmy odpowiednie składniki i zróbmy sobie domową, bałkańską ucztę. Oto kilka przepisów.

Pljeskavica - klasyk bałkańskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Getty Images

Pljeskavica w bułce

Popularny we wszystkich bałkańskich krajach kotlet, pljeskavica, zazwyczaj zrobiony jest z mieszanego mięsa wieprzowego i baraniego, ale możemy również użyć mięsa wieprzowego i wołowego. Składniki: pół kilograma mielonej wieprzowiny, pół kilograma mielonej wołowiny, dwie cebule, mała ostra papryczka, dwa pomidory, kilka liści sałaty, łyżka oliwy, sól, pieprz.

Na patelni szklimy posiekane cebule. Mięso mieszamy z posiekaną papryką, dodajemy do niego cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy. Formujemy z mięsa kotlety, smażymy na patelni grillowej. Podajemy w bułce z sałatą, pomidorami i jogurtem.

Papryka nadziewana

Faszerowane warzywa to kwintesencja kuchni bałkańskiej. Znajdziemy je wszędzie, a smak jest niepowtarzalny. Na nasze danie potrzebujemy: cztery papryki, 200 gramów mięsa mielonego, szklankę ugotowanego ryżu, cebulę, jajko, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki oliwy, ostra paprykę, pieprz i sól.

Zobacz też: Tzatziki – grecki sos do grillowanych mięs

Obcinamy górne części w paprykach i usuwamy nasiona. Cebule i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie. Mięso łączymy z ryżem, cebulą i czosnkiem. Farsz doprawiamy, przekładamy go do papryk i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Smażone bakłażany

Podstawą kuchni każdego kraju na Bałkanach jest mięso i warzywa. Sposobów na przygotowanie warzyw jest wiele, bardzo popularne są potrawy smażone. Składniki: dwa bakłażany, cebula, ząbek czosnku, papryczka chili, natka pietruszki, oliwa, ocet winny, sól i pieprz.

Bakłażany kroimy w centymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy bakłażana trzy minuty z każdej strony. Osączamy na papierowym ręczniku. Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy oliwę, ocet, natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy i zalewamy nim bakłażany. Gotowe.

Sałatka szopska

Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować sałatkę, bez której trudno wyobrazić sobie jakikolwiek obiad na Bałkanach. Potrzebujemy: kilka pomidorów, dwa ogórki, garść oliwek, kawałek sera feta, czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, suszone oregano, sól i pieprz.

Warzywa i ser kroimy w dużą kostkę. Z oliwy, soku z cytryny i przypraw robimy sos, polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.

Morszczuk w sosie koperkowym

Dla wielu z nas Bałkany kojarzą się z morzem, a co za tym idzie z rybami. Na chorwackim wybrzeżu, czy też w Czarnogórze zajadamy się różnego rodzaju rybami. Popularny jest morszczuk, którego znajdziemy również w naszych sklepach. Potrzebujemy: cztery filety z morszczuka, sok z cytryny, masło, szalotkę, pół szklanki słodkiej śmietany, koperek, sól i pieprz.

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Filety smażymy na maśle. Przygotowujemy sos: szalotkę siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy sok z cytryny i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekany koperek. Gorącym sosem polewamy rybę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki