Bałkańska domowa majówka

Bałkany od kilku lat stały się dla Polaków jednym z najpopularniejszych kierunków wypadowych na majówkę. W tym roku, niestety, z wyjazdów nici. Od czego jednak wyobraźnia i… kuchnia? Nawet nie wychodząc z domu możemy stworzyć sobie namiastkę podróży do Serbii, Chorwacji czy Macedonii. Przygotujmy odpowiednie składniki i zróbmy sobie domową, bałkańską ucztę. Oto kilka przepisów.

Pljeskavica - klasyk bałkańskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Getty Images

Pljeskavica w bułce

Popularny we wszystkich bałkańskich krajach kotlet, pljeskavica, zazwyczaj zrobiony jest z mieszanego mięsa wieprzowego i baraniego, ale możemy również użyć mięsa wieprzowego i wołowego. Składniki: pół kilograma mielonej wieprzowiny, pół kilograma mielonej wołowiny, dwie cebule, mała ostra papryczka, dwa pomidory, kilka liści sałaty, łyżka oliwy, sól, pieprz.

Na patelni szklimy posiekane cebule. Mięso mieszamy z posiekaną papryką, dodajemy do niego cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy. Formujemy z mięsa kotlety, smażymy na patelni grillowej. Podajemy w bułce z sałatą, pomidorami i jogurtem.

Papryka nadziewana

Faszerowane warzywa to kwintesencja kuchni bałkańskiej. Znajdziemy je wszędzie, a smak jest niepowtarzalny. Na nasze danie potrzebujemy: cztery papryki, 200 gramów mięsa mielonego, szklankę ugotowanego ryżu, cebulę, jajko, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki oliwy, ostra paprykę, pieprz i sól.

Zobacz też: Tzatziki – grecki sos do grillowanych mięs

Obcinamy górne części w paprykach i usuwamy nasiona. Cebule i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie. Mięso łączymy z ryżem, cebulą i czosnkiem. Farsz doprawiamy, przekładamy go do papryk i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Smażone bakłażany

Podstawą kuchni każdego kraju na Bałkanach jest mięso i warzywa. Sposobów na przygotowanie warzyw jest wiele, bardzo popularne są potrawy smażone. Składniki: dwa bakłażany, cebula, ząbek czosnku, papryczka chili, natka pietruszki, oliwa, ocet winny, sól i pieprz.

Bakłażany kroimy w centymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy bakłażana trzy minuty z każdej strony. Osączamy na papierowym ręczniku. Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy oliwę, ocet, natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy i zalewamy nim bakłażany. Gotowe.

Sałatka szopska

Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować sałatkę, bez której trudno wyobrazić sobie jakikolwiek obiad na Bałkanach. Potrzebujemy: kilka pomidorów, dwa ogórki, garść oliwek, kawałek sera feta, czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, suszone oregano, sól i pieprz.

Warzywa i ser kroimy w dużą kostkę. Z oliwy, soku z cytryny i przypraw robimy sos, polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.

Morszczuk w sosie koperkowym

Dla wielu z nas Bałkany kojarzą się z morzem, a co za tym idzie z rybami. Na chorwackim wybrzeżu, czy też w Czarnogórze zajadamy się różnego rodzaju rybami. Popularny jest morszczuk, którego znajdziemy również w naszych sklepach. Potrzebujemy: cztery filety z morszczuka, sok z cytryny, masło, szalotkę, pół szklanki słodkiej śmietany, koperek, sól i pieprz.

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Filety smażymy na maśle. Przygotowujemy sos: szalotkę siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy sok z cytryny i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekany koperek. Gorącym sosem polewamy rybę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇