Bałkańska domowa majówka

Bałkany od kilku lat stały się dla Polaków jednym z najpopularniejszych kierunków wypadowych na majówkę. W tym roku, niestety, z wyjazdów nici. Od czego jednak wyobraźnia i… kuchnia? Nawet nie wychodząc z domu możemy stworzyć sobie namiastkę podróży do Serbii, Chorwacji czy Macedonii. Przygotujmy odpowiednie składniki i zróbmy sobie domową, bałkańską ucztę. Oto kilka przepisów.

Pljeskavica - klasyk bałkańskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Getty Images

Pljeskavica w bułce

Popularny we wszystkich bałkańskich krajach kotlet, pljeskavica, zazwyczaj zrobiony jest z mieszanego mięsa wieprzowego i baraniego, ale możemy również użyć mięsa wieprzowego i wołowego. Składniki: pół kilograma mielonej wieprzowiny, pół kilograma mielonej wołowiny, dwie cebule, mała ostra papryczka, dwa pomidory, kilka liści sałaty, łyżka oliwy, sól, pieprz.

Na patelni szklimy posiekane cebule. Mięso mieszamy z posiekaną papryką, dodajemy do niego cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy. Formujemy z mięsa kotlety, smażymy na patelni grillowej. Podajemy w bułce z sałatą, pomidorami i jogurtem.

Papryka nadziewana

Faszerowane warzywa to kwintesencja kuchni bałkańskiej. Znajdziemy je wszędzie, a smak jest niepowtarzalny. Na nasze danie potrzebujemy: cztery papryki, 200 gramów mięsa mielonego, szklankę ugotowanego ryżu, cebulę, jajko, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki oliwy, ostra paprykę, pieprz i sól.

Zobacz też: Tzatziki – grecki sos do grillowanych mięs

Obcinamy górne części w paprykach i usuwamy nasiona. Cebule i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie. Mięso łączymy z ryżem, cebulą i czosnkiem. Farsz doprawiamy, przekładamy go do papryk i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Smażone bakłażany

Podstawą kuchni każdego kraju na Bałkanach jest mięso i warzywa. Sposobów na przygotowanie warzyw jest wiele, bardzo popularne są potrawy smażone. Składniki: dwa bakłażany, cebula, ząbek czosnku, papryczka chili, natka pietruszki, oliwa, ocet winny, sól i pieprz.

Bakłażany kroimy w centymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy bakłażana trzy minuty z każdej strony. Osączamy na papierowym ręczniku. Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy oliwę, ocet, natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy i zalewamy nim bakłażany. Gotowe.

Sałatka szopska

Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować sałatkę, bez której trudno wyobrazić sobie jakikolwiek obiad na Bałkanach. Potrzebujemy: kilka pomidorów, dwa ogórki, garść oliwek, kawałek sera feta, czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, suszone oregano, sól i pieprz.

Warzywa i ser kroimy w dużą kostkę. Z oliwy, soku z cytryny i przypraw robimy sos, polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.

Morszczuk w sosie koperkowym

Dla wielu z nas Bałkany kojarzą się z morzem, a co za tym idzie z rybami. Na chorwackim wybrzeżu, czy też w Czarnogórze zajadamy się różnego rodzaju rybami. Popularny jest morszczuk, którego znajdziemy również w naszych sklepach. Potrzebujemy: cztery filety z morszczuka, sok z cytryny, masło, szalotkę, pół szklanki słodkiej śmietany, koperek, sól i pieprz.

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Filety smażymy na maśle. Przygotowujemy sos: szalotkę siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy sok z cytryny i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekany koperek. Gorącym sosem polewamy rybę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,