Bałkańska domowa majówka

Bałkany od kilku lat stały się dla Polaków jednym z najpopularniejszych kierunków wypadowych na majówkę. W tym roku, niestety, z wyjazdów nici. Od czego jednak wyobraźnia i… kuchnia? Nawet nie wychodząc z domu możemy stworzyć sobie namiastkę podróży do Serbii, Chorwacji czy Macedonii. Przygotujmy odpowiednie składniki i zróbmy sobie domową, bałkańską ucztę. Oto kilka przepisów.

Pljeskavica - klasyk bałkańskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Getty Images

Pljeskavica w bułce

Popularny we wszystkich bałkańskich krajach kotlet, pljeskavica, zazwyczaj zrobiony jest z mieszanego mięsa wieprzowego i baraniego, ale możemy również użyć mięsa wieprzowego i wołowego. Składniki: pół kilograma mielonej wieprzowiny, pół kilograma mielonej wołowiny, dwie cebule, mała ostra papryczka, dwa pomidory, kilka liści sałaty, łyżka oliwy, sól, pieprz.

Na patelni szklimy posiekane cebule. Mięso mieszamy z posiekaną papryką, dodajemy do niego cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy. Formujemy z mięsa kotlety, smażymy na patelni grillowej. Podajemy w bułce z sałatą, pomidorami i jogurtem.

Papryka nadziewana

Faszerowane warzywa to kwintesencja kuchni bałkańskiej. Znajdziemy je wszędzie, a smak jest niepowtarzalny. Na nasze danie potrzebujemy: cztery papryki, 200 gramów mięsa mielonego, szklankę ugotowanego ryżu, cebulę, jajko, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki oliwy, ostra paprykę, pieprz i sól.

Zobacz też: Tzatziki – grecki sos do grillowanych mięs

Obcinamy górne części w paprykach i usuwamy nasiona. Cebule i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie. Mięso łączymy z ryżem, cebulą i czosnkiem. Farsz doprawiamy, przekładamy go do papryk i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Smażone bakłażany

Podstawą kuchni każdego kraju na Bałkanach jest mięso i warzywa. Sposobów na przygotowanie warzyw jest wiele, bardzo popularne są potrawy smażone. Składniki: dwa bakłażany, cebula, ząbek czosnku, papryczka chili, natka pietruszki, oliwa, ocet winny, sól i pieprz.

Bakłażany kroimy w centymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy bakłażana trzy minuty z każdej strony. Osączamy na papierowym ręczniku. Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy oliwę, ocet, natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy i zalewamy nim bakłażany. Gotowe.

Sałatka szopska

Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować sałatkę, bez której trudno wyobrazić sobie jakikolwiek obiad na Bałkanach. Potrzebujemy: kilka pomidorów, dwa ogórki, garść oliwek, kawałek sera feta, czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, suszone oregano, sól i pieprz.

Warzywa i ser kroimy w dużą kostkę. Z oliwy, soku z cytryny i przypraw robimy sos, polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.

Morszczuk w sosie koperkowym

Dla wielu z nas Bałkany kojarzą się z morzem, a co za tym idzie z rybami. Na chorwackim wybrzeżu, czy też w Czarnogórze zajadamy się różnego rodzaju rybami. Popularny jest morszczuk, którego znajdziemy również w naszych sklepach. Potrzebujemy: cztery filety z morszczuka, sok z cytryny, masło, szalotkę, pół szklanki słodkiej śmietany, koperek, sól i pieprz.

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Filety smażymy na maśle. Przygotowujemy sos: szalotkę siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy sok z cytryny i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekany koperek. Gorącym sosem polewamy rybę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀