Bałkańska domowa majówka

Bałkany od kilku lat stały się dla Polaków jednym z najpopularniejszych kierunków wypadowych na majówkę. W tym roku, niestety, z wyjazdów nici. Od czego jednak wyobraźnia i… kuchnia? Nawet nie wychodząc z domu możemy stworzyć sobie namiastkę podróży do Serbii, Chorwacji czy Macedonii. Przygotujmy odpowiednie składniki i zróbmy sobie domową, bałkańską ucztę. Oto kilka przepisów.

Pljeskavica - klasyk bałkańskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Getty Images

Pljeskavica w bułce

Popularny we wszystkich bałkańskich krajach kotlet, pljeskavica, zazwyczaj zrobiony jest z mieszanego mięsa wieprzowego i baraniego, ale możemy również użyć mięsa wieprzowego i wołowego. Składniki: pół kilograma mielonej wieprzowiny, pół kilograma mielonej wołowiny, dwie cebule, mała ostra papryczka, dwa pomidory, kilka liści sałaty, łyżka oliwy, sól, pieprz.

Na patelni szklimy posiekane cebule. Mięso mieszamy z posiekaną papryką, dodajemy do niego cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy. Formujemy z mięsa kotlety, smażymy na patelni grillowej. Podajemy w bułce z sałatą, pomidorami i jogurtem.

Papryka nadziewana

Faszerowane warzywa to kwintesencja kuchni bałkańskiej. Znajdziemy je wszędzie, a smak jest niepowtarzalny. Na nasze danie potrzebujemy: cztery papryki, 200 gramów mięsa mielonego, szklankę ugotowanego ryżu, cebulę, jajko, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki oliwy, ostra paprykę, pieprz i sól.

Zobacz też: Tzatziki – grecki sos do grillowanych mięs

Obcinamy górne części w paprykach i usuwamy nasiona. Cebule i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie. Mięso łączymy z ryżem, cebulą i czosnkiem. Farsz doprawiamy, przekładamy go do papryk i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Smażone bakłażany

Podstawą kuchni każdego kraju na Bałkanach jest mięso i warzywa. Sposobów na przygotowanie warzyw jest wiele, bardzo popularne są potrawy smażone. Składniki: dwa bakłażany, cebula, ząbek czosnku, papryczka chili, natka pietruszki, oliwa, ocet winny, sól i pieprz.

Bakłażany kroimy w centymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy bakłażana trzy minuty z każdej strony. Osączamy na papierowym ręczniku. Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy oliwę, ocet, natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy i zalewamy nim bakłażany. Gotowe.

Sałatka szopska

Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować sałatkę, bez której trudno wyobrazić sobie jakikolwiek obiad na Bałkanach. Potrzebujemy: kilka pomidorów, dwa ogórki, garść oliwek, kawałek sera feta, czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, suszone oregano, sól i pieprz.

Warzywa i ser kroimy w dużą kostkę. Z oliwy, soku z cytryny i przypraw robimy sos, polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.

Morszczuk w sosie koperkowym

Dla wielu z nas Bałkany kojarzą się z morzem, a co za tym idzie z rybami. Na chorwackim wybrzeżu, czy też w Czarnogórze zajadamy się różnego rodzaju rybami. Popularny jest morszczuk, którego znajdziemy również w naszych sklepach. Potrzebujemy: cztery filety z morszczuka, sok z cytryny, masło, szalotkę, pół szklanki słodkiej śmietany, koperek, sól i pieprz.

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Filety smażymy na maśle. Przygotowujemy sos: szalotkę siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy sok z cytryny i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekany koperek. Gorącym sosem polewamy rybę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu