Sałatka jugosłowiańska
Sałatka z ziemniakami i rzodkiewką sprawdzi się zarówno jako dodatek do dania głównego, jak i samodzielna potrawa. Wypróbujcie przepis Joli Caputy.
Jola Caputa
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia bałkańska
 - Kategoria przepisów: Sałatki
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Składniki
- ½ kg ziemniaków
 - 1 pęczek rzodkiewek
 - 1 por – biała część
 
Sos:
- 3 łyżki oliwy
 - 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
 - 1 łyżka musztardy
 - sól pieprz
 
Przepis
Młode ziemniaki oskrob i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie (a jeśli nie masz młodych, to ugotuj je w mundurkach). Następnie odcedź, wystudź i pokrój w dużą kostkę, natomiast pora i rzodkiewki w cienkie plasterki. Do miski przełóż pokrojone ziemniaki, dorzuć pora, rzodkiewki i wymieszaj. Do drugiej miski wlej oliwę, dodaj sok z cytryny, musztardę, sól, pieprz i też wymieszaj. Tak przygotowany sos wstaw do lodówki na 20 min, żeby się "przegryzł". Po tym czasie wlej sos do sałatki i wymieszaj.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl