Klepe i manti. Bałkańskie pierożki dla najbardziej wybrednych

Bałkany to pojemny i zróżnicowany termin. Można w niego wrzucić wszystko od Chorwacji po Turcję, Albanię i Grecję. Kulinarnie też znajdzie się tu wiele, od smaków bliskich naszej tradycji, po bardzo egzotyczne przyprawy i aromaty.

Pierogi są popularne nie tylko w polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Znajduje to odbicie również w rozmaitości pierogów i pierożków. Gotowane, pieczone, smażone, z mięsem, serem, na słodko. Znajome i mniej znajome. Bałkańskie pierożki niczym nie odbiegają od polskich, a czasem, powiem to odważnie, mogą je nawet przewyższać.

Klepe – tradycyjne, nadziewane mięsem pierożki z Bośni często bywają porównywane do ravioli. Ciasto przygotowuje się tak, jak na tradycyjne polskie pierogi, a nadziewa tradycyjnie solidnie przyprawionym mięsem.

Zasadnicza różnica między naszymi pierogami, a klepe polega na tym, że po ugotowaniu klepe zapieka się, a następnie polewa sosem śmietanowym i podsmażoną na maśle słodką papryką.

Zobacz też: Idealne ciasto na pierogi

Wszystko to tworzy naprawdę wyśmienitą mieszankę. Oczywiście klepe można nadziewać nie tylko czerwonym mięsem, świetnie sprawdza się w nich słony ser typu feta, szpinak albo kurczak.

Klepe zapiekane

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 500 ml wody
Obraz
© AdobeStock

Składniki na nadzienie:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 posiekana cebula
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki na sos śmietanowy:

  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 250 g kremówki

Składniki na sos paprykowy:

  • 3-4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie: do mąki dodać wodę, 0,5 łyżeczki soli i wyrobić w misce ciasto na pierogi, uważać, żeby ciasto nie było za twarde lub zbyt klejące, musi być elastyczne. Wyrobione ciasto odstawić na około 20 minut. Połączyć wołowinę z cebulą, pieprzem i solą, dobrze wymieszać. Zagotować wodę w dużym garnku. Ciasto podzielić na trzy równe części. Na wysypanej mąką stolnicy wyrabiać jedną część ciasta przez około 10 minut. Rozwałkować na dość gruby placek. Szklanką wycinać kółka (z każdej kulki ciasta powinno wyjść około 30 pierożków). Wypełnić każdy placuszek 1 łyżeczką nadzienia. Zamykać placuszki na krzyż. Gotować pierożki jak zwykle, aż wypłyną na powierzchnię i kilkakrotnie się przewrócą (ok. 10-12 min). Ugotowane pierogi osuszyć i wyłożyć do żaroodpornej brytfanki. Wymieszać obie śmietany i zalać pierożki. Roztopić masło i wymieszać z czosnkiem i papryką. Polać pierogi. Naczynie wstawić do piekarnika i zapiekać przez 15-20 min.

Manti to z kolei tradycyjne tureckie pierożki przygotowywane najczęściej z pikantnym mielonym mięsem jagnięcym i cebulą. Po ugotowaniu polewa się je jogurtem z czosnkiem. Do Turcji trafiły z centralnej Azji razem z nomadycznymi tureckimi plemionami w XIII wieku. Obecnie są popularne w Turcji i innych krajach m.in. w Armenii, Afganistanie i centralnej Azji. Nadzienie, tradycyjnie mięsne, bywa również zastępowane np. ciecierzycą z kminem i papryką.

Tureckie manti

Składniki na ciasto:

  • 200-250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 400 g mąki
  • Sól

Na nadzienie:

  • 200 g mielonego mięsa (może być jagnięcina, wołowina, lub mieszanka mięs)
  • 1 czerwona cebula
  • Świeża kolendra, pietruszka lub mięta
  • Sól, pieprz
Plates of traditional Turkish food. Manti with tomato sauce
© AdobeStock

Na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Białko do posmarowania

Przygotowanie: wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30-60 min. Pokroić na drobno cebulę i kolendrę. Wymieszać z mięsem, posolić i popieprzyć. Rozwałkować ciasto na cienki placek (ok. 2 mm). Pokroić na kwadraty 5 cm x 5 cm. Na każdym kwadraciku położyć trochę mięsa. Brzegi ciasta posmarować białkiem, skleić ze sobą dwa przeciwne rogi, a następnie dwa pozostałe, a potem pozamykać wszystkie otwory. Do wrzącej osolonej wody wrzucić pierożki i gotować je około 6 min. Czosnek drobno pokroić, wymieszać z jogurtem, posolić. Na patelni roztopić masło, dodać paprykę i krótko smażyć. Pierożki zalać jogurtem, polać masłem z papryką i posypać pokrojoną kolendrą lub pietruszką.

Manti mogą być też przygotowane na bazie ciasta francuskiego i upieczone. Tak zresztą bardzo często robi się w Bośni. Pierożki można ściśle zamknąć albo zostawić górę nieco otwartą by ciasto się rozwinęło i rozwarstwiło, a mięso ładnie przyrumieniło.

Manti z francuskiego ciasta

Składniki:

  • 250 g gotowego ciasta francuskiego
  • 100 g mielonej jagnięciny
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • Sól, pieprz

Na sos jogurtowy:

  • 200 ml jogurtu bałkańskiego
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • ¼ łyżeczki kminku
  • Sól

Na sos paprykowy:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki ostrej lub słodkiej mielonej papryki

Przygotowanie: rozwałkować ciasto. Pokroić ciasto na małe kwadraty (około 40 sztuk). Pokroić cebulę i wymieszać z mięsem. Dodać sól, pieprz, tymianek i kmin i dobrze wyrobić widelcem. Można kawałeczek mięsa usmażyć, żeby sprawdzić smak. Podzielić mięso na tyle samo części, co ciasto. Na każdy kawałek ciasta położyć trochę mięsa. Połączyć dwa przeciwne rogi ciasta. Piec pierożki w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 20 minut aż nabiorą ładnego koloru. Polać pierożki sosem jogurtowym (jogurt posolić, dodać kminek i czosnek). Podgrzać oliwę na patelni i dodać do niej paprykę, wymieszać i polać danie po wierzchu.

Zobacz też: "Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na bezę czekoladową

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów