Ciasto filo – czym się różni od francuskiego? Jak wykorzystać w kuchni?

Niedoświadczeni smakosze mylą ciasto filo z ciastem francuskim. Tymczasem, mimo kilku podobieństw, są to różne produkty, które nie tylko inaczej wyglądają, ale też mają zupełnie inny smak. Jakie są między nimi różnice i czemu nie należy używać ich zamiennie?

BurekBurek ze szpinakiem i serem
Źródło zdjęć: © 123RF

Ciasto filo a francuskie

Ciasto filo powstało w kuchni tureckiej, choć powszechnie kojarzone jest z Grecją. Znane jest już od XIII w. Francuskie zaś – jak sama nazwa wskazuje – pojawiło się w kuchni francuskiej, ale dopiero w XVII w. Oba można wykorzystać do przygotowania zarówno słodkich deserów, jak i wytrawnych przekąsek.

Ciasta te mają listkową strukturę, ale filo jest zdecydowanie cieńsze. Można je porównać do cienkich płatków pergaminu, podczas gdy ciasto francuskie do brystolu. Do produkcji filo stosuje się oliwę i wodę. Z kolei w cieście francuskim znajdziemy masło i jajka. Do żadnego z nich nie używa się ani drożdży, ani proszku do pieczenia, ani sody. Oba zawierają mąkę pszenną i sól.

Ciasto francuskie po upieczeniu jest lekkie i chrupiące, z kolei ciasto filo – sprężyste i miękkie. Na surowo francuskie jest bardziej jędrne ze względu na większą zawartość tłuszczu. Z tego samego powodu ciasto francuskie jest bardzo kaloryczne i przez to nie poleca się go osobom na diecie. Ciasto filo jest więc lepszym wyborem, jeśli dbamy o swoją linię.

Burek- przekąska prosto z Bałkanów

Przygotowanie ciasta filo polega przede wszystkim na wałkowaniu i rozciąganiu, co wymaga ogromnej energii, ale też miejsca. Z kolei ciasto francuskie wałkuje się i składa warstwy ciasta z warstwą masła aż do osiągnięcia spójnej konsystencji. Oba bardzo trudno samodzielnie zrobić, dlatego znacznie prościej kupić je gotowe w sklepie. Ich ceny są do siebie zbliżone i wynoszą od 5 zł za 300 g.

Najpopularniejsze dania z ciastem filo

Ciasto filo doskonale smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. Świetnie komponuje się z owocami, serami, warzywami i mięsem. Do tradycyjnych dań na bazie ciasta filo należą:

  • baklava – deser z orzechami i miodem,
  • börek – ciasto filo przekładane słonym żółtym serem i pietruszką, ewentualnie mięsem mielonym, cebulą i sosem pomidorowym,
  • bundevara – ciasto filo nadziewane na słodko dynią,
  • banica – filo przekładane rozkłóconymi jajkami i kawałkami sera,
  • strudel – rolada z owocami lub twarogiem,
  • spanakopita – ciasto z serem feta i szpinakiem, które podaje się na ciepło,
  • zelnik – słone ciasto filo nadziewane kapustą,
  • pastizz – ciasto filo połączone z serem ricotta i puree z grochu.

Najpopularniejszym daniem z wykorzystaniem ciasta filo jest baklava. O patent nad tym słodkim deserem do dziś kłócą się Grecy i Turcy.

Baklava to płaty ciasta filo smarowane olejem i roztopionym masłem i przekładane warstwami orzechów (piniowych, włoskich, migdałów, pistacji) sklejonych miodem albo syropem klonowym. Po upieczeniu kawałki baklavy polewa się syropem klonowym, który wsiąka w jeszcze ciepłe płaty, tworząc bardzo słodki, ale jednocześnie lekki i delikatny deser.

baklava
© 123RF

Przepis na domową baklavę

Potrzebujemy:

  • 25 dag orzechów włoskich,
  • opakowanie ciasta filo,
  • łyżeczkę cynamonu,
  • 3 łyżki cukru.

Do przygotowania syropu:

  • ¾ szkl. wody,
  • ¾ szkl. cukru,
  • 50 g miodu,
  • łyżkę soku z cytryny.

Orzechy siekamy jak najdrobniej i łączymy z cukrem i cynamonem. Masło roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto filo przycinamy do rozmiaru formy, w której przygotowujemy baklavę.

Blachę smarujemy roztopionym masłem i układamy w niej 2 płaty ciasta. Smarujemy je masłem i wykładamy 2 następne płaty, które znów smarujemy masłem. Na to kładziemy kolejne 2 płaty, ponownie smakując je masłem.

Mamy więc ułożone 6 płatów ciasta filo. Na to wysypujemy 1/3 orzechów. Znów układamy 6 płatów ciasta, pamiętając, by co drugi smarować masłem. Wykładamy kolejną 1/3 orzechów i ponownie wykładamy 6 płatów, smarując masłem co drugi. Wykładamy resztę orzechów i układamy kolejne 6 płatów ciasta filo, smarując masłem co drugi. Ostatni płat powinien być posmarowany masłem.

Tak powstałe ciasto kroimy w niewielkie kwadraty. Całość pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy syrop. Miód, cukier i wodę wkładamy do garnka. Zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu aż do momentu powstania syropu, ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Syrop pozostawiamy do ostygnięcia.

Upieczoną baklavę wyjmujemy z piekarnika i polewamy syropem.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów