Desery z kaszy jaglanej. Zdrowe, słodkie, idealne na wiosnę
Kasza jaglana należy do jednych z niezwykle uniwersalnych produktów spożywczych. Doskonale smakuje zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Można ugotować ją na wodzie albo na mleku. Podać z kotletem, jak i z czekoladą. Jakie więc desery można przygotować z kaszy jaglanej?
Krok pierwszy, czyli jak ugotować kaszę jaglaną?
Kaszę jaglaną gotuje się praktycznie w ten sam sposób, jak innego rodzaju kasze. Najpierw należy przepłukać ją po bieżącą wodą – najlepiej na gęstym sitku. Dzięki takiemu działaniu pozbędziemy się charakterystycznej dla kaszy jaglanej goryczki. Stanie się ona delikatniejsza w smaku.
Następnie kaszę zalewamy zimną wodą lub mlekiem w proporcji 2:1. Od momentu zagotowania gotujemy ją przez ok. 15-20 minut. I gotowe.
Jaglanka z owocami
Najprostszy deser z kaszy jaglanej? Wystarczy kasza i dowolne owoce – najlepiej sezonowe. A można ją jeszcze dodatkowo urozmaicić. Do gotującej się kaszy można dodać cynamon, kakao, wanilię albo czekoladę.
Pyszna kasza coix
Po ugotowaniu na kaszy układamy całe, pokrojone lub zblendowane owoce – wedle preferencji. Możemy dodać orzechy, migdały albo masło orzechowe lub wiórki kokosowe. Całość polewamy płynnym miodem i zjadamy ze smakiem.
Pamiętajmy, by nie mieszać miodu z gorącą jaglanką. Miód w kontakcie z wysoką temperaturą traci swoje wartości odżywcze.
Bounty na bazie kaszy jaglanej
Składniki:
- 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 12 łyżek wiórków kokosowych,
- cukier lub dowolny zastępnik wedle smaku,
- 1 łyżka oleju,
- aromat waniliowy albo ziarenka z 1 laski wanilii,
- kilka łyżek mleka roślinnego lub zwykłego,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną gotujemy i przekładamy do pojemnika, w którym będzie można ją zblendować. Dodajemy do niej mleko kokosowe, wiórki, cukier, olej oraz wanilię. Wszystko miksujemy na gładką masę.
- Gorzką czekoladę rozpuszczamy z kilkoma łyżkami mleka w wodnej kąpieli. Przygotowujemy słoiczki lub szklanki.
- Wykładamy część masy z kaszy, polewamy część masy czekoladowej i tak tworzymy warstwowy deser.
- Wierzch można udekorować dowolnymi owocami. Schładzamy deser w lodówce.
Budyń z kaszy jaglanej
Budyń z kaszy jaglanej przygotowuje się banalnie prosto. Wystarczy kaszę ugotować na mleku, a potem zblendować, dodając do niej ulubione dodatki, takie jak cynamon, kakao, czekolada, wanilia. Można zmiksować ją z bananem, malinami, truskawkami, brzoskwiniami – wtedy powstanie nam budyń owocowy. Deser możemy podać na ciepło lub na zimno.
Czekoladowo-bananowe ciasto z kaszy jaglanej
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej,
- 50 g cukru,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 2 łyżki kakao w proszku,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 50 ml mleka,
- 2 banany,
- 1 szczypta soli,
- 2 x ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- wiórki kokosowe.
Przygotowanie:
- Kaszę gotujemy i dzielimy na dwie równe części. Pierwszą blendujemy z bananami oraz połową mleka. Dodajemy nieco cukru do smaku, żółtko, ½ łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżkę oleju. Całość znów blendujemy.
- Drugą część kaszy miksujemy z cukrem i resztą mleka. Dodajemy jajko, 1 łyżkę oleju, kakao oraz ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy posiekaną czekoladę i całość delikatnie mieszamy.
- Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw wylewamy masę bananową, a na nią wykładamy masę czekoladową.
- Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Rafaello z kaszy jaglanej
Składniki:
- 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej,
- ½ szkl. daktyli,
- ½ szkl. migdałów,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 1/3 szkl. wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii.
Przygotowanie:
- Daktyle i migdały zalewamy wrzącą wodą tak, by były nią pokryte i odstawiamy na 20 minut. Potem blendujemy je wraz z wodą na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i razem dokładnie miksujemy.
- Z powstałej masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Każdą obtaczamy w wiórkach kokosowych. Układamy na półmisku i schładzamy w lodówce.
Desery z kaszy jaglanej są nie tylko smaczne, ale też znacznie zdrowsze niż te przygotowane na bazie mąki. Stanowią bardzo ciekawe urozmaicenie codziennej diety i z pewnością posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.