Trwa ładowanie...

Desery z kaszy jaglanej. Zdrowe, słodkie, idealne na wiosnę

Kasza jaglana należy do jednych z niezwykle uniwersalnych produktów spożywczych. Doskonale smakuje zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Można ugotować ją na wodzie albo na mleku. Podać z kotletem, jak i z czekoladą. Jakie więc desery można przygotować z kaszy jaglanej?

Desery z kaszy jaglanej są nie tylko smaczne, ale też znacznie zdrowsze niż te przygotowane na bazie mąki Desery z kaszy jaglanej są nie tylko smaczne, ale też znacznie zdrowsze niż te przygotowane na bazie mąki Źródło: adobe stock
d3r3fih
d3r3fih

Krok pierwszy, czyli jak ugotować kaszę jaglaną?

Kaszę jaglaną gotuje się praktycznie w ten sam sposób, jak innego rodzaju kasze. Najpierw należy przepłukać ją po bieżącą wodą – najlepiej na gęstym sitku. Dzięki takiemu działaniu pozbędziemy się charakterystycznej dla kaszy jaglanej goryczki. Stanie się ona delikatniejsza w smaku.

Następnie kaszę zalewamy zimną wodą lub mlekiem w proporcji 2:1. Od momentu zagotowania gotujemy ją przez ok. 15-20 minut. I gotowe.

Jaglanka z owocami

Najprostszy deser z kaszy jaglanej? Wystarczy kasza i dowolne owoce – najlepiej sezonowe. A można ją jeszcze dodatkowo urozmaicić. Do gotującej się kaszy można dodać cynamon, kakao, wanilię albo czekoladę.

Pyszna kasza coix

Po ugotowaniu na kaszy układamy całe, pokrojone lub zblendowane owoce – wedle preferencji. Możemy dodać orzechy, migdały albo masło orzechowe lub wiórki kokosowe. Całość polewamy płynnym miodem i zjadamy ze smakiem.

d3r3fih

Pamiętajmy, by nie mieszać miodu z gorącą jaglanką. Miód w kontakcie z wysoką temperaturą traci swoje wartości odżywcze.

Bounty na bazie kaszy jaglanej

Składniki:

  • 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 12 łyżek wiórków kokosowych,
  • cukier lub dowolny zastępnik wedle smaku,
  • 1 łyżka oleju,
  • aromat waniliowy albo ziarenka z 1 laski wanilii,
  • kilka łyżek mleka roślinnego lub zwykłego,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną gotujemy i przekładamy do pojemnika, w którym będzie można ją zblendować. Dodajemy do niej mleko kokosowe, wiórki, cukier, olej oraz wanilię. Wszystko miksujemy na gładką masę.
  2. Gorzką czekoladę rozpuszczamy z kilkoma łyżkami mleka w wodnej kąpieli. Przygotowujemy słoiczki lub szklanki.
  3. Wykładamy część masy z kaszy, polewamy część masy czekoladowej i tak tworzymy warstwowy deser.
  4. Wierzch można udekorować dowolnymi owocami. Schładzamy deser w lodówce.
d3r3fih

Budyń z kaszy jaglanej

Budyń z kaszy jaglanej przygotowuje się banalnie prosto. Wystarczy kaszę ugotować na mleku, a potem zblendować, dodając do niej ulubione dodatki, takie jak cynamon, kakao, czekolada, wanilia. Można zmiksować ją z bananem, malinami, truskawkami, brzoskwiniami – wtedy powstanie nam budyń owocowy. Deser możemy podać na ciepło lub na zimno.

Kasza jaglana adobe stock
Źródło: adobe stock

Czekoladowo-bananowe ciasto z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżki kakao w proszku,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 50 ml mleka,
  • 2 banany,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 x ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • wiórki kokosowe.
d3r3fih

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotujemy i dzielimy na dwie równe części. Pierwszą blendujemy z bananami oraz połową mleka. Dodajemy nieco cukru do smaku, żółtko, ½ łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżkę oleju. Całość znów blendujemy.
  2. Drugą część kaszy miksujemy z cukrem i resztą mleka. Dodajemy jajko, 1 łyżkę oleju, kakao oraz ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy posiekaną czekoladę i całość delikatnie mieszamy.
  3. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw wylewamy masę bananową, a na nią wykładamy masę czekoladową.
  4. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Rafaello z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej,
  • ½ szkl. daktyli,
  • ½ szkl. migdałów,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 1/3 szkl. wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii.
d3r3fih

Przygotowanie:

  1. Daktyle i migdały zalewamy wrzącą wodą tak, by były nią pokryte i odstawiamy na 20 minut. Potem blendujemy je wraz z wodą na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i razem dokładnie miksujemy.
  2. Z powstałej masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Każdą obtaczamy w wiórkach kokosowych. Układamy na półmisku i schładzamy w lodówce.

Desery z kaszy jaglanej są nie tylko smaczne, ale też znacznie zdrowsze niż te przygotowane na bazie mąki. Stanowią bardzo ciekawe urozmaicenie codziennej diety i z pewnością posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3r3fih
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj