Desery z kaszy jaglanej. Zdrowe, słodkie, idealne na wiosnę

Kasza jaglana należy do jednych z niezwykle uniwersalnych produktów spożywczych. Doskonale smakuje zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Można ugotować ją na wodzie albo na mleku. Podać z kotletem, jak i z czekoladą. Jakie więc desery można przygotować z kaszy jaglanej?

Deser z kaszy jaglanejDesery z kaszy jaglanej są nie tylko smaczne, ale też znacznie zdrowsze niż te przygotowane na bazie mąki
Źródło zdjęć: © adobe stock

Krok pierwszy, czyli jak ugotować kaszę jaglaną?

Kaszę jaglaną gotuje się praktycznie w ten sam sposób, jak innego rodzaju kasze. Najpierw należy przepłukać ją po bieżącą wodą – najlepiej na gęstym sitku. Dzięki takiemu działaniu pozbędziemy się charakterystycznej dla kaszy jaglanej goryczki. Stanie się ona delikatniejsza w smaku.

Następnie kaszę zalewamy zimną wodą lub mlekiem w proporcji 2:1. Od momentu zagotowania gotujemy ją przez ok. 15-20 minut. I gotowe.

Jaglanka z owocami

Najprostszy deser z kaszy jaglanej? Wystarczy kasza i dowolne owoce – najlepiej sezonowe. A można ją jeszcze dodatkowo urozmaicić. Do gotującej się kaszy można dodać cynamon, kakao, wanilię albo czekoladę.

Pyszna kasza coix

Po ugotowaniu na kaszy układamy całe, pokrojone lub zblendowane owoce – wedle preferencji. Możemy dodać orzechy, migdały albo masło orzechowe lub wiórki kokosowe. Całość polewamy płynnym miodem i zjadamy ze smakiem.

Pamiętajmy, by nie mieszać miodu z gorącą jaglanką. Miód w kontakcie z wysoką temperaturą traci swoje wartości odżywcze.

Bounty na bazie kaszy jaglanej

Składniki:

  • 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 12 łyżek wiórków kokosowych,
  • cukier lub dowolny zastępnik wedle smaku,
  • 1 łyżka oleju,
  • aromat waniliowy albo ziarenka z 1 laski wanilii,
  • kilka łyżek mleka roślinnego lub zwykłego,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną gotujemy i przekładamy do pojemnika, w którym będzie można ją zblendować. Dodajemy do niej mleko kokosowe, wiórki, cukier, olej oraz wanilię. Wszystko miksujemy na gładką masę.
  2. Gorzką czekoladę rozpuszczamy z kilkoma łyżkami mleka w wodnej kąpieli. Przygotowujemy słoiczki lub szklanki.
  3. Wykładamy część masy z kaszy, polewamy część masy czekoladowej i tak tworzymy warstwowy deser.
  4. Wierzch można udekorować dowolnymi owocami. Schładzamy deser w lodówce.

Budyń z kaszy jaglanej

Budyń z kaszy jaglanej przygotowuje się banalnie prosto. Wystarczy kaszę ugotować na mleku, a potem zblendować, dodając do niej ulubione dodatki, takie jak cynamon, kakao, czekolada, wanilia. Można zmiksować ją z bananem, malinami, truskawkami, brzoskwiniami – wtedy powstanie nam budyń owocowy. Deser możemy podać na ciepło lub na zimno.

Kasza jaglana
© adobe stock

Czekoladowo-bananowe ciasto z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżki kakao w proszku,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 50 ml mleka,
  • 2 banany,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 x ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • wiórki kokosowe.

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotujemy i dzielimy na dwie równe części. Pierwszą blendujemy z bananami oraz połową mleka. Dodajemy nieco cukru do smaku, żółtko, ½ łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżkę oleju. Całość znów blendujemy.
  2. Drugą część kaszy miksujemy z cukrem i resztą mleka. Dodajemy jajko, 1 łyżkę oleju, kakao oraz ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy posiekaną czekoladę i całość delikatnie mieszamy.
  3. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw wylewamy masę bananową, a na nią wykładamy masę czekoladową.
  4. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Rafaello z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej,
  • ½ szkl. daktyli,
  • ½ szkl. migdałów,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 1/3 szkl. wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii.

Przygotowanie:

  1. Daktyle i migdały zalewamy wrzącą wodą tak, by były nią pokryte i odstawiamy na 20 minut. Potem blendujemy je wraz z wodą na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i razem dokładnie miksujemy.
  2. Z powstałej masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Każdą obtaczamy w wiórkach kokosowych. Układamy na półmisku i schładzamy w lodówce.

Desery z kaszy jaglanej są nie tylko smaczne, ale też znacznie zdrowsze niż te przygotowane na bazie mąki. Stanowią bardzo ciekawe urozmaicenie codziennej diety i z pewnością posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości