Pasztet warzywny z migdałami
Przepyszny warzywny pasztet z dodatkiem aromatycznych przypraw i kaszy jaglanej świetnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Taki pasztet możecie przygotować na Wigilię lub inne rodzinne rodzinne spotkania. Jest naprawdę pyszny.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Wigilia
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 150 g kaszy jaglanej
 - 200 g zmielonych migdałów
 - 100 ml oleju z pestek winogron
 - woda
 - 2 marchewki
 - 2 korzenie pietruszki
 - 1 por
 - 1 gruby plaster selera
 - 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
 - 3 łyżki sosu sojowego
 - 3 ziarna ziela angielskiego
 - 3 liście laurowe
 - 1 łyżeczka majeranku
 - 1 łyżeczka suszonej pietruszki – opcjonalnie
 - 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych – opcjonalnie
 - 1/2 łyżeczki tymianku
 - 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
 - 1 łyżeczka nasion czarnuszki
 - 4 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
 - sól i czarny pieprz
 
Przepis
- Pokroić por i podsmażyć na 2 łyżkach oleju wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Przykryć pokrywką i dusić, aż por stanie się miękki.
 - Na tarce lub w robocie zetrzeć warzywa i dodać do pora, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
 - Wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie.
 - Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
 - Kiedy warzywa będą miękkie, przełożyć je do dużej miski, dodać kaszę jaglaną, migdały i olej. Zmielić wszystko na gładką masę.
 - Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, pod koniec dodać czarnuszkę, chwilę podprażyć i dodać do masy. Dodać płatki drożdżowe, sos sojowy, przyprawy i zioła, wymieszać.
 - Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec przez 45 minut w 200ºC. Po upieczeniu wystudzić przez noc i kroić na drugi dzień.
 - Pasztet podawać z chutneyem z mango, posypany prażonym słonecznikiem z sosem sojowym.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl