Pasztet warzywny z migdałami

Przepyszny warzywny pasztet z dodatkiem aromatycznych przypraw i kaszy jaglanej świetnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Taki pasztet możecie przygotować na Wigilię lub inne rodzinne rodzinne spotkania. Jest naprawdę pyszny.

Pasztet warzywny z migdałamiPasztet warzywny z migdałami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 100 ml oleju z pestek winogron
  • woda
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 por
  • 1 gruby plaster selera
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki – opcjonalnie
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych – opcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • 4 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
  • sól i czarny pieprz

Przepis

  • Pokroić por i podsmażyć na 2 łyżkach oleju wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Przykryć pokrywką i dusić, aż por stanie się miękki.
  • Na tarce lub w robocie zetrzeć warzywa i dodać do pora, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  • Wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Kiedy warzywa będą miękkie, przełożyć je do dużej miski, dodać kaszę jaglaną, migdały i olej. Zmielić wszystko na gładką masę.
  • Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, pod koniec dodać czarnuszkę, chwilę podprażyć i dodać do masy. Dodać płatki drożdżowe, sos sojowy, przyprawy i zioła, wymieszać.
  • Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec przez 45 minut w 200ºC. Po upieczeniu wystudzić przez noc i kroić na drugi dzień.
  • Pasztet podawać z chutneyem z mango, posypany prażonym słonecznikiem z sosem sojowym.
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza