Ten koktajl może zastąpić śniadanie. Przy okazji zadziała jak krem do twarzy
Kasza jaglana, znana z właściwości oczyszczających i zasadowych, dostarcza złożone węglowodany, które stopniowo uwalniają energię, więc utrzymują stabilny poziom cukru we krwi. Zawiera także krzem i witaminy z grupy B, które wspierają kondycję włosów, skóry i paznokci. Awokado dodaje porcję zdrowych tłuszczów, które pomagają w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i wpływają na jędrność skóry.
Mleko kokosowe wprowadza aksamitność i delikatnie egzotyczny smak, a jego średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wspomagają metabolizm i działają przeciwzapalnie. Dzięki temu koktajl jest nie tylko sycący, ale również łagodny dla układu trawiennego i wspierający regenerację organizmu.
Orzechowo-owocowy sernik na zimno. Każda warstwa to czysta poezja smaków
Przepis na koktajl kokosowo-jaglany z awokado
To napój, który może śmiało zastąpić śniadanie, ponieważ dostarcza tłuszcze, błonnik i trochę białka w proporcjach, które nie powodują uczucia ciężkości. Wystarczy chwila, by przygotować kremowe smoothie, które doładuje energią, poprawi nastrój i zadba o urodę od środka.
Składniki:
- 1/2 woreczka lub 5 łyżek kaszy jaglanej (50 g),
- 1/2 awokado (70 g),
- 1/3 szkl. mleka kokosowego (70 g),
- 2 łyżki słodzika (20 g),
- woda.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz, następnie włóż do garnka w proporcji 1 część kaszy na 2 części wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż wchłonie płyn i stanie się miękka.
Krok 2. W innym rondelku umieść mleko kokosowe i słodzik. Podgrzej, delikatnie mieszając.
Krok 3. Dodaj ugotowaną kaszę i obrane oraz pozbawione pestki awokado. Zmiksuj na gładki krem.
Krok 4. Przelej do szklanki.