Kasza jaglana zapiekana z jabłkami

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem jest doskonała na deser, śniadanie lub podwieczorek. Pyszna, niezwykle aromatyczna i pożywna, a na dodatek szybka i prosta do przygotowania. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, to koniecznie musicie nadrobić te zaległości.

Kasza jaglana zapiekana z jabłkamiKasza jaglana zapiekana z jabłkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 500 ml wody
  • 2 soczyste jabłka
  • 120 ml słodkiej śmietanki kremówki
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • cukier, szczypta soli

Przepis

  • Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Odcedzić i zalać wodą, dodać szczyptę soli i łyżeczkę masła. Gotować na małym ogniu 20 minut, w razie potrzeby dolać troszkę wody.
  • Do ugotowanej kaszy dodać miód oraz cynamon, wymieszać.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć ugotowaną kaszę.
  • Polać połową słodkiej śmietanki. Jabłka umyć i pokroić w plasterki bez obierania. Ułożyć je na kaszy, posypać cukrem i cynamonem, zalać resztą śmietanki i posypać płatkami migdałowymi.
  • Zapiekać w 180 st. C przez 30-40 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości