Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Na dworze robi się coraz chłodniej, więc czas na ciepłą herbatkę pod kocykiem. Warto też zjeść coś zdrowego i pożywnego. Najlepszym pomysłem będzie przygotowanie tej kaszy, ale nieco inaczej niż zawsze.
Kasza jaglana na wytrawnie dla wielu brzmi dziwnie, bo zazwyczaj ten rodzaj wykorzystuje się do słodkich dań. Na pewno już myślisz o jaglance z cynamonem i owocami albo o budyniu jaglanym. Wersja wytrawna wydaje się być mdła, ale jeśli odpowiednio to rozegrasz, będzie przepyszna. Dodatki, przyprawy i różne triki sprawiają, że kasza jaglana świetnie odnajduje się w każdej wersji. A to nie jest jedyna jej zaleta. Bo regularne jedzenie tego produktu ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
Pierwsza informacja to ukłon w stronę bezglutenowców, bo kasza jaglana (produkowana z prosa) nie zawiera tego związku, więc spokojnie można się nią zajadać. Ma w sobie sporo żelaza (najwięcej ze wszystkich kasz, bo ponad 4 mg w 100 g), więc polecana jest osobom z anemią. Zawiera też sporą ilość łatwo przyswajalnego krzemu. Myślisz, że lista na tym się kończy. Nic bardziej mylnego, bo składników odżywczych w tym produkcie jest mnóstwo. Kasza jaglana dostarcza też witamin z grupy B, na przykład kwasu foliowego, który jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży i ich nienarodzonych dzieci. Dodatkowo mamy też niacynę, cynk, wapń, fosfor, magnez oraz mangan.
Na uwagę zasługuje też makro, bo ono również jest imponujące. Ma przede wszystkim sporo białka - 10, 5 mg w 100 g (więcej ma tylko kasza bulgur). Na szczególną uwagę zasługuje tryptofan, czyli białko, który sprawia, że organizm produkuje serotoninę i melatoninę. Te hormony mają ogromne znaczenie dla funkcjonowania psychiki człowieka.
Kasza jaglana na wytrawnie robi to z twoim organizmem
Lista jej zalet jest bardzo długa:
- poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
- wspiera zdrowie kości i stawów,
- wspomaga przemianę materii,
- wpływa na układ nerwowy, poprawiając jego funkcjonowanie,
- wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe,
- zapobiega napadom głodu i podjadaniu, bo jest bardzo sycąca,
- wspomaga koncentrację,
- łagodzi objawy refluksu, nadkwastoty i osłabienia układu pokarmowego,
- wspiera sen i jego jakość,
- może też poprawiać nastrój.
Kasza jaglana na wytrawnie jest smaczniejsza, niż ci się wydaje
Skoro już wiesz, co robi z twoim organizmem, to czas, żebyś poznał kilka propozycji podania. Możesz przygotować słodką jaglankę, upiec ciasto z dodatkiem tej kaszy, ale ja mam dla ciebie coś lepszego. Co powiesz na sałatkę z kurczakiem i warzywami albo na kotlety jaglane? To nie są jedyne pomysły, bo możesz ją fajnie doprawić i zastąpić nią ziemniaki.
Dobrym pomysłem jest też wytrawny bowl z grillowanymi warzywami i orzechami. Ja lubię zrobić sobie kaszotto z ogromną ilością jarzyn i z ostrymi przyprawami. Jeśli chcesz wersję na ostro i żeby miała nieco orientalnej nuty, do sałatki lub kaszotto dodaj trochę papryki gochugaru, dorzuć kapustę pak choi i grzybki shitake.