Kasza na słodko. Pięć pomysłów na pyszne desery

Kasze są bogatym źródłem energii, błonnika, białka, witamin i minerałów, dlatego powinny regularnie gościć w naszym jadłospisie. Różnorodność i kulinarna uniwersalność sprawiają, że można je wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów, choćby do przyrządzenia prostych i smacznych deserów.

Kasza jaglanaIdealny pomysł na słodki specjał
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Monika - stock.adobe.com
2

Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną

Kasza gryczana od wieków była ceniona za właściwości rozgrzewające, dlatego jesienią i zimą często gościła na stołach zarówno w chłopskich chatach, jak i szlacheckich dworach. Można wykorzystać ją przygotowując proste i pyszne ciasto.

Kaszę (szklanka) gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut, do miękkości, po czym studzimy i blendujemy. Masło (150 g) rozpuszczamy w rondelku, na małym ogniu, a następnie dodajemy czekoladę, najlepiej deserową (15 g) i podgrzewamy, aż się rozpuści. Pięć jajek ubijamy z cukrem trzcinowym (szklanka) i cukrem waniliowym (opakowanie) na puszystą masę, do której dodajemy, nie przerywając miksowania, kaszę i masę czekoladową. Na koniec dosypujemy przesianą mąkę pszenną (niepełna szklanka) i proszek do pieczenia (2 łyżeczki). Dokładnie mieszamy. Dosypujemy po pół garści drobno posiekanych orzeszków ziemnych (solonych) i suszonej żurawiny. Jeszcze raz mieszamy, po czym przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 st. Ciasto warto zwieńczyć polewą czekoladową.

Budyń z kaszy jaglanej

Masz ochotę na budyń? Oczywiście najprostsze rozwiązanie to przygotowanie deseru z torebki, ale znacznie zdrowszą i smaczniejszą alternatywą będzie puszysty krem z… kaszy jaglanej, której walory odżywcze ceni się od wieków.

Najzdrowsze rodzaje kaszy

Pół szklanki kaszy zalewamy mlekiem krowim lub roślinnym (ryżowym, migdałowym, kokosowym), dosypujemy 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego oraz szczyptę soli, a następnie gotujemy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez 15-20 minut, do czasu, aż kasza wchłonie większość płynu. Gorącą masę dokładnie miksujemy, najlepiej w blenderze kielichowym. W trakcie blendowania możemy jeszcze dolać trochę podgrzanego mleka, by uzyskać pożądaną gęstość. Budyń jaglany serwujemy np. z karmelizowanymi owocami, korzennymi przyprawami (cynamonem, kardamonem), kilkoma kostkami rozpuszczonej czekolady, bananem albo suszoną żurawiną.

Słodka sałatka z pęczaku i bakalii

Kasza pęczak, wytwarzana z całych ziaren jęczmienia, w procesie produkcyjnym pozbawianych jedynie zewnętrznej łuski, od dawna uchodzi za szczególnie wartościowy produkt. Świetnie sprawdza się również w słodkich specjałach, np. apetycznej sałatce przypominającej trochę wigilijną kutię.

Kaszę (około pół szklanki) gotujemy do miękkości. Gdy jest jeszcze ciepła mieszamy ją z dwoma łyżkami miodu, sokiem z cytryny oraz solidną szczyptą cynamonu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy po pół szklanki rodzynek, posiekanych suszonych moreli, śliwek, daktyli i orzechów włoskich. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, przynajmniej na godzinę. Serwujemy ze listkami świeżej mięty.

Puchowa kaszka manna z owocami

Produkt otrzymywany z przemiału oczyszczonego ziarna pszenicy dostarcza sporo cennych składników odżywczych. Nieprzypadkowo kasza manna od dawna gości w diecie niemowląt, rekonwalescentów czy osób cierpiących na choroby przewodu pokarmowego. Ma także neutralny smak, dlatego można przyrządzać z nie rozmaite potrawy, np. prosty i pyszny deser z owocami.

Do rondelka wlewamy wodę (szklanka), wsypujemy kaszę mannę (pół szklanki), mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie naczynie z napęczniałą kaszą stawiamy na średnim ogniu, dodajemy mleko, najlepiej tłuste – 3,2 proc. (2 szklanki), syrop klonowy lub daktylowy (5-6 łyżek) oraz szczyptę soli, zagotowujemy i – często mieszając – gotujemy przez 10-12 minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, mieszamy i odstawiamy, by masa lekko ostygła. Gdy osiągnie temperaturę pokojową miksujemy ją na puszysty krem, przekładamy do salaterek i dekorujemy świeżymi owocami – mandarynkami, borówkami, bananami czy kiwi.

Deser z kaszy jaglanej i pieczonych jabłek

Idealny pomysł na słodki specjał, który zapewni trochę przyjemnych wrażeń w ponury, jesienny dzień.

Na początku gotujemy kaszę jaglaną (szklanka), a następnie pozostawiamy ją do wystudzenia. W tym czasie pieczemy jabłka – cztery dorodne owoce (najlepiej słodko-kwaśnej odmiany) myjemy, wycieramy do sucha, układamy na blasze i wstawiamy na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 220 st. Gdy skórka stanie się ciemnobrązowa jabłka wyjmujemy, studzimy, a następnie obieramy i kroimy w grubą kostkę. Cztery pomarańcze myjemy, sparzamy wrzątkiem, a z jednego owocu ścieramy na tarce skórkę. Wyciskamy z nich sok, który mieszamy z kaszą i uprażonymi na patelni orzeszkami pinii (garść). Gęsty jogurt naturalny (200 ml) mieszamy ze skórką pomarańczową. W deserowych szklankach umieszczamy warstwy: jogurtu, kaszy i pieczonych jabłek. Dekorujemy listkami mięty.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze