Zawijoki janowickie, czyli gołąbki z kaszą jaglaną i kiszoną kapustą

Uwielbiam wszelkie gołąbki i zawijańce w liściach kapusty, a do tego klasyczny sos pomidorowy. Gotowane lub pieczone – nie ma znaczenia. Najczęściej w naszych kuchniach możemy spotkać je w wersji mięsnej z ryżem, jednak Lubelszczyzna przoduje w gołąbkach wegańskich. Do nich zaliczają się zawijoki janowickie. Składają się z farszu z kiszonej kapusty i kaszy jaglanej, który jest zawinięty w liść kapusty. Jak sama nazwa wskazuje, danie pochodzi z miejscowości Janowice w gminie Janowiec, gdzie sezonowo możecie delektować się zawijokiem, kiedy zakończycie zwiedzanie zamku w Janowcu. Farsz ma niezwykły aromat od sporej ilości świeżo tłuczonego ziela angielskiego. Kolejna spawa to sposób serwowania. Zawijoki po ugotowaniu odsmaża się na oleju rzepakowym. To sprawia, że są jeszcze lepsze. Podawane na stół wigilijny i w okresie Wielkiego Postu oraz na festynach.

Zawijoki janowickie, czyli gołąbki z kaszą jaglaną i kiszoną kapustąZawijoki janowickie, czyli gołąbki z kaszą jaglaną i kiszoną kapustą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g kaszy jaglanej
  • 1 duża główka białej kapusty
  • 10 ziaren ziela angielskiego lub 1 łyżka mielonego
  • 3 duże cebule (ok. 250 g)
  • 500 g kiszonej kapusty
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz

Przepis

  • Z kapusty wyciąć głąb, włożyć główkę do dużego garnka, wlać wodę i gotować, aż liście będą miękkie i same zaczną odchodzić. Zdejmować liście i ścinać grube nerwy.
  • Kaszę przepłukać gorącą wodą 3 razy. Wsypać do garnka, wlać 3 szklanki wody (3 szklanki). Dodać 1 łyżeczkę soli, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Odstawić do wystygnięcia.
  • Cebule pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju. Ziele zmielić w młynku lub ugnieść w moździerzu.
  • Kapustę drobno posiekać, dodać do kaszy wraz z cebulą, zielem, solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Nakładać farsz na liście i ciasno zwijać.
  • Dno podłużnego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Układać ciasno zawijoki i przykryć liśćmi kapusty. Wlać tyle wody, by przykryła zawijoki.
  • Gotować na średnim ogniu przez 45 minut. Wystudzić i wylać wodę. Zawijoki odsmażać na oleju rzepakowym na rumiano z obu stron.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości