Żywność, która dodaje energii. 5 produktów niezastąpionych podczas pracy
Najlepsze produkty dla zapracowanych
Czy pracujesz zdalnie, czy co rano wsiadasz do auta, posiłki warto planować tak, by dodawały energii niezbędnej do pracy. Jeśli zastanawiasz się, jakie produkty warto włączyć do diety, oto odpowiedź. Sprawdź, co zostało uznane przez dietetyków za jedzenie dodające sił i witalności.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Jajka
Bogate źródło białka, tłuszczu, w tym kwasów omega-3 i omega-6, a także źródło witamin – wszystkich poza witaminą C. Dlatego jajka to idealny wybór na sycące śniadanie, dodatek do obiadu czy element smakowitej sałatki na lunch. Z powodzeniem zapakujesz je do lunchboxa i pasują do naprawdę wielu dań na słodko i na słono. Jeśli nie jesteś fanem poczciwej jajecznicy, to z pewnością uwiedzie cię japoński omlet jajeczny, pokrojony w paski i zapakowany do pudełka śniadaniowego z ryżem i chrupkimi warzywami.
Fasola
Zdaniem dietetyków to świetny dodatek do posiłku. Fasola, dzięki wysokiej zawartości białka roślinnego, węglowodanów dodających energię na długo, a także błonnika, który zadba o jelita, jest świetnym zamiennikiem mięsa w posiłkach do pracy. Jeśli dotychczas fasola kojarzyła ci się z ciężką zupą, czas to zmienić – fasola czarna lub czerwona jako dodatek do sałatki, główny składnik pasty kanapkowej lub dip do krakersów to zupełnie nowa odsłona poczciwego warzywa strączkowego. Spróbuj fasoli w niebanalnym wydaniu choć raz, a już nigdy nie pomyślisz o nudnej zupie fasolowej.
Pistacje
Jeśli w pracy lubisz chrupać przekąski, zamień te niezdrowe na orzechy. Pistacje to aż 6 gramów białka na ćwierć szklanki – świetna, wysokobiałkowa, zdrowa przekąska. Połączenie protein, ze zdrowymi tłuszczami i węglowodanami czyni je także wartościowym dodatkiem, który doda nam sił, a naszemu mózgowi – paliwa do pracy. Możesz je zjeść na drugie śniadanie lub wrzucić do porcji makaronu na obiad, a podprażone wsyp do sałatki. Pistacje nigdy nie będą nudne!
Banany
Wysokokaloryczne banany to w rzeczywistości bardzo zdrowa alternatywa dla słodyczy. Dają natychmiastowy zastrzyk energii i zaspokajają głód w kilka chwil. W przeciwieństwie do gotowych, sklepowych łakoci, banany są zasobne w potas i magnez, a także żelazo i cynk. To kopalnia zdrowia, a już 1 banan dziennie wystarczy, by zaspokoić niepohamowany apetyt na słodycze. Do pracy są idealną przekąską – możesz spakować banany do torby, ale też dodać je do owsianki czy owocowego smoothie. Wybór należy do ciebie.
Kasza jaglana
Królowa kasz – jaglana jest źródłem białka i witamin z grupy B. Pod tym względem bije na głowę pozostałe kasze. A w dodatku, w przeciwieństwie do kaszy gryczanej czy manny, jest wszechstronna. Jaglankę dodaj do mleka, sałatki lub zrób z niej małe, słodkie trufle czy budyń z bananem. Dzięki temu możesz jeść ją codziennie i nigdy nie będziesz miał dosyć.