Co jeść, by poprawić pamięć?

Stres, depresja, przemęczenie, nadużywanie alkoholu, niedobór witamin, schorzenia neurologiczne – to najczęstsze przyczyny zaburzeń pamięci, które dopadają coraz młodszych Polaków. Jak sobie z nimi poradzić? Duże znaczenie ma prawidłowa dieta.

Dieta dla mózguDieta dla mózgu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Nasiona chia

Świetnie sprawdzają się jako dodatek do jogurtu, musli, owsianki czy ciasta, można z nich przyrządzać puddingi, są znakomitym zagęstnikiem do zup, sosów i dżemów. Chia, czyli ziarenka szałwii hiszpańskiej są też skarbnicą witamin z grupy B, magnezu, żelaza oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu skutecznie poprawiają pamięć i koncentrację.

Biała herbata

Przed wiekami pił ją wyłącznie chiński cesarz, dziś białą herbatę bez większego trudu kupimy także w polskim sklepie. Przygotowany z niej napar ma delikatny smak oraz słodko-ziołowy aromat, a w dodatku wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością polifenoli oraz witaminy C, czyli antyoksydantów, które nie tylko poprawiają pamięć, ale również wspomagają odporność, łagodzą napięcia i stres, działają pobudzająco i orzeźwiająco.

Miód gryczany

Ma wyrazisty, słodko-ostry i trochę piekący smak, dlatego nie wszyscy za nim przepadają. Warto jednak pamiętać, że miód gryczany posiada imponujące wartości odżywcze, wykazuje się m.in. sinym działaniem przeciwutleniającym. Stanowi również skarbnicę cennych minerałów, zwłaszcza magnezu, dlatego wspiera pamięć oraz koncentrację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najadłeś się? Nie rób tych rzeczy

Kasza jaglana

Produkt otrzymywany z łuskanych ziaren prosa może być bazą pysznego śniadania albo dodatkiem do obiadu. Żadna inna kasza nie dostarcza tak dużej dawki żelaza czy regulującej pracę mózgu miedzi. Dostarcza sporej dawki witamin z grupy B oraz lecytyny. Taka mieszanka pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i poprawia pamięć.

Pstrąg

Jego lekko różowe mięso jest delikatne i smaczne. Świetnie nadaje się do gotowania, pieczenia, grillowania czy wędzenia, a dodatkowo dostarcza dużo cennych dla zdrowia składników odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które pomagają uporać się z zaburzeniami pamięci i koncentracji, problemami z przyswajaniem wiedzy, a także są niezbędne do prawidłowej pracy układu krążenia – redukują poziom trójglicerydów, obniżają ciśnienie krwi, regulują stężenie cukru we krwi, działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo.

Maślanka

Wielką zaletą produktu ubocznego uzyskiwanego w procesie wytwarzania masła, powstającego w efekcie oddzielenia tłuszczu od "zmaślonej" śmietany, jest wyjątkowo wysokie stężenie lecytyny, która pozytywnie wpływa na pamięć, a także chroni wątrobę (zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych) oraz skutecznie redukuje odkładanie się tzw. blaszki miażdżycowej. 

Orzech laskowy

To drugi, po migdałach, najpopularniejszy orzech na świecie. Świetnie sprawdza się w deserach, sałatkach czy sosach, ale możemy przygotować z niego również smaczny i wartościowy napój będący alternatywą dla mleka. Orzech laskowy stanowi też bogate źródło witaminy E – już 50 gramów owoców leszczyny dostarcza blisko 100 procent dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na ten wartościowy związek, który poprawia pamięć, ułatwia przyswajanie wiedzy oraz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego.

Borówka amerykańska

Badania naukowców z University of Reading i Penninsula Medical School wykazały, że regularne spożywanie borówek skutecznie odwraca przychodzące z wiekiem ubytki w pamięci. To zasługa wysokiej zawartości flawonoidów, które poprawiają połączenia w mózgu, usprawniają komunikację między komórkami i stymulują regenerację neuronów.

Kurkuma

Wzbogacając smak potraw nie zapominajmy o pochodzącej z południowej Azji przyprawie, która nadaje daniom żółtego koloru i dość intensywnego aromatu. Kurkuma od wieków jest też ceniona za właściwości lecznicze. Zawdzięcza je kurkuminie, czyli związkowi chemicznemu wpływającemu pozytywnie na pracę mózgu, a co za tym idzie – naszą pamięć.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów