Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku
Sypany sernik jagodowy to prosty i zdrowy deser bez mąki pszennej, słodzony ksylitolem. Spód i wierzch tworzy mieszanka kaszy jaglanej i mąki kukurydzianej, a w środku kryje się delikatna masa serowa z twarogu, skyru i jagód. Wystarczy ułożyć warstwy w formie, upiec i oprószyć cukrem pudrem - w wersji fit również z ksylitolu. Idealny dla miłośników słodkości w niestandardowym wydaniu
Piekarnik rozgrzej do 175°C, przygotuj formę o średnicy 18 cm.
Składniki:
- 150 g kaszy jaglanej, podprażonej,
- 150 g mąki kukurydzianej,
- 50 g ksylitolu,
- 70 ml oleju rzepakowego.
Masa serowa:
- 250 g twarogu chudego,
- 140 g skyru naturalnego,
- 80 g ksylitolu,
- 40 g budyniu śmietankowego,
- 200 g jagód,
- cukier puder - do posypania.