Pieczone papryki faszerowane kaszą jaglaną

Szukasz pomysłu na rodzinny obiad lub kolację? Proponujemy pieczone papryki z przepysznym farszem z dodatkiem kaszy jaglanej, koziego sera, kiełbasy chorizo i ciecierzycy. Musimy przyznać, że to połączenie jest genialne. Faszerowane papryki podajemy z aromatycznym dipem.

Pieczone papryki faszerowane kaszą jaglanąPieczone papryki faszerowane kaszą jaglaną
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 czerwonych papryk
  • 6 żółtych papryk
  • 250 g kaszy jaglanej
  • 1 starta marchew
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g suszonej ciecierzycy (namoczona na noc) lub z puszki
  • 12 pomidorów suszonych, zalanych wrzątkiem i odcedzonych
  • 300 g kiełbasy chorizo
  • 4 łyżki uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
  • 300 g miękkiego serka koziego
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • olej z orzeszków ziemnych
  • masło klarowane
  • gałązki tymianku

Na dip:

  • jogurt naturalny
  • posiekany czosnek
  • starty ogórek
  • 12 posiekanych listków mięty
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Przepis

  • Odcedzamy ciecierzycę i gotujemy ją w osolonej wodzie przez 2 godziny na wolnym ogniu. Składniki na dip mieszamy i zostawiamy.
  • Ze wszystkich papryk ucinamy wierzchołki i usuwamy miąższ oraz pestki. Zimną wodą zalewamy kaszę jaglaną i gotujemy w słonej wodzie al dente.
  • Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni i odsączamy na papierowym ręczniku. Suszone pomidory kroimy w kostkę.
  • Z patelni po chorizo odlewamy prawie cały tłuszcz i dodajemy łyżkę masła klarowanego. Podgrzewamy i wrzucamy szalotki. Podsmażamy 3 minuty, po czym dodajemy marchewkę i ponownie smażymy 3 minuty.
  • Na koniec dołączamy pokrojony czosnek, listki tymianku, sól oraz pieprz. Smażymy 1 minutę i wszystko przekładamy do największego garnka.
  • Dodajemy do niego także kiełbasę chorizo, odcedzoną kaszę jaglaną, cieciorkę, kozi serek, włoskie orzechy oraz suszone pomidory.
  • Wszystko mieszamy, lecz bardzo delikatnie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • W tym czasie, wcześniej przygotowane papryki, nadziewamy farszem i przykrywamy wierzchołkami.
  • Układamy je w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem z orzeszków ziemnych. Pieczemy je przez 1 godzinę. Podajemy razem z dipem. Smacznego!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀