Kalafior smażony w cieście. Chrupiąca przekąska
Chociaż kalafior zazwyczaj kojarzy się z gotowaniem i bułką tartą, w kuchni znajdziemy szereg smacznych i zarazem zdrowych pomysłów na jego przyrządzenie. Wypróbujcie koniecznie przepis na kalafiora smażonego w cieście naleśnikowym z żółtym serem. Taka przekąska świetnie komponuje się z sosem curry lub chili.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kalafior
- 8 łyżek mleka
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1-2 łyżki startego sera żółtego
Przepis
- Kalafiora sparzyć w słonej wodzie, podzielić na różyczki, posypać solą i pieprzem.
- Z mąki, jajka i mleka zrobić ciasto jak na naleśniki.
- Do ciasta dodać starty żółty ser.
- Różyczki kalafiora maczać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl