Smacznego! Stek z kalafiora z dressingiem miętowo-cytrynowym

Pyszne "steki z kalafiora" podawane z dressingiem ze świeżej mięty i cytryny – oto pomysł, którego inspiracją była… filiżanka herbaty. Zapraszamy po więcej kulinarnych przepisów z wykorzystaniem aromatycznych ziół, warzyw i owoców, które idealnie komponują się z herbacianym smakiem.

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czasem tak prozaiczne czynności jak chwila oddechu z filiżanką ulubionej herbaty mogą stać się inspiracją do tworzenia niesamowitych przepisów. Jednym z nich jest dressing z mięty i cytryny, który jest banalnie prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny. Wszystko, czego potrzebujesz, masz na wyciągnięcie ręki. Odrobina miodu, czosnek, chilli, sól, oliwa oraz oczywiście sok z połowy cytryny i kilka listków mięty – to wszystko należy włożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. W międzyczasie możesz przejść do przygotowania wegetariańskich steków.

Smacznego: przepis na stek z kalafiora

Smacznego: przepis na stek z kalafiora

Zamiast klasycznych różyczek możesz pociąć kalafiora na grubsze, dwucentymetrowe plastry. Nie martw się, że podczas krojenia część plasterków się pokruszy, smakują równie dobrze niezależnie od formy. Na uprzednio rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę masła klarowanego, a następnie połóż kalafiorowe steki. Potrzebują dosłownie kilku minut pod przykryciem, żeby odpowiednio się zarumienić i poddusić. Na koniec przełóż kalafiora na talerz, polej dressingiem, a dodatkowo możesz go obsypać posiekanymi pistacjami. Tak przygotowany kalafior jest świetną inspiracją do dalszych, kulinarnych eksperymentów.

Partnerem jest Lipton
Źródło artykułu: Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji