Smacznego! Stek z kalafiora z dressingiem miętowo-cytrynowym
Pyszne "steki z kalafiora" podawane z dressingiem ze świeżej mięty i cytryny – oto pomysł, którego inspiracją była… filiżanka herbaty. Zapraszamy po więcej kulinarnych przepisów z wykorzystaniem aromatycznych ziół, warzyw i owoców, które idealnie komponują się z herbacianym smakiem.
Czasem tak prozaiczne czynności jak chwila oddechu z filiżanką ulubionej herbaty mogą stać się inspiracją do tworzenia niesamowitych przepisów. Jednym z nich jest dressing z mięty i cytryny, który jest banalnie prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny. Wszystko, czego potrzebujesz, masz na wyciągnięcie ręki. Odrobina miodu, czosnek, chilli, sól, oliwa oraz oczywiście sok z połowy cytryny i kilka listków mięty – to wszystko należy włożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. W międzyczasie możesz przejść do przygotowania wegetariańskich steków.
Smacznego: przepis na stek z kalafiora
Zamiast klasycznych różyczek możesz pociąć kalafiora na grubsze, dwucentymetrowe plastry. Nie martw się, że podczas krojenia część plasterków się pokruszy, smakują równie dobrze niezależnie od formy. Na uprzednio rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę masła klarowanego, a następnie połóż kalafiorowe steki. Potrzebują dosłownie kilku minut pod przykryciem, żeby odpowiednio się zarumienić i poddusić. Na koniec przełóż kalafiora na talerz, polej dressingiem, a dodatkowo możesz go obsypać posiekanymi pistacjami. Tak przygotowany kalafior jest świetną inspiracją do dalszych, kulinarnych eksperymentów.
WP Kuchnia na: