Smacznego! Stek z kalafiora z dressingiem miętowo-cytrynowym

Pyszne "steki z kalafiora" podawane z dressingiem ze świeżej mięty i cytryny – oto pomysł, którego inspiracją była… filiżanka herbaty. Zapraszamy po więcej kulinarnych przepisów z wykorzystaniem aromatycznych ziół, warzyw i owoców, które idealnie komponują się z herbacianym smakiem.

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czasem tak prozaiczne czynności jak chwila oddechu z filiżanką ulubionej herbaty mogą stać się inspiracją do tworzenia niesamowitych przepisów. Jednym z nich jest dressing z mięty i cytryny, który jest banalnie prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny. Wszystko, czego potrzebujesz, masz na wyciągnięcie ręki. Odrobina miodu, czosnek, chilli, sól, oliwa oraz oczywiście sok z połowy cytryny i kilka listków mięty – to wszystko należy włożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. W międzyczasie możesz przejść do przygotowania wegetariańskich steków.

Smacznego: przepis na stek z kalafiora

Smacznego: przepis na stek z kalafiora

Zamiast klasycznych różyczek możesz pociąć kalafiora na grubsze, dwucentymetrowe plastry. Nie martw się, że podczas krojenia część plasterków się pokruszy, smakują równie dobrze niezależnie od formy. Na uprzednio rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę masła klarowanego, a następnie połóż kalafiorowe steki. Potrzebują dosłownie kilku minut pod przykryciem, żeby odpowiednio się zarumienić i poddusić. Na koniec przełóż kalafiora na talerz, polej dressingiem, a dodatkowo możesz go obsypać posiekanymi pistacjami. Tak przygotowany kalafior jest świetną inspiracją do dalszych, kulinarnych eksperymentów.

Partnerem jest Lipton
Źródło artykułu: Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie