Smacznego! Stek z kalafiora z dressingiem miętowo-cytrynowym

Pyszne "steki z kalafiora" podawane z dressingiem ze świeżej mięty i cytryny – oto pomysł, którego inspiracją była… filiżanka herbaty. Zapraszamy po więcej kulinarnych przepisów z wykorzystaniem aromatycznych ziół, warzyw i owoców, które idealnie komponują się z herbacianym smakiem.

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czasem tak prozaiczne czynności jak chwila oddechu z filiżanką ulubionej herbaty mogą stać się inspiracją do tworzenia niesamowitych przepisów. Jednym z nich jest dressing z mięty i cytryny, który jest banalnie prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny. Wszystko, czego potrzebujesz, masz na wyciągnięcie ręki. Odrobina miodu, czosnek, chilli, sól, oliwa oraz oczywiście sok z połowy cytryny i kilka listków mięty – to wszystko należy włożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. W międzyczasie możesz przejść do przygotowania wegetariańskich steków.

Smacznego: przepis na stek z kalafiora

Smacznego: przepis na stek z kalafiora

Zamiast klasycznych różyczek możesz pociąć kalafiora na grubsze, dwucentymetrowe plastry. Nie martw się, że podczas krojenia część plasterków się pokruszy, smakują równie dobrze niezależnie od formy. Na uprzednio rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę masła klarowanego, a następnie połóż kalafiorowe steki. Potrzebują dosłownie kilku minut pod przykryciem, żeby odpowiednio się zarumienić i poddusić. Na koniec przełóż kalafiora na talerz, polej dressingiem, a dodatkowo możesz go obsypać posiekanymi pistacjami. Tak przygotowany kalafior jest świetną inspiracją do dalszych, kulinarnych eksperymentów.

Partnerem jest Lipton
Źródło artykułu: Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja