Szybka zapiekanka na grzance z kalafiorem i jajkiem. Palce lizać!
Błyskawiczna zapiekanka z jajkiem i kalafiorem. Możecie do niech wykorzystać czerstwe pieczywo. Zapiekankę najlepiej przygotowywać w pojedynczych foremkach, takich dla jednej osoby. Można wtedy podać ją bez przekładania na talerz. Przepis z bloga "Daylicooking"
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kalafiora ugotować w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Dobrze odsączyć z wody i przestudzić.
- Foremkę wysmarować masłem i na dno położyć kromkę chleba. (Można go opiec lekko na zwykłej patelni.) Na chlebie ułożyć kalafiora, a obok wbić jajka.
- Całość posypać startym parmezanem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut – do odpowiednio przyrumienionego parmezanu i optymalnie ściętego jajka. Podawać gorące.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl