Kalafior pieczony, podany z burratą i ziołowym sosem

Kalafior zajmuje ważne miejsce w kuchni, niezależnie od czasu i mody kulinarnej. Może być zwyczajny i wręcz nudny lub grać główną rolę na talerzu. Wypróbujcie koniecznie przepis na pieczonego kalafiora z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Kalafior pieczony, podany z burratą i ziołowym sosem.Kalafior pieczony, podany z burratą i ziołowym sosem.
Anna Kamińska

Składniki

  • 1/2 dużego kalafiora lub jeden średni
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki sproszkowanej chili
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • po 1 łyżeczce soli i pieprzu
  • 1 cytryna
  • 1 burrata
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • oliwa z oliwek

Sos ziołowy:

  • garść świeżych ziół: tymianek, szałwia, kolendra, natka pietruszki, koper
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
  • Usuń zewnętrzne liście kalafiora, podziel go lub pokrój na małe różyczki i dokładnie umyj.
  • Połącz wszystkie przyprawy w misce. Rozłóż kalafior na papierze i posmaruj mieszanką przypraw z oliwą. Pokrój cytrynę na kawałki i połóż obok kalafiora. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez 20-30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos ziołowy. Obierz ząbek czosnku, umyj zioła, wytrzyj do sucha i zerwij liście z gałązek. Przełóż je do kielicha blendera i dodaj resztę składników. Zmiksuj i zostaw.
  • Ułóż upieczony kalafior na talerzu do serwowania. Przełam burratę nad kalafiorem. Całość posyp piniami, polej zielonym sosem i oliwą.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja