Trwa ładowanie...

5 oryginalnych pomysłów na kalafiora

Czy dalibyście wiarę, że właściwości odżywcze kalafiora ceniono już w 600 r. p.n.e.? To niezwykłe warzywo jest dostępne w naszych sklepach przez cały rok, latem najlepiej kupować je świeże, w pozostałych porach roku w formie mrożonek.

Ryż z kalafioraRyż z kalafioraŹródło: Adobe Stock
d39w3z3
d39w3z3

Najczęściej serwujemy kalafiora ugotowanego, polanego masłem i bułką tartą. Jednak wachlarz jego możliwości kulinarnych jest zdecydowanie większy. Namawiam więc do wypróbowania innych, mniej popularnych potraw z wykorzystaniem tego wyjątkowego warzywa.

Ryż z kalafiora

Składniki:

  • 400 dag kalafiora,
  • 3 łyżki soku z cytryny , 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 6 listków mięty,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • świeżo zmielony pieprz , 
  • świeża bazylia.

Wykonanie:

  1. Kalafiora myjemy, osuszamy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  2. Do soku z cytryny dodajemy: sól, pieprz i oliwę z oliwek. Przygotowany sos dokładnie mieszamy z tartym kalafiorem, po czym przekładamy do żaroodpornego naczynia.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, wstawiamy kalafiorowy ryż i pieczemy 15 minut.
  4. Myjemy liście mięty, osuszamy, następnie dodajemy do upieczonego kalafiora. Doprawiamy wszystko do smaku. Dekorujemy bazylią.
d39w3z3

Kalafiorowy ryż możemy serwować samodzielnie, bądź podawać, jako dodatek do dania głównego - świetnie smakuje np. z pieczoną rybą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Curry z kalafiora. Sposób na pyszny obiad w kilka chwil

Jajecznica z kalafiora

Składniki (na dwie porcje):

  • 1/2 główki kalafiora,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy , 
  • 1 płaska łyżeczka soli.

Wykonanie:

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki, następnie dokładnie myjemy. Połowę podzielonego kalafiora wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
  2. Kiedy kalafior będzie już dostatecznie miękki, odlewamy pozostałą w garnku wodę do szklanki, a kalafiora blendujemy z czosnkiem, kurkumą i solą.
  3. Drugą część surowego kalafiora drobno siekamy, wrzucamy na patelnię i zalewamy 1/2 szklanki wody (wykorzystujemy wodę, w której wcześniej gotował się kalafior).
  4. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia. Po 4-5 minutach, gdy kalafior już lekko zmięknie, wrzucamy zblendowanego kalafiora wraz z posiekanym szczypiorkiem na patelnię. Całość mieszamy i smażymy przez 1-2 minuty.
d39w3z3

Dietetyczna pizza z kalafiora

Składniki:

Ciasto:

  • 1 większy kalafior,
  • 1 jajko,
  • 5-10 dag żółtego sera,
  • szczypta oregano, ziół prowansalskich, papryki słodkiej, sól, pieprz,
  • opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej.

Dodatki:

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 10 dag startego sera np. mozzarella,
  • kilka plasterków szynki,
  • 10 dag papryki,
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej,
  • rukola,
  • zioła prowansalskie.

Wykonanie:

  1. Kalafiora kroimy na deseczce (pomijamy jego twarde części). Rozdrabniamy w blenderze (na kształt sypkiego białego ryżu). Zagotowujemy 2 szklanki wody w garnku i wrzucamy rozdrobniony kalafior. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Ugotowany kalafior odcedzamy z nadmiaru wody. Najpierw za pomocą sitka, potem wkładamy do bawełnianej ściereczki i odciskamy ręką nadmiar wody.
  3. Odciśnięty kalafior przekładamy do garnka, dodajemy: jajko, starty ser, przyprawy i opcjonalnie łyżkę mąki. Mieszamy za pomocą łyżki.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Smarujemy blaszkę oliwą. Nakładamy nasze ciasto na blaszkę. Formujemy z ciasta okrąg, następnie podpiekamy przez około 20 minut.
  5. Następnie wyjmujemy, nakładamy pozostałe składniki. Ponownie pieczemy przez około 10-15 minut. Na koniec posypujemy naszą kalafiorową pizzę świeżą rukolą.
Pizza z kalafiora Adobe Stock
Pizza z kalafioraŹródło: Adobe Stock, fot: Nataliya Arzamasova

Mac and Cheese z kalafiorem

Mac and cheese, czyli makaron typu kolanka z kremowym sosem serowym, należy do klasyki kuchni amerykańskiej. My wzbogacimy to danie kalafiorem, co nie tylko uatrakcyjni jego smak, ale również doda witaminy. Warto pamiętać, aby przed podaniem, włożyć na chwilę makaron do piekarnika, dzięki czemu jego wierzchnia warstwa stanie się idealnie chrupka.

d39w3z3

Składniki:

  • 300 g makaronu typu kolanka lub innego (penne, muszelki),
  • 200 g śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 180 g sera (może być gouda lub Cheddar),
  • 1 mały kalafior,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • pieprz,
  • sól morska.

Wykonanie:

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki, następnie gotujemy go razem z makaronem w osolonej wodzie. Po czym odcedzamy.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. Ser trzemy na małych oczkach tarki. Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy musztardę i ¾ sera.
  3. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia sera (ciągle mieszamy). Następnie solimy, pieprzymy. Dodajemy makaron wraz z kalafiorem. Mieszamy.
  4. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy resztą sera. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut do zapieczenia się sera.
d39w3z3

Na deser, zostawiłam coś secjalnego dla łasuchów - przepis na pyszny budyń z kalafiora. Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe i szybkie. Możemy podawać go zarówno na ciepło jak i na zimno, w każdej opcji smakuje wybornie. Ciekawe, że nie wyczujemy w nim ani smaku, ani zapachu kalafiora.

Czekoladowy budyń z kalafiora

Składniki:

  • pół główki małego kalafiora,
  • 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego,
  • 100 g czekolady ok. 70 proc.,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej,
  • dowolne owoce do ozdoby,
  • sok,
  • coś do posłodzenia (może być nierafinowany cukier, lub ulubiony syrop).
d39w3z3

Wykonanie:

  1. Od kalafiora odcinamy twarde części, następnie zalewamy go wodą i gotujemy do miękkości.
  2. W tym samym czasie zagotowujemy mleko, dodajemy kawę i mieszamy do rozpuszczenia. Odcedzamy kalafiora z wody, dodajemy mleko z kawą i dokładnie miksujemy (powinna powstać gęsta masa budyniowa).
  3. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy masło, cynamon i coś do posłodzenia.
  4. Mieszamy do rozpuszczenia, następnie wlewamy budyń do miseczek, przybieramy owocami i polewamy sokiem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj