Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree ziemniaczano-kalafiorowym
Bardzo prosta i smaczna zapiekanka inspirowana tradycyjną zapiekanką pasterską. Jej głównymi składnikami są ziemniaki i mięso mielone.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g mielonego mięsa (wykorzystane mięso wieprzowe)
- 200 g włoszczyzny krojonej w paski
- 1 łyżka masła masła klarowanego lub oleju do smażenia
- 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- 2 puszki pokrojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
Puree ziemniaczano-kalafiorowe:
- 450 g kalafiora
- 600 g ziemniaków
- 2 łyżki masła
- sól
Przepis
- W poniższym przepisie na zapiekankę został zastosowany prosty trik, który bardzo odróżnią ją wizualnie od typowych zapiekanek. Zmienia się też smak, który staje się znacznie delikatniejszy. Chodzi oczywiście o zastosowanie puree - w tym przypadku ziemniaczano-kalafiorowego.
- Na dużej, głębokiej patelni roztapiamy masło klarowane lub olej i wrzucamy włoszczyznę. Oprószamy solą i podsmażamy na średnim ogniu ok. 3 minut. Dodajemy mięso mielone i na większym ogniu obsmażamy często mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, sosem sojowym i cukrem/miodem. Dodajemy pomidory i gotujemy na średnim ogniu ok. 25 minut, często mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Dodajemy odsączoną na sitku i przepłukaną czerwoną fasolę i gotujemy jeszcze ok. 2 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy puree. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy zimną wodą, solimy i zagotowujemy. Dodajemy zmrożone różyczki kalafiora i gotujemy do miękkości warzyw. Odcedzamy, rozgniatamy praską do ziemniaków, dodajemy masło i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
- Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, a wierzch przykrywamy puree ziemniaczano-kalafiorowym. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl