Zupa kalafiorowa z krewetkami
Choć kalafior wydaje się niepozornym warzywem, można naprawdę ciekawie wykorzystać go w kuchni. Smaczna i aromatyczna propozycja na jesienny obiad to kremowa zupa z kalafiora. Jak ją przygotować?
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kalafior oczyścić, usunąć liście i podzielić na małe różyczki, a następnie dokładnie umyć. Cebulę obrać i drobno posiekać.
- W dużym garnku rozpuścić połowę masła i zeszklić cebulę. Dodać kalafiora i zalać całość bulionem. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut - aż kalafior zrobi się miękki. Na koniec doprawić i dodać zahartowaną śmietanę. Zupę zblendować.
- Krewetki obrać z pancerza zostawiając ogonki. Podsmażyć na reszcie masła z każdej strony. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z krewetkami i świeżym koperkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl