Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania

Myślisz, że o pizzy wiesz już dosłownie wszystko? Przygotuj ją w lekkiej i ciekawej wersji na bazie kalafiora, a odkryjesz kultowy przysmak zupełnie na nowo. Tak naprawdę zrobisz jadalny obraz pełen smacznych warzyw. Bonusem w tym przypadku jest zaoszczędzony czas, bo odpada czasochłonna praca nad ciastem. Lista składników czeka poniżej. Instrukcję krok po kroku znajdziesz w wideo.

Składniki na spód kalafiorowy:

  • 1 kalafior,
  • 2 jajka,
  • 120 g startego żółtego sera,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka soli.

Pozostałe składniki:

  • 8 łyżek passaty pomidorowej,
  • 120 g startego żółtego sera,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 8 pomidorków koktajlowych.

O czym warto pamiętać:

  • Bazą spodu przyszłej pizzy jest kalafior. Do przepisu potrzebujesz go w rozdrobnionej wersji. Aby uzyskać takie efekty w szybki i prosty sposób, zblenduj różyczki kalafiora.
  • Po połączeniu składników na spód przełóż je na blachę z papierem do pieczenia i uformuj koło.
  • Pamiętaj, że placek nie może być zbyt gruby, ponieważ nawet po wizycie w piekarniku może być niedopieczony.
  • Spód kalafiorowy wstaw do piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  • Wstępne upieczenie spodu jest niezbędne. To właśnie dzięki temu krokowi masz pewność, że dodany później sos i dodatki nie rozmiękczą bazy przyszłej pizzy. Wręcz przeciwnie, po wyjęciu z piekarnika będzie idealnie chrupiąca.
  • Po dodaniu wszystkich dodatków ponownie umieść pizzę w piekarniku na 15 minut. I to wszystko, smacznego.
Więcej wideo
Klops wołowy z pieczarkami prosto z piekarnika. Idealny na obiad i do kanapekKlops wołowy z pieczarkami prosto z piekarnika. Idealny na obiad i do kanapek
Paprykowy warkocz z kurczakowo-dyniowym farszem. Tej zaplatance nie sposób się oprzećPaprykowy warkocz z kurczakowo-dyniowym farszem. Tej zaplatance nie sposób się oprzeć
Ciasto kukurydziane ze śliwkami. Sprawdzony przepis na bezglutenowy deserCiasto kukurydziane ze śliwkami. Sprawdzony przepis na bezglutenowy deser
Sałatka kubańska na zimę. Chrupiące warzywa połącz ze słodko-kwaśną zalewąSałatka kubańska na zimę. Chrupiące warzywa połącz ze słodko-kwaśną zalewą
Domowe zapiekanki z pieczarkami. Już nigdy więcej nie kupisz ich na mieścieDomowe zapiekanki z pieczarkami. Już nigdy więcej nie kupisz ich na mieście
Gulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotowaćGulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotować
Przepis na jesienne placki ziemniaczane. Czat GPT zasugerował przedziwny pomysł. Sprawdziliśmy goPrzepis na jesienne placki ziemniaczane. Czat GPT zasugerował przedziwny pomysł. Sprawdziliśmy go

Wybrane dla Ciebie

Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy