Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania
Myślisz, że o pizzy wiesz już dosłownie wszystko? Przygotuj ją w lekkiej i ciekawej wersji na bazie kalafiora, a odkryjesz kultowy przysmak zupełnie na nowo. Tak naprawdę zrobisz jadalny obraz pełen smacznych warzyw. Bonusem w tym przypadku jest zaoszczędzony czas, bo odpada czasochłonna praca nad ciastem. Lista składników czeka poniżej. Instrukcję krok po kroku znajdziesz w wideo.
Składniki na spód kalafiorowy:
- 1 kalafior,
- 2 jajka,
- 120 g startego żółtego sera,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka soli.
Pozostałe składniki:
- 8 łyżek passaty pomidorowej,
- 120 g startego żółtego sera,
- 1 czerwona cebula,
- 1 żółta papryka,
- 1 zielona papryka,
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
- 8 pomidorków koktajlowych.
O czym warto pamiętać:
- Bazą spodu przyszłej pizzy jest kalafior. Do przepisu potrzebujesz go w rozdrobnionej wersji. Aby uzyskać takie efekty w szybki i prosty sposób, zblenduj różyczki kalafiora.
- Po połączeniu składników na spód przełóż je na blachę z papierem do pieczenia i uformuj koło.
- Pamiętaj, że placek nie może być zbyt gruby, ponieważ nawet po wizycie w piekarniku może być niedopieczony.
- Spód kalafiorowy wstaw do piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Wstępne upieczenie spodu jest niezbędne. To właśnie dzięki temu krokowi masz pewność, że dodany później sos i dodatki nie rozmiękczą bazy przyszłej pizzy. Wręcz przeciwnie, po wyjęciu z piekarnika będzie idealnie chrupiąca.
- Po dodaniu wszystkich dodatków ponownie umieść pizzę w piekarniku na 15 minut. I to wszystko, smacznego.