Pieczony kalafior z dwoma sosami

Pieczonego w całości kalafiora spróbowałam pierwszy raz kilka lat temu, podczas krótkiego, szalonego i absolutnie smacznego wypadu do Tel Awiwu. Jednym z miejsc, które znalazły się na planie naszej gastronomicznej marszruty, był Mizon – niewielka, tętniąca życiem i już wówczas bardzo popularna knajpka, której flagowym daniem (choć w pisanym odręcznie menu widniało ich zdecydowanie więcej) były właśnie pieczone w całości kalafiory. Białe głowy tych warzyw zdobiły półki i regały, inne znikały we wnętrzu stojącego w kącie pieca. W końcu jedna trafiła na nasz stół. My dwie, on jeden – gorący, pachnący, z mocno przyrumienionymi różyczkami. Do niego pobrane z parapetu pikle, sosy, wszędobylska tahina, gruba morska sól. To było odkrycie. Pieczonego kalafiora chyba nie da się nie lubić. Jest maślano-orzechowy, chrupiący, a jednocześnie miękki i jędrny. W sytuacji, gdy trzeba wykarmić kilka osób, a nie ma się zbyt wiele czasu na skomplikowane dania, sprawdzi się znakomicie.

Pieczony kalafior z dwoma sosamiPieczony kalafior z dwoma sosami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka zataru
  • 2–3 łyżki orzeszków piniowych

Sos z tahini:

  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki tahiny
  • sok z ½ cytryny

Shoug:

  • ½ pęczka natki kolendry
  • 2 łyżki listków mięty
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 mały ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • 1 małe zielone chili, bez pestek, posiekane
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól świeżo mielony czarny pieprz

*Dodatkowo: *

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 2 łyżki pokruszonych pistacji
  • skórka otarta z ½ cytryny

Przepis

1. Piekarnik rozgrzej do 210 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem.
2. Oderwij liście z kalafiora, podziel kalafior na różyczki, umyj i osusz.
3. Osuszone różyczki (większe poprzekrawaj na połówki) przełóż do miski. Skrop kalafior oliwą i posyp solą, zatarem oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj, by przyprawy równomiernie pokryły różyczki.
4. Przełóż kalafior na blaszkę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 10 minut, dodaj orzeszki piniowe, poobracaj różyczki i piecz jeszcze ok. 15 minut, aż kalafior będzie złocistobrązowy.
5. Przed podaniem możesz skropić go dodatkową oliwą i doprawić solą.
6. W międzyczasie przygotuj sos: wlewaj wodę małym strumieniem do miski z sezamową pastą, cały czas ucierając. Na koniec dodaj sok z cytryny do smaku i ponownie utrzyj. Gotowy sos powinien mieć lejącą, gładką konsystencję.
7. Przygotuj shoug: wszystkie składniki zblenduj na jednolity zielony sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
8. Upieczony kalafior przełóż na półmisek, polej sosem z tahiny oraz shougiem. Przed podaniem posyp pistacjami i posiekaną natką pietruszki lub kolendry

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja