Pieczony kalafior z dwoma sosami

Pieczonego w całości kalafiora spróbowałam pierwszy raz kilka lat temu, podczas krótkiego, szalonego i absolutnie smacznego wypadu do Tel Awiwu. Jednym z miejsc, które znalazły się na planie naszej gastronomicznej marszruty, był Mizon – niewielka, tętniąca życiem i już wówczas bardzo popularna knajpka, której flagowym daniem (choć w pisanym odręcznie menu widniało ich zdecydowanie więcej) były właśnie pieczone w całości kalafiory. Białe głowy tych warzyw zdobiły półki i regały, inne znikały we wnętrzu stojącego w kącie pieca. W końcu jedna trafiła na nasz stół. My dwie, on jeden – gorący, pachnący, z mocno przyrumienionymi różyczkami. Do niego pobrane z parapetu pikle, sosy, wszędobylska tahina, gruba morska sól. To było odkrycie. Pieczonego kalafiora chyba nie da się nie lubić. Jest maślano-orzechowy, chrupiący, a jednocześnie miękki i jędrny. W sytuacji, gdy trzeba wykarmić kilka osób, a nie ma się zbyt wiele czasu na skomplikowane dania, sprawdzi się znakomicie.

Pieczony kalafior z dwoma sosamiPieczony kalafior z dwoma sosami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka zataru
  • 2–3 łyżki orzeszków piniowych

Sos z tahini:

  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki tahiny
  • sok z ½ cytryny

Shoug:

  • ½ pęczka natki kolendry
  • 2 łyżki listków mięty
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 mały ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • 1 małe zielone chili, bez pestek, posiekane
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól świeżo mielony czarny pieprz

*Dodatkowo: *

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 2 łyżki pokruszonych pistacji
  • skórka otarta z ½ cytryny

Przepis

1. Piekarnik rozgrzej do 210 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem.
2. Oderwij liście z kalafiora, podziel kalafior na różyczki, umyj i osusz.
3. Osuszone różyczki (większe poprzekrawaj na połówki) przełóż do miski. Skrop kalafior oliwą i posyp solą, zatarem oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj, by przyprawy równomiernie pokryły różyczki.
4. Przełóż kalafior na blaszkę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 10 minut, dodaj orzeszki piniowe, poobracaj różyczki i piecz jeszcze ok. 15 minut, aż kalafior będzie złocistobrązowy.
5. Przed podaniem możesz skropić go dodatkową oliwą i doprawić solą.
6. W międzyczasie przygotuj sos: wlewaj wodę małym strumieniem do miski z sezamową pastą, cały czas ucierając. Na koniec dodaj sok z cytryny do smaku i ponownie utrzyj. Gotowy sos powinien mieć lejącą, gładką konsystencję.
7. Przygotuj shoug: wszystkie składniki zblenduj na jednolity zielony sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
8. Upieczony kalafior przełóż na półmisek, polej sosem z tahiny oraz shougiem. Przed podaniem posyp pistacjami i posiekaną natką pietruszki lub kolendry

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości